Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Saturday, September 26, 2009

Akhirnya.....

Ok... sabtu kerja...busan sey!!!


Kerja menimbun2... malas tul nak buat...


Anyway.... Alhamdulilla... Allah dah bukak ati aku... and Allah dah tetapkan ketegasan dlm diri suami ku... ehem ehem... selama ni aku dok soal jawab dengan diri sendiri... and now??? Ingat tak entry aku pasal nak beli tudung tuk raya??? Since than, jiwa aku tak tenang sangat membaca komen2 dari few person...

Nak pakai ke tak??? Benda tu bermain2 kat otak aku ni... bila tanya Zamani, dia satu je la... sukatilah... terpulang la...

Ku tanya lagi... kalau aku pakai tudung, gambar kat FB and Blog kena ubah ke? Jawapan Zamani satu... YUP!... so aku jadi tak kuasa ko... nak cek satu2... lecehnya... hati masih berbelah bagi lagi...

Komen...


Dear, i understand how u feel. it doesn matter which comes first - tutup dulu ke nk perbetul diri ke, clearly both can jalan seiringwho know, by covering the head, we'r also helping ourselve to avoid benda2 lagha, dan membawa kita mendekati benda2 yg baik? afterall, tudung itu kan tanda tingginya martabat wanita islam-my honest five cent

Komen...

Hello there,Regarding the Hijab issue...it somehow reminds me of my friend's almost similar dilemma...She is a girl with tudung almost all the time (sometime off of Hijab, but on rare occasions)...she is a kaki social girl, party-goer type of person - which i attribute to her very friendly + happy go lucky character...another friend of mine who is free-hair for most of the time, if compared to her, has more decent characters and hence more well-behaved if judged from one aspect...so this girl with hijab one day asked my opinion about her decision to take off Hijab and to opt for not covering her head...maybe the feelings of guilty that her behaviour not concordance with the wearing of Hijab...then i asked her back, what made her all this while to wear the hijab..then she replied the reason being, the Hijab acted as a shield for her from doing any more sinful things-prevented her from neglecting her muslimah status, drink alcohol, involving with pre-marital sex...and more importantly as a reminder for her to do good things as required by islamic principles-which most of the time she half-heartedly did...in other words she wore the hijab all this while not to please other people, but to prevent her from deviate further than islamic principle...so i told her, the answers to her own question can be only answered by herself...so in other words, if you believe the reason for you not wearing the hijab because it's an act of disrespecting the status of Hijab, we would forever never wear the Hijab because we as human almost impossible to dissociate ourselves from mistakes...but ain't God's greatest gift is forgiveness?

komen...

kak, biar ikhlas pakai tudung, bru best...saya pun, silang celup jugekk... :)tp, kan Dia maha tahu..;p

Komen...

U dont have to publish this if u dont want to, this is my very own personal opinion, i dun love you less with, or without tudung :-) hehe..dulu me oso taknak pakai tudung, for the very same reason as yours.. konon aku tak cukup baik untuk bertudung.. but, who says kena jadi baik dulu baru boleh pakai tudung?? first first i pikir, the order come from the above, and its wajib upon me. if i tak ikut, berdosa kan? dah la bukan cantik sgt pun rambut aku, buat org dok ngata je, pastu dpt dosa pulak tu.. so sapa yg rugi? akakkkk jugak.. hehe..bab 'baik' tu, rasanya tahap2 kita bukan la jahat sgt tara mana pun kan.. adventurous ajee.. haha..teringat kat kawan sorang ni, masa dia advise adik dia pakai tudung, adik dia ckp 'ala kak dulu pun tak pakai gak' to wic she replied 'sebab tu akak taknak adik buat silap mcm akak..' oouch..and this another fren, dulu mmg kaki clubbing habis, cukup bengkek bila org dok tanya2 awat taknak pakai tudung..she said she'll do it when she's ready.. alhamdulillah lepas study, she met her husband cikgu kafa, and now so sweet bertudung.. while another fren, elok2 bertudung, got married to younger man and tudung started to trebang, sebab nk ikut rentak somi, dan kawan2 somi..we never know kan? at least, we know we'r lucky dpt hubby yg suruh kita pakai, drpd kawen dgn lelaki yg lebih suka bini dia tak pakai..tapi, we also never know when our time is up.

____________________________________________________________________

Well bertudung tak bermakna aku ni alim warak ke apa... tapi betul jugak kata mereka... ia satu kewajipan yang perlu atas kita... aku mmg takut nak bertudung sbb aku takut sangat menjatuhkan mertabat wanita islam... dan aku tahu kedudukan aku di mana...

Pada mulanya aku nak betulkan diri aku dulu... than baru pakai tudung... but apa salahnya buat benda tu seiring??? lagi pun Zamani dok pujuk cara halus... tak kesian ke i tanggung dosa you? Ulang berkali2... heheheh...

Aku ambik keputusan ni kerana 3 sbb... Sbb Allah tu mmg la tak boleh nak rate tempat pertama atau kedua... jadi the main reason sbb suamiku... kalau dia tak berminat, dia takkan mention dua tiga kali... tak pa la... kalau kuar tak cantik macam perempuan tua ke apa tapi ku open kat umah nanti... wakakak ok tak darling???? *muke mengoda*

Sebab ke dua, sbb aku bakal ibu...

Sebab ke tiga sbb parent in law ku... aku syukur sangat diorg tak mendesak, tak memaksa aku pakai tudung... ikutkan mak mertua org lain mmg kena shoot... tapi diorg tak pernah pun sekali bersuara, bila Cida nak bertudung??? Kat Kedah time kitaorg beraya kat Penang, Mak siap cakap kat aku... kita dah kat Penang, kalau tak nak pakai tudung pun tak pa... diorg tak kisah sangat... tersentuh hati akak...

Lagi pun aku buat sbb nak jaga air muke mereka... mereka sanggup menjawab soalan sedara2 yang dok perli suamiku cari isteri tak bertudung...tanpa rungutan... sob sob... jadi apa salahnya kalau aku membantu PIL tutup mulut mereka2 yang tak puas hati tu??? Tak pa la dah kawin pun kan... tak ada apa pun aku nak kejar sekarang... focus ku pada family... Zamani and Baby... wink wink...

So ada mulut2 puaka nak komen ke??? me plastik??? me bermuke2??? Cakap je???? Tak pa... janji ku tutup kepala... janji aku tak bertudung pun dulu, aku tak buat kerja terkutuk... aku masih jaga maruah keluarga aku... aku dah menjalankan kewajipan aku,so bergantung pada Zamani tuk membentuk aku... aku harap dia tegas dlm memimpin... aku kan degil... wakakak...

Ku berwajah baru

The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

14 comments:

Hasra_Razali said...

Alhamdulillah..:-)
Semoga PENGHIJRAHAN ini memberikan lebih ketenangan dan kebahagiaan yang abadi..:-) hugs..!

chempaka said...

Wahhhh...cik cida! comey! comey!!!!

Anonymous said...

nampak lagi sweet + muda plak biler bertudung....hahaha...but seriously

Anonymous said...

akak nmpk cntik bile btudung...Alhamdulillah

ays_as said...

alhamdulillah.....:)

Deqna said...

Alhamdulillah cida...
happy to hear that.... tentu en. suami gembira sekali...

Ernie said...

wahhhh sangat comel ok

Ernie said...

tak lama tak masuk blog mak buyung ni... ape khabar? baby ok?

Mama Qaseh said...

Alahamdulillah..nmpak lebih anggun dan ayu laa Cida..ikhlas puji nie
Tahniah satu penghijrahan baru..

Anonymous said...

sangat sejuk mata ini memandang..

NeenaAnuar said...

alhamdullilahh... satu penghijrahan dibulan yg baik...

Anonymous said...

Nenek dan atok Bedok pasti senyum sokmo tengok cucu sulung dia dah bertudung ;)
Angah

Mak Izz said...

slm cida, 1st time antar komen kt blog awak ni.

1st - alhamdulillah..

2nd - btl komen2 kt atas tu. cida jauh lebih cantik bertudung! sblm ni cantik gak.. tp dis time more more more cantik.

3rd - mesti zamani senyum sampai telinga.

moga idup cida, zamani, baby & semua ahli keluarga lebih2 diberkati. AMIN..

Suki Cida said...

Dear All

Terima kasih atas ucapan dan doa... harap2 begitulah hendaknya kekal selamanya... and to Mak izz
thanks for drop komen here tuk first time, jangan segan2 tuk drop komen banyak2 ok kat next entry