Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Tuesday, November 24, 2009

Cintaku tuk Abang Jamani Sampai Ke Etiophia

Actually entry ni patut aku tulis lama dah... tapi sbb masalah2 dan dugaan yang tak leh nak elakkan... baru sekarang oklah nak cerita...

Abang Jamani ai suke sangat la lagu ni kan... kalau boleh nak tido pun nak dengar... hahaha... ari tu waktu dia ambik aku balik kerja, dia tanya aku...

Zamani :- Kenapa ayang tak bagi lagu ni kat B? Patut bagi lagu ni kat B... kan ayang suke ikut B? mana B pergi...ayang nak ikut kan kan kan???

Aku :- Eh bila lak?? Mana ada...kalau i bagi lagu ni kat you... mau you lari...

Zamani :- Tak la... B suke lagu ni...

After all the lyric mcm bestkan? bermakna sangat pun...heheheh kalau dah nama cinta... ke syurga pun ku sanggup Tunggu! hahaha tetiba aku teringat entry che ta... heheheh... tak ada maknanya nak tunggu luar pintu syurga ambik bau... wakakak... sedangkan kita ni lalu enterance pintu syurga tu tah layak atau tak... iyo dak???

Oklah... tuk suami ku yang tercinta... kalau adikmu dedicate lagu tuk isterinya... ai pun nak jugak la... since you love this song TOOOOO much... ok lah.... 'sepesial' dedicate tuk you...

video

Kalau kau benar sayang padaku
Dan kalau kau benar cinta
Ucapkanlah janji setiamu

Kalau kau benar sungguh mau
semua milikku untukmu jiwa dan ragaku
semuanya milikmu

Bukanlah emas permata
(intan berlian?) Juga bukan gemerlap dunia
(bintang-bintang?) Bulan madu aku pun tak minta
Asalkan kita dapat berdua aku pun bahagia
Kemana pun kamu pergi ku kan ikut kamu walau ke hujung dunia

Jangankan gunung Fujiyama,
Puncak Himalaya ku ikut kamu
Jangankan ke Kamboja,
Ke Etiopia ku ikut kamu
Kalau memang kamu memang cinta aku,
Ke kutub utara aku ikut kamu

Jangan.. jangan.. janganlah kau ragu-ragu sayang
Jangan.. jangan.. janganlah ragukan cintaku

Jangan.. jangan.. janganlah bimbang dan ragu sayang
Sungguh mati aku cinta kepadamu

Sempoi tak lagu ni??? hehehe... lawak tapi makna dia mendalam... kan? Ke mana jua kanda pergi, adinda pasti menurut mememani kanda... heheh kalau tak percaya??? ambik kapak belah dada... ewahhhh ada berani??? *kelip2 mata*

Dia bukan nak ke kebun yer walaupun muke nampak garang... dia selalu je nak buat aku gelak... ni kalau abak nampak harte dlm kereta dia di salah gunakan... habis ko! hehehe... tapi ku faham dia nak buat aku gelak je... maklumlah asik stress jekan???

Kadang2 nak marah pun serba salah... tak pa la... tak kacau org kacau binik dia je tak pa... yer tak? Stress stress balik kerja, nampak dia cool sikit... but sometime aku naik rimas jugak... heheh... tak pa la... demi chinta... ku sanggup la ke mana jua dengan mu... you jump i jump la kiranya...



The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

Sekali lagi di uji

Sekali lagi aku di uji... baru je nak lupakan kesedihan kehilangan anak ku, tapi aku di uji lagi... ni cerita ari ahad yer... baru teringat nak tulis entry...

Pagi ahad tu aku bangun tido... badan menjadi sakit... terutama bahagian dada... i mean buah dada la... nak gerak kiri kanan pun susah... mmg sakit sangat... yang ada anak tu tahu la kot kenapa... aku bangun masuk toilet... longarkan bra... sekali tengok air susu mengalir... aduhhhh... tetiba sedih dan syahdu... org kata kalau susu keluar time anak tuk makan...

Teringat Aryssa yang tiada... dah tentu aku panickan... aku pun tak tahu air susu akan kuar sebanyak tu... dan sepatutnya doktor bagi tahu aku air susu tu akan keluar...

Aku mengadu kat ibu... kebetulan Fidah pun ada... ibu suruh kuarkan air susu sampai rasa kurang bengakak... nak ke hospital pun, klinik tutupkan? Zamani pujuk suruh aku sabar... esok dia hantar ke hospital... lagi sekali aku nangis... sakit sangat...Pidah pun tak tahu nak cakap apa... sbb bengkak dan sakit tu akan hilang bila BAYI menyusu...

Semalaman aku tahan sakit...

Esoknya Zamani hantar aku ke sepital Putrajaya... nampaknya hospotal sekarang semakin canggihkan? Ke aku yang dah lama tak ke hospital kerajaan... the last aku aku gi pun time sekolah dulu... ayah akukan kerajaan... bila dah besar ni banyak gi swasta...

Sampai je org penuh... sangat ramai... than ambik number kat kaunter pertanyaan...

Kaunter :- Ada buku appointment?
Aku :- Ada... tapi appointment saya lambat... saya nak jumpa doktor... tak pun saya nak ambik ubat tuk hentikan susu badan
Kaunter :- Nak behenti susu badan? kenapa pulak?Kan elok tuk bayi...

Erm... kejam sangat ke aku ni? kalau anak ada nak minta ubat berhentikan susu badan?

Aku :- Anak saya dah meninggal kak... air susu saya tak henti mengalir... takkan nak biarkan?

Walaupun free... tapi sakit yang aku sendiri tak dpt nak tahan... sakit wei... nak gerak pun payah. Macam ful tank gitukan...

Kaunter :- Ambik number than daftar...

So aku pun tunggu la tuk pendaftaran... kemudian diorg bagi number, lepas tu terus ke farmasi... kat sini pun satu lagi... aku tak tahu pun kena scan number tu... padan la aku tengok org yang dtg lewat dr aku di panggil dulu... hampir setengah jam aku tunggu... dah tu aku naik angin... nak serang la... than nampak nota kecik cinonet... "sila scan number anda di sini...kemudian tunggu giliran anda????" aku macam....awat kecik sangat notis korang ni???


Kaunter farmasi

Ha nampak tak notis tu? kecik yang buat aku tak nampak... sampai je tunggu...

Lepas tu terus scan... than tak sampai 10 minit, nama aku di panggil... wah sangat cepat!

Kaunter :- Akak nak buat apa yer?
Aku :- Akak nak ambik ubat tuk berhentikan susu badan
Kaunter :- Oh tu kena tunggu doktor ORDER!

Aku mcam ha? Order???

Kaunter :- Akak gi kaunter E... minta doktor orderkan

Ibu lagi best soalan dia...

Ibu :- Doktor order ubat tu kat malaysia ke atau luar negara? Berapa lama pun nak tunggu???

Aku terus ke kaunter E...

Di ulang benda yang sama... dah macam aku ni mak yang jahat lak... kalau ada anak idok la teman susah payah ke sana sini... diorg tendang aku kat bahagian ibu2 mengandung... adoiiii bodos je rasa... aku ke kaunter A... tanya minah yang sama... sama jugak memandai cakap tak elok tuk baby... sepatutnya diorg ni tahu... org minta mestilah ada sbbnyakan? Takkan tak faham... dan terima mesti la ada kes tertentu... aku rasa macam nak nangis pun ada... badan org lepas bersalin ni mmg tak kuat... lemah je... bisa je sana sini... dah la aku kuar tak pakai baju sejuk... ingatkan lengan panjang tak la sejuk sangat... badan dah bisa2... buah dada dah tegang semacam sbb banyak air...

Aku :- Saya ni bukan la ibu kejam... anak saya dah meninggal... takkan air susu ni nak buang macam tu je... tak tahan la... sakit ni...

Baru la dia ambik buku appoiment... nak doktor order ubat... erm kalau aku gi swasta rasa di layan macam ni ke?

Rupanya bukan doktor ubat kat luar... cakap la kena kebenaran doktoer.... sekali lagi aku scan number kat farmasi...

Ibu aku sangat peramah. Dalam masa yang singkat pun dia dah dapat kawan... aku malas nak campur, kang di tanya bukan2, aku ni bukan leh... cepat nak sedih je...

Bila nama di panggil.... aku ambik ubat...


Ini la ubatnya... kecik macam telur lipas....dan yang sedih bila????

Dua bijik je... boleh tak???? Kena kuarkan susu... than makan... kalau susu still kuar, dtg ambik lagi... ermmm tak pa la... so far aku makan ni hari selasa... ok dah... susu dah kurang, bengkak pun dah susut. Than tadi aku baru tengok surat2 yang pihak hospital bagi... kira aku entitle 2 month maternity leave sbb consider bersalin dan bukan kes gugur yang perlukan 2 bulan cuti.

Surat pengakuan kemasukan ke hospital...

Surat pengakuan bersalin... ni yang akan di tunjuk ke majikan tuk dpt entile 2 month leave... Kat bawah tu ada lah definasi tentang kelahiran, sekiranya bayi berusia lebih dari 20 minggu atau berat melebihi 500 gram, dah consider as bersalin...

Dan yang menyedihkan every time aku tengok ni...

19 Nov... tak tahu nak definasikan... is it Aryssa Birthday??? Ermmm tarik kelahiran... tapi dia dah lama tiada... tapi tarikh ni akan aku ingat sampai bila2... berat aryssa 430 gram... kurang 500 gram, tapi usia kandungan aku sudah melebehi 20 minggu, aryssah sepatutnya dah menjangkau 27 minggu sekarang... and yang best confirm dia perempuan... she my angel...




The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

Pengalaman bersalin... serik ka?

Erm... tak tahu eh... nak cerita pengalaman bersalin... aku rasa pengalaman yang tak mungkin sesiapa lupakan... dan pada anak2 yang rasa nak lupa jasa ibu... marah ibu tu, lupakan la marah tu... kalau mereka tak bertarung nyawa tuk kita, siapa kita kat dunia ni...

Terus terang aku katakan time aku tahu baby dah tak ada, aku dah putus harapan... aku rasa dunia ni gelap je buat aku... aku takut sangat... walaupun org kata masih terlalu awal tuk buat keputusan tuk mengandung lagi tapi aku nekad... aku tak nak mengandung... sbb aku takut kehilangan anak buat kali ke dua... seyes...

Bila aku masuk hospital, bila berlakunya induce... aku mmg nekad senekadnya... aku tak nak ada anak lagi... sakit kena seluk... aku terpikir pulak macammana nak kuarkan anak yang dah tak bernyawa ni... sakit kena cucuk, sakit kena seluk... bila conraction berlaku... lagi laaaaa... bole tak aku cakap dlm hati, kalau lepas ni Zamani nak kawin lain tuk dptkan anak, aku dah tak kisah... aku rasa nak putus nyawa je time tu... seyes...

Aku hanya harapkan Zamani faham kesakitan yang aku rasa...

Sakit bersalin adalah sakit yang paling sakit sekali uolz... kalau tak percaya tanya la org yang mengandung...

Tapi! Baru aku tahu kenapa wanita lain sanggup beranak lagi, sedangkan sakitnya teramat sangat... indahnya perasaan tu hanya Tuhan je tahu... lepas beranak tu... aku rasa sangat sangat indah walaupun time tu aku tahu anak aku tak ada lagi... Allah permudahkan segalanya... lepas je air ketuban pecah, sakit hilang... bila anak aku lahir, sakit tu ilang... aku nak sangat tersenyum, tapi aku nangis sbb anak ku tiada... waktu Arrysa dah kuar, aku dengar tangisan bayi, aku bayangkan kalau dia menangis... aku pasti gembira...

Bayi itu ubat penawar sang ibu...aku tahu tangisan bayi itu penyembuh sakit ibu yang bersalin...mmg sakit... aku tak nafikan... even aku di suntik ubat tahan sakit lepas tu... tapi selepas tu... sakit tu hilang... hanya tangisan aku sbb sedih tak dapat nak cium dan peluk anak sendiri buat kali terakhir tu sahaja!

Mengandung adalah saat yang gembira buat setiap wanita... apa lagi bila baby yang di kandung berinteraksi sama dengan perasaan kita... last Aryssa bergerak hyper bila aku tengok perlawanan bola antara Liv dan MU ari tu... alaaaa yang MU kalah di tangan LIV 2-0 tu... hahha... sepanjang tu Aryssa gerak... habis bola, dia pun senyap... ermmm i miss that moment... :(

Dan aku pasti melihat anak yang di kandungkan tu membesar... pasti mengubat segala penat lelah kita bila penat berkerja...



Seeing Zamani lak.. aku rasa bersalah sangat... aku tahu dia nak zuriat dia sendiri... aku tahu wajah gembira dia ilang... aku rasa kesedihan tu sama... cume Tuhan je tahu apa yang di rancang tuk kami berdua...

Bila tengok anak2 buah aku yang rapat dengan dia... i know he will be a gud father... buat aku tersenyum dan NEKAD.... aku nak anak lagi... but of cozla... doktor pun nasihatkan aku tuk rehat cukup2... sblm plan tuk mengandung lagi... at least ambik masa dalam masa 6 bulan...ermmm bulan 5 baru start project mega... heheheh... tah... Rezeki Tuhan... kalau dia nak bagi awal... Alhamdulilla...

Bukan aku nak lupakan Aryssa... walaupun kalau aryssa ada, she would love to have sister and brother around her rite? Sbb aku tak ada masalah... sbb Zamani sayang budak... hehehe dan aku pun boleh dan bersedia nak pikul tanggungjawab sebagai seorg ibu...

Doakan yer... semoga Allah membuka pintu rezeki yang luas tuk kami suami isteri.... insya Allah....


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-