Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, December 9, 2009

Aku dan ubat2 traditional....

Sekarang aku baru nak terhegeh2 jaga badan bagai... idok la... awal2 bersalin ari tu, aku hanya urut badan saja... sapu minyak angin satu badan... pakai nona roguy sbb org sponserkan??? Si Fidah sponser 2 botol minyak angin nona roguy...

Botol yang besar ni harge dia RM 109... yang kecik tu RM 38....

Aku lak time tukan tengan kesedihan... tak pikir pun nak pantang... sedih lagi time tu... tapi ibu tetap jalankan pantang. Pakai bengkung yang panjang, Fidah punya dulu... letak minyak and Pilis... ubat tak makan pun... idok la teman tahukan kena makan ubat...

Tapi mak mak sedara Zamani yang berpengalaman tanya aku ada tak makan ubat... doktor pun tak bagi makan ubat... rupanya kena makan... nak jaga dalaman bagaikan... so apa lagi, seharian kat umahkan??? Bosan tak tahu nak buat apa, ku gugel la apa jenis ubat yang nak kecutkan rahim, nak ketatkan apa yang tak ketat, nak elok perlancaran darah... semua la...

Still ku masih tak tahu... bila dah gugel, banyak sangat lak input... tapi Che ta dengan baik hatinya menolong...

Memula aku makan tablet haruan dari leesa fomula... tah Zamani ambik kat umah mak... tapi aku tak tahu kenapa kena makan... sbb aku tak ada jahit apa-apa... tapi org kata luka dalam tak ada siapa tahu.... seminggu jugak aku makan ikan haruan.... mak aku masak... aku tak makan ikan haruan, sbb aku rasa ikan haruan tu kepala macam ular... bule? hehehe... tapi mak aku potong kecik2... susah sangat nak makankan?

Than Fidah bagi plak Teh Serai... org bersalinkan banyak angin... air dia sungguh tak sodap... seyes... tapi ku telan juga...


Dan tablet yang satu lagi tablet 'sihat wanita' nama dia sesuatukan??? tapi khasiatnya banyak... ni che ta yang suggest... dia rajin gugel jenis ubat ni... bau dia... busuk giler... bau rempah... tapi semangatku hanya satu... untuk Zamani, sila jaga badan yer Puan suki cida!!! Tuk abang Jamani, busuk pun busuk la... ngeh ngeh ngeh... gigih ooooo...

Oh baru 2 hari makan ubat tu, tadi aku urut... akak urut tu tanya... ubat apa aku makan... agak pelik jugak... dia kata elok, badan aku sihat dan angin kurang... wahhhh che ta... apa lagi, beli satu... heheheh... untung2 Aliya jadi kak ngah...

Satu lagi bengkung... sejak aku beli bengkung ni, aku sendiri pakai... idoklah aku minta ibu tolong lilit satu badan. Aku beli kat sepital... akak yang urut tu pakaikan... mmg aku rasa bagus dan bukan sahaja boleh gune tuk bersalin, boleh gune bila2... sbb bila pakai ni, makan pun boleh kawal lagi... gigih nak jaga badan nih! Maklumla suami ai walaupun dia kata dia tak kisah, tapi kalau nampak perempuan2 besar sikit, mengiat jugak... jaga badan tu harus...

Last kali daun2 ni... tuk mandian sauna... tapi banyak la plak sauna kat umah aku... rendam dlm baldi sudahhhhh... wangi uloz... bau serai wangi tu... gigih ibu jerang dengan air panas... ermmm hasilnya?? menyegarkan jugak la... bule la... dan again! Abang Jamani ai punya pasal... ku rela... wakakakak


From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Tayen... oh Tayen...

Lately aku miss sangat dengan Rayyan... well dia je la cucu tok li nampaknya buat masa ni... makin mengada2 bila dah besar ni... pandai mengampu... geram je tengok...

Teringat time dia melawat aku... i mean pidah, kent dan Rayyan of coz... mulut rayyan ni dah bijak nak berbual... time tu lepas kebumikan Aryssa... aku pun dalam mud sedih time tu... dia bukak mulut kuar suara, bila Pidah marah dia suruh senyap, dia macam terkejut, cepat tutup mulut dia dengan tangan dia yang gembol tu...

Than dia tenung aku sbb nangis... and Kent pun hulur la dia kat aku...

Pidah :- Sian mak long... mak long tak mo la nangis2... Tayenkan ada...

Tahu tak Rayyan buat apa??? Keajaiban telah berlaku... dia yang tak pernah nak aku, pelok aku cium aku berkali2... hahah bule??? berkali2... pastu gelak2...

Sampailah aku gelak... comel sungguh... nampak aku gelak suruh buat lagi tak nak... hehehe... clever boy...and now aku rindu sangat dengan dia...teringat2... sekarang jadi kewajipan call pidah tanya Tayen...

Tayen dah pandai tepuk tangan... pandai bye bye org... dah pandai sebut PAPA... bila Pidah ajar panggil MAMA... dia sebut PAPA... satu lagi selalu sebut DAH DAH... refer to Raudah (didi) minat sangatt dengan mak su dia... umah putrajaya dengan umah dia lebih kurang sama, kat putrajaya bilik yang number dua bilik Didi... Pidah cakap kat umah naik walker masuk bilik ke dua, sebut Dah Dah... siap cari belakang pintu lagi... tah asal dia boleh rapat dengan si Didi...

Buat 3G pun sama... muke aku tak pandang, tapi muke didi, tergedik2 gelak... Dah DAh.... tampo nak Rayyan???

Anyway ni video time aku kuar hospital.... nampak aku yang buruk kat belakang tu??? Uniform org lepas bersalin... suke lak dengan pak long dia... ku pelik awat anak buah aku semua sekarang sudah beralih arah kat pak long... Rayyan since dia lahir, aku ni dia buat musuh... hahahah... nampak pak long macam nampak apa je... happy bukan main lagi..

Ni buat beta terasa ni... sian suami saya... i will give u one, two, three later ar.... semangat aku nak anak :(

Now i miss my dear Aryssa... :(

video

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone