Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Friday, January 29, 2010

masih tiada kesan

semakin tiada kesan. Cheh perlukah aku bukak blog baru? Hehe tak cal bank lagi sama ada blogger da deduct duit aku ke belum. Byk entry pending ni! Tensi akak tau.

Nak bukak blog baru ni lemah ni. Mcm umah baru jugak la... nak touch up apa yang patut! puaka tebing biru la.. ni ai tengah cari blog2 yang best... mungkinkah aku perlu active balik multiply aku????

sila bagi pandangan

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Thursday, January 28, 2010

Happy for you my beloved kak ngah!

Ku menerima berita gembira malam tadi dari MIL...

Gembira sampai mengalir air mata duyungku... bertambah lagi bilangan keluarga mertua ku... pasti kecoh lepas ni nak kejar sorang2... kalau sekarang Aisyah tok mama dengan wan yang take over, Aliya plak di bawak ketiak mummy lagi... nanti baby baru lak??? syok anak ramai2 ni... kecik2 haruk umah, dah besar lagi haruk macam 4 saudara tu... yang terkebil2 si Ijat je... hehehe tapi Ijat dah tak keseorgan lagi, kan kan kan???

Semalam ku manja2 kucing dengan en suami... tettttttt.... dapat berita gumbira macam tu pun, terasa nak sama dengan jugak... tapi suami ku iman kuat di dada... dan aku tahu Zamani cukup cukup menjaga aku... biar pun dugaan mendatang, ku tahu dia buat semua ni sbb dia sayangkan aku... selagi tak 6 bulan, u mimpi je la yer... i wont put you in risk... itu je la yang kuar dari mulut dia every time aku nak baby...

Biasalah keinginan tu mmg sentiasa ada...bila dengar org mengandung, kita nak sama. Tapi bila ku fikir, aku kena ambik berat semua ni sbb tak nak berlalu benda yang sama... kalau Allah berikan rezeki kepada ku,kemudian dia tarik balik, aduh tak tertanggung aku rasa... Sakit bukan sahaja mental, fizikal pun sama... dan yang jadi mangsa, suami ku itu... sabar je dia dengan kerenah bini dia yang kadang2 terasa sedih.

Yup walaupun dah 2 bulan benda ni berlaku tapi aku masih sedih... bukan sedih je... takut pun ada, serik pun ada... kemudian muncul la pelbagai soalan, sihat ke aku? ok ke aku? sihat ke baby next prgn nanti? kemudian ada pulak dpt infomasi dari kawan, kalau fibroid ada, itu punca kematian baby... membuatkan aku rasa takut...

Bulan depan result darah akan akan keluar... lagi la buat ati aku tak tenang... mereka yang saing mengandung dengan aku sekarang tunggu masa dan ari je tuk bersalin... lagi la sedih perasaan ni... banyak sangat aku berfikirkan? tapi percayalah bukan aku sengaja nak pikir benda2 ni... tutup mata je mula la terbayang2... tapi tah normal ke tu??

Sekali lagi ku melalut... kui kui kui... wanna share perasaan gumbira dengan biras ku, selit jugak cerita sendiri... ampunkan saya yer kawan2...

Kak ngah jangan lak bersalin awal bulan 10... tak syokkkk kak ngah tak ada... kih kih kih... tapi tak pa, semua ni rancangan Allah... bagi ku anak itu satu rahmat besar dari segalanya... erk ku volunteer jaga che chah dengan che liya... mau ka??? Sian kat PIL aku... tahun ni calender depa dah full, tak mak eh, kak long ado...dapat jugak la membzkan dirikan? Kalau tak sian suami saya... kan kan kan???

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Tuesday, January 26, 2010

update d old town

En suami meluat tgk bininya yang kunun kunun bloger tegar. Time makan pun sibuk nak update blog. Hehehe tak pa ada rezeki lebih nanti giliran u plak eh. Ku sakai sebentar. Benda yang ku idamkan menjadi milik ku jua. Patut ku dpt benda ni last year,tp time tu nak tunang so byk nak pakai duit. Ku tahan diri jebat. Tp rezeki tahun ini dtg lagi. Kali ni tak nak lepaskan peluang yang ada. Tima kasih pada en suami yg menyokong kerja gila bininya. Harap dia tak la menyesal bg kebenaran aku memiliki benda ni. Kui kui kui. Sesekali dia jeling, udah2 la tu yang... Bunyik mcm menyesal. Lepas ni botak kepala laki aku sbb da 2 mlm ajak mkn tempat yang ada wifi. *gelak syaiton* lepas ni kompom bg arahan sila masak kat uma sbb skrg pun makanan ke mana aku ke mana. Hehe ok dah. Dah 5 kali dia dok ulang.............................YA ALLAH!



From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

cubaan 123

helo cubaan mengupdate blog dari dari eheemm ehem. maaflah kawan-kawan ku tak dapat menahan diri. en suami lak menyokong minat bininya. tak tido mlm aku sbb nak try test benda baru. line guna opis punya.jgn mara eh. he he. 



From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Tak berjaya

Nampaknya walaupun dah beli storage pic melalui credit card, gambar masih gagal di upload!

Jadi perlukah aku membuka blog yang lain???? tensi ni tensi! Korang try baca kat sini... kalau boleh la...

http://www.facebook.com/note.php?created&&suggest&note_id=302881022109#/notes/cida-zam/setahun-sudah/302881022109

Orang tengah feel2 nak menulis tak leh upload gambar plak... arggggg... ku bagi seminggu! Tak leh jugak!!! harus ku bukak account lain... yang berminat sila la folooooooooo

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Monday, January 25, 2010

Hajat tercapai

Ari ahad semalam, ku ketiduran... janji nak melawat kubur anakkan??

Nasib baik en suami prihatin... ku tak nyatakan hasrat pun nak gi kubur sebenarnya... sbb time ku blogging tu, ku ketiduran... tup tup pipi ai di sentuh lembut olehnya...

Chewah dramatis lomentik sikit... maklum la akak penat menulung chef yang di dtgkan khas dari sungai buluh A.K.A yang berasal dr Tokai... gigih nak belajar nasik ayam ni... lepas mengambil masa 2 jam tuk masak (all the ANAs lapar menunggu)... dan lepas merasakan masakan Puan Besar... maka akak ketiduran... qadaq balik tido yang bangun seawal 5 pagi tuh...

Berbalik pada cerita...

Pipi ku di sentuh lembut oleh en suami...

Zamani :- Ayang penat eh...

Aku :- Ermmmmm

Chewah buat gaya kucing tangkap lentok bila leher kena geletek...

Zamani :- Sian ayang... nak gi kubur Aryssa tak?

mata terus buka... kul berapa??? 530 petang dah...

Zamani :- Gi cuci muka... than kita tanya sekali nak pasang batu nisan kat kedai abang tu.

Zazzzzz tanpa ku lengahkan masa, cuci muka, pakai tudung turun bawah... sampai tak nampak cik yayang mai... ha ha ha... sori naaaaa.... beta terlalu rindukan si bidadari kecik tu...

Minta permission mak nak gi kubur... than terus kami pergi...

Kubur anakku bersih lagi sbb last week abaknya gigih mencabut rumput2 yang mula nak naik... lepas sedekahkan Fatiha, kami pun pergilah kat kilang batu nisan kat atas nun yang tak jauh dari kubur Aryssa...

Tuk sepasang batu nisan berharga RM 60 tuk baby... tapi kalau nak buat yang tembok tu, di panggil satu set berharga RM 400... tu yang biasa sahaja... kalau nak marmar dengan batu yang baik berkaler, harge boleh mencapai seribu lebih...

Tak pa la... yang penting kubur anak ku bernisan... yang ada ni pun ikhsan dari abang tu jugak letakkan nisan tapi tanpa nama... mendengar harga yang satu set tu RM 400, aku bagi tahu nak yang satu set...

Ini pun sbb gunekan duit sedara2 bagi time kenduri arwah aku buat tu...kak ina bagi RM 100... terima kasih akak ku... cik gu Herry bagi RM 100, Cik gu Rizal RM50, Pak ngah bagi RM 50 dengan pak long kent RM50... so semua RM 350... duit Aryssa, jadi eloklah ku buat something at least hati ku tenang... terima kasih semua... terima kasih atas doa dan ingatan... me and Zamani tak dapat nak balas semua hanya dengan doa semoga kalian di murahkan rezeki...

Eh ni bukan diorg je tau... aku ucapkan tuk semua sekali... terima kasih banyak2... kalau dia ada, dia tentu seronok dpt keluarga yang sayang dia... macammana me and Zamani bangga memiliki keluarga yang tak putus2 bagi sokongan dorongan dan doa... baik dari sebelah aku, mau pun sebelah dia...

Sabtu ni nisan akan di naikkan... ku pilih lepas zuhur... akhirnya hajat tuk buat nisan ni tercapai...


From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Sunday, January 24, 2010

Miss me???

Wahhhh miss me ka???

Lama tul ku rasa ku tak hapdate blog naaa.... mangkuk la blogger sekarang... korang tahu tak yang nak upload gambar kat blog ni ada limit??? macam haram jer bila aku nak upload gambar tak boleh... siap kena beli storage gambar lagi...

Tu yang dok pikir tu... nak beli ke nak bukak blog lain.... 20 GB for USD 5 per year... murah mmg murah... tapi bukan pasal harge tapi pasal selamat ka tak... tahu2 kang beribu2 plak aku kena bayar... siapa nak jawab???

Anyway credit limit credit aku pun dah nak cecah limit... wakakakak.... nan ado maknya kalau org nak curik pun kan??? ku ambik credit limit yang hampir limit... muah muah muah. Nak beli minyak wangi pun tak cukup... heheh bijak tak aku??? Bijak la sangat kan?? Tapi takut jugak ni... bill pulak ambik masa 24 hours tuk proses.

Tapi Jay menenangkan aku... chewah dia dah biasa buat kerja2 on line ni... dia kata save... kalau tak! Sila bayar beta $5 dalam Euro eh... tak mo USD.... kih kih kih aci dok?

Banyak enty nak cerita ni... En jamani ai bukak kilang rokok... siapa nak beli rokok boleh order kat dia... hahahah... ni yang nak cerita ni... pelaburan yang diorg kata menguntungkan... cheh aku rasa tak ada maknanya... makin banyak merokok adalah... sbb buat sendirikan???? sedap je la dok ambik...kalau beli terkawal jugak la,kan??? nanti ku cerita pasal tu yah...

Kerja aku kat opis dah agak kurang jugak... berkat tiap2 pagi bangun pergi kerja pukul 630 pagi... heheheh... tapi still melambak jugak la... lepas bebas dr kerja2 ni, nak cari kerja lain la... penat la... gaji tak seberapa, kerja teruk... kalau gaji setimpal dengan kerja ku faham jugaklah kan??? ermmmm tak pa... janji buat kerja kat sini dulu... gara2 tinggal hampir 2 bulan jugakkan?? kalau tak wa lepak je buat kerja... tapi sekarang tidak lagi! Ku rasa sesak seh napas setiap kali masuk opis...

Isnin abang sayang ai kerja kul 7 pagi - 4 petang... macam biasa ku terpaksa gi kerja sendiri... busan seh! Tapi tak pa... rasanya dah balik awal ni bule la masakkan??? Ermmm lama2 nanti skil masak ilang (macam teror pun!Heheheh)...

Oh akhir2 ni belajar masak nasi ayam... heheh tu pun nanti ku cerita la eh nanti bila storage pic dah bertambah...oklah mau tido... penat seminggu dok bangun awal... balik pun lewat... letih badan ku...

Petang ni nak melawat kubur aryssa, insya Allah....miss her so much!

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Wednesday, January 20, 2010

Sepantas kilat

Aku bz... sila tahu... hahahah

Take break penat nak mampus dari pukul 630 pagi okeh akak berada di opis ni gara2 nak siapkan kerja... sampai sekarang jam menunjukkan pukul 315 petang baru stop... sakit bahu akak dik oiiiii

Makan dok lagi ni

Semalam pun sama... nak nangis rasanya bila kerja melambak2... bos taik idung masin, carikan aku assistant pun tak nak... siap ko! aku habis semua kerja akan ku update resume... padan muke...

Erkkkk semalam ku balik kul 830 malam... ha abang Jamani buat pertama kali samai umah dulu sebelum aku... di sebabkan akak rasa kotor sbb peyed... balik umah naik bilik terus mandi... tak salam pun cik abang yang duduk kat bawah... habis dah syok sangat main gamekan???

Ku turun, still main game jugak... duduk konon nak lipat baju tapi bahu ku sakit nak mati... senyuman abang jamani ai menjadi penawar... ku buat muke sedih... ha ha ha... terus dapat pelukan... wahhhh rindu sangat dengan kamu... semalam sehari suntuk tak sms or call... kecuali lepas time kerja ku bagi tahu aku balik lambat... kan masing2 bawak kereta kan???

Esh panjang lak entry aku... hehehe

Ok tu je nak cerita... bye nak sambung kerja... hehehe

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Tuesday, January 19, 2010

Ku tanpa suami....

Che wah tajuk.... chaiyok chaiyok...

Ni terikut dengan che ta punya entry la ni... suami dia dengan suami ku sama... dah kerja 'sip' sekarang... maka kena la pergi sendiri... walaupun aku tak kisah sip si Zamani pukul berapa pun, janji kami leh gi kerja sama-sama balik sama-sama... tak tengok muke dia sehari bule jadi rindu... wakaka... muntah kuning campur ijau sikit yah...

Tapi ibu mertuaku sungguh perihatin... heheh tak pasal2 Zamani kena marah sbb ikutkan sangat pendapat giloz aku tuk berada di opis awal pagi... kalau jadi apa-apa siapa nak jawab??? ngeh ngeh ngeh... akak kalau cik gu yati dah bersuara, akak nyorok bawah katil... kih kih kih bukan belakang abang Jamani lagi... ampunnnnnn mak....walaupun aku hanya menantu, tapi Alhamdulilla aku dapat mak mertua yang sayang kami menantu-menantu macam anak sendiri... i like... pidah... sila jeles... kih kih kih... lariksssss....

Tak semua mak mertua samakan? idok la ku kata mak mertua Pidah tu tak baik ke apa, adoiiii ...sajer je ku nak show off... kaber kaber... wakakak...

Che ta dah cerita ari pertama dia drive sendiri ke tempat kerja... dia dah tak leh merempit... jadual ke tempat kerja pun dah berubah... same goes to me la... MIL suruh Zamani bawak kereta Awie... since awie gi kerja naik moto... akak sebenarnya bukan apa... tak mo la melibatkan org lain susah sama... malam ahad tu abang Jamani dok tanya... nak ambik kereta awie ka?Aku jawab tak payah la sbb boleh je aku stay kat opis sorang2... than Zamani cakap mak marah... ayoooo mak sudah marah lagi mau tanya aku buat apa... ini la suami ku... jadi dengan ikhsan awie dengan mak, mak suruh zamani pakai kereta awie...

So semalam lagi, ku bangun pukul 5 tuk kejutkan suami... dia sejak kawin gedik tak leh bangun sendiri... tak boleh percaya tuk kunci jam... so balam kul 6 pagi dia dah keluar kerja... dan aku??? sepanjang 8 bulan kawin... ini la kali pertama!!!! aku bangun pukul 730.... wakakaka... syok oooo... bila kuar umah cahaya pagi terang menderang buat akak rasa macam sesuatu...

Sampai opis pukul 845 pagi... umah dengan opis 15 minit je... tu pun sbb trafic lite... kalau tak 5 minit dah sampai da... parking sepenuhnya... selalu ku sampai satu kereta pun tak ada... kih kih kih...jadi sakai sekejap...

Tapikan??? Ku miss suamiku setiap pagi... setiap pagi??? cheh ni baru 2 hari... rindu konon.... pergi ko rindu di sana... buat apa ko rindu di sini??? heheheh.... (dialog ibu mertua ku....)

Ha pagi ni hujan HEBAT! Bak kata cina opis aku ni... bukan lebat... tapi hebat... nasib baik mak bagi pinjam kereta... macammana nak beli moto ni abang Jamani oiiiii??? dengar bunyi hujan tu ku dah terpikir kalau dia nak beli moto... adoiiii rasa better kita beli kereta kecik je... tak pa la cost tinggi janji awak selamat...

Lepas ku menghantor abang Jamani depan pintu gate, sambil berjalan lengang kangkung dengan payung ku masuk bilik terussssss ngorokkkkkkkkk!!!!! Sedap tido hujan2 ni... seperti berada di syorga... opsss layak ka??? hehehehe

Pagi ni jam nak mampus... 45 minit nak sampai opis... tensi akak! Abang jamani help!!! dia buat bodos bini sms mengadu tak layan! cis! Bz nampak... ha ha ha... tak pa ku faham... jap lagi dia dah free tu dia pasti cari akak... heheheh confident je... mmg la laki aku... takkan nak cari perempuan lain plak??? kan? harus ko.... bagi tahu mak... hahahahah...

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Hei! Its Jay's Birthday!

Sticky note for today....


Special buat busu din... happy birthday bro! Semoga panjang umur dan di murahkan rezeki selalu... kalau dah murah rezeki tu, jangan di lupakan kami di sini... muah muah muah...

Masa cepat je berlalu... dulu dia ku lihat budak yang kecik lagi kurus yang sering mengfolo aku ke mana sahaja... but now dah besar... dan itu menunjukkan beta semakin tua... OMG! Pengsan akuh! Apa pun Jay, me and Zamani mengucapkan selamat hari jadi dan enjoy ur day today! Uhhh bosan bithday jatuh ari senin kan?? Semangat kerja ilang nan ado... Apa pun bergembira la busu din dengan kereta pak cik hery... wa wa wa...

Monday, January 18, 2010

Sila hentikan semua ini...

Ku bukan nak cari gaduh... ku bukan nak menuduh (seperti sesetengah pihak cakap aku suke sangat serkap jarang)

Tapi aku rasa rimas... benda ini berlarutan hampir setahun... tahukah kenapa aku privatekan blog aku? Sbb aku tahu ada segelintir org menyalah gunakan info yang ada dalam blog aku ni... walaupun blog ni tak banyak info la... heheh maksud aku, ada plak setengah pembaca menyampaikan berita yang tak betul kat individu lain...

Ya aku akui aku kadang2 emosi... kadang2 terlepas cakap jugak... kalau tak di tegur kadang2 aku lupa akan kesilapan aku itu... aku tahu kadang2 aku marah, aku gunekan blog sebagai lepas geram... kadang2 ada plak individu lain terasa...aku tak kisah sbb semua org ada perasaan jugakkan... so dari nak panjangkan cerita sbb tu aku privatekan blog ni, supaya tak ramai yang sakit hati...

Tapi ku sedar sesuatu... ada rupanya spy kat FB aku... menyampai jugak pada individu ni... aku tak kisah pun la... dah malas... yang individu ni la bising2 email kat aku... walaupun aku dah block dia kat FB, tapi dia tetap tahu semua status yang tertulis kat FB status aku... erm pelik bukan? Hanya satu... mesti la ada penyampai maklumat bukan?

Semua reader yang aku invite in this blog... i trusted each one of you... including my silence reader... kalau ada pun 'kaki' individu itu di sini membaca dan ingin menyebarkan, ku tak tahu apa salah aku pada kalian, yang aku tahu ini hal antara individu tu dengan dengan Zamani, aku sendiri tak pernah nak masuk campur hal mereka... aku isteri zamani yang sepatutnya ada hak nak masuk campur, tapi aku memilih tuk tidak masuk campur, tapi kenapa kamu yang tidak ada kena mengena dengan mereka perlu masuk campur?

Aku naik rimas, sblm aku private blog, each entry nak kena tapis, sedangkan sebelum ni tak ada isu pun... apa yang aku buat dengan zamani, menjadi salah plak... sampaikan nak tulis entry dapat hadiah dari suami sendiri pun ku malas nak letak, sbb apa?? Bila tahu mula serang, hina macam-macam... tapi aku tetap diam... tetap tak masuk campur, nak diamkan tindakan individu tu, aku tak tulis... tak pa la... not everything bole sharekan?

Tapi bila individu ni email aku... cakap aku tuduh dia nak retak umahtangga aku semua... aku jadi geram plak... bukan la geram kat dia... mungkin english terlampau tinggi tak faham lak bahasa melayu yang simple ku tulis kat FB... aku tak kisah la ko ada unfinish business ke apa ke dengan suami aku, aku tak ada kena mengena...sumpah dengan nama Allah aku tak pernah halang apa juga tindakan suami ku walaupun kadang2 apa dia buat menyakitkan ati aku tapi aku berpegang pada satu tuk terus mempercayainya... mempercayai dengan setiap tindakkan dia... tanpa rasa sangsi... coz i know my husband even we know each other less than a year...

Dan pada penyampai berita... dan sekiranya ada kehadiran kamu dlm blog ni... tolongla... hentikan... cukuplah nak tahu pasal suami ku menerusi aku, blog atau di mana sahaja we connected... aku personally tak ada masalah dengan kamu, bukan? Kamu pun hanya di suruh je tuk tahu kot2 aku ada maki atau hina individu tu... jadi tolong la henti menganiaya saya... dan jangan di laga2kan lagi antara saya dan individu itu bule?

Sebagai seorg isteri, bukan tugas ku tuk bagitahu apa dia ( zamani) perlu buat... apa dia kena buat... tapi kalau konsep itu yang di pegang oleh individu itu, maka tak payah jadi isteri... gi jadi peguam bela sahaja... atau profesional advisor... ORG LAIN mungkin boleh control suami buat itu buat ini... but not me... i guess individu tu lagi kenal lama Zamani dari aku... i think dia patut tahu lakan? sori... its not my business...

And stop atas ugutan2 dan doa buat kami... takut terbalik makan diri sendiri...aku yakin apa jua musibah yang melanda atas aku dan suami... adalah ujian Allah...dia yang berhak menjatuhkan hukuman dan musibah, dan musibah itu tuk mendekatkan kami pada Dia... bukan pada kamu...

So ini pun kalau ada org nak menyampai silakan... bukan nak cari gaduh... tapi jangan buang masa email aku ke, call aku ke... sbbnya aku tak leh nak buat apa-apa... kau sms, atau ko email, aku hanya sekadar baca je la... apa yang boleh aku buat? Kalau kau call sekali pun, kau maki aku sebakul dua pun, apa yang leh aku buat? Hanya mendengar... so cukup... jangan buang masa... dan jangan sakitkan ati sendiri...


From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Saturday, January 16, 2010

Arieana Liya Zafirah's Birthday

Cerita last saturday... ku malas nak pergi sebenarnya ke majlis Hari Jadi anak kawan Fida.... sbb tah, terasa kalau ku di tanya apa-apa pasal Aryssa nanti... takut emosi jadi lain... kui kui kui... tapi Fida terus mengajak. Apa-apa majlis yang Puan Ismalina buat, confirm bukan takat adik aku je datang, satu family kitaorg akan dtg sbb kami boleh consider kenalan rapat jugak la...


Selain dari Balqiss, ni pun sama umur dengan Rayyan jugak... Rayyan terhimpit nak pilih mana satu... ngeh ngeh ngeh... anak buah aku ni ganas sangat kot... dua2 bakal mak mertua pun dok jaga anak diorg tak nak kena terkam dengan si Rayyan bum bum...


Di sebabkan Fida mengajak... dan aku nak sepen masa dengan Rayyan, maka ku ikut la....


Cahaya yang kat belakang tu adalah cahaya keimanan... ha ha ha... tengok dia mau berkepit dengan mak long dia jerk sekarang....

Rayyan and me berposing dlm kereta nan ado kerja... hari tu juga abang Jamani ai nan ado... dia gi team building so akak ke-single-an.... tapi baru nak solo solo... si kecik ni tak mo mama dengan papa dia, nak berkepit... nak mak long dukung jerk... mak long pun layannnn la... bukan senangkan dia nak kat aku... melalak je kerja dia... sekarang tersengeh...siap berusaha mengensot tuk dapatkan aku ok...

Ini dia.... budak yang berusia setahun... sedap nama diakan? Arieana Liya Zafirah... muke cino habis....



Fida bersama dengan burfday gul...

Me pun nak jugak ambik gambar dengan birthday gurl... kalau korang nak tahu muke Arieana ni sebijik muke Amira anak buah aku dulu ok...
Tu la mak si burfday gurl... Puan Ismalina... kawan sekolah aku jugak la.. dah satu kelas dengan fidahkan? Rasa cepat masa berlalu... tahu2 dah ada anak... kih kih kih... Rayyan konon control la depan Arieana...gud boy!

Sesi memotong kek... eh belum... ni sesi mengambil gambar... korang nampak tak org tua yang dua dari kanan??? Tengok betul2... yer... Pak cik Hamid Gurga... dia bapak sedara si Ismalina ni... yang sebelah dia baju belang tu ayah Arieana... adoiii aiiii tak leh nak ambik gambar sorang... maklumlah hanpon tak cangih... tunggu ada hanpon cangih... ha boleh menjalankan kewajipan yang sempurna... kih kih kih


Perempuan ni gila bergambar... hahahah layan jerk... time makan2 aku tak ambik la.... sbb bz dengan Rayyan tak nak duduk dengan org lain... tapi papa dia telah membuat tindakan ganas... mana leh sian mak long ko nak makan... wakakaka... mula la tu tak nak org lainkan?


Us!


Pandangan mata si kecik... chewah muke notikan??

One Family


Me and Tayen


Mr and Mrs Kent... bluekkkkk... hahahaha
Ha bila mau dapat anak sepasang chip?? uhuhuhu.... opsss Kent terlebih happy lak...

Di sebabkan suami kak long hampir balik... during that party, dia dah sms bagi tahu dia on the way balik ke Damansara... so terpaksala kami beransur balik cepat... sian lak suami ku tunggu lama2 nantikan? Tapi dlm kereta ibu try nak ambik Rayyan... mati2 dia tak nak... nak jugak dengan akukan... ha kan nenek dah polok Tayan... yang best Rayyan panggil nenek dia yakni ibu... "KA KAK" bule??? hahhaah...


Tayen tak mo nenek...
Mak long tolong....
Sayang hagimaru mak long sorg ni... uhuhuhu....
Hehehe nama entry ni macam nak cerita pasal birthday party... tapi 5% je cerita pasal birthday, yang lainpasal tayen... oh Che Aliya pun dah bule nak kawan dengan mak long sekarang... kalau dulu tengok muka aku je nangis macam kena cubit... now dah boleh nak suruh dukung... will snap pic nanti kalau insiden keinginan berlaku...
Semalam lak che Aisyah dok temankan mak long dalam bilik... mak long tertido tak perasan bila lak dia kuar bilik... tahu tahu ada org merangkak dlm gelap... bila plak aku tutup lampu... cheh! Bukan Aisyah... pak cik Aisyah la.... dia ingat badan dia ringan ka? nak gerak pelan2... konon tak mo kasi bini dia terjaga... hahahaha... aku tersedar sikit la... tapi dia tepuk aku... very the manja gitukan layan aku... di sebabkan aku dah 3 hari bangun awal... kul 5.30 dah bangun... maka ku keletihan nak bukak mata pun tak dpt... sorilah tak dpt manja2 sebelum tido... wakakak... gila mengantuk aku rasa....
Oh Fidah nak buat party besor2 tuk Rayyan bulan 2 nanti... me pening kepala... nak pikir apa nak buat sbb di tugaskan tuk membantu menjayakan rancangan... ermmm kek dah tahu nak tempah kat mana... design je tak tahu lagi... gambar pun dah selesa... dia yang kata nak cari... than tah belum nak terpikir... gaya dia plan ni macam nak buat majlis kawin je tuk Rayyan... hahahah... ermmm nanti ku war war kan pasal ni... lambat lagi... oooo kak Pnut!!! ku tender kek dengan mu... bulan 2 ni macam ramai je birthday nak kena sambut... botak la saya... *kelip2 pandang Zamani* tulunnnn tambah apa yang patut bule???? *Aksi Aslan paling manja...*

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Friday, January 15, 2010

Bila puan akaun buat pengiraan

Ermmm ni yang payah kalau aku dah setat mengira... ngeh ngeh ngeh... maaflah abang jamani... you dapat bini yang 'berkira'... siapa suruh tawin dengan org yang berjurusan akaun??? menjawat jawatan akaun... ni yang berlaku...

Well kalau pandai menguruskan kewangan syarikat... chewah... menguruskan... well beta bukanlah minah finance... sila tahu kebezaan finance dan akaun... chewah... erk betul ka term ku ini wahai president?? Refer to che ta... kot2 salah ke... aku menjaga kewangan syarikat... ha! Mana nak dpt duit, macammana nak buat untung bukan masalah beta... kih kih kih... kalau rasa2 company sekarang ni buat rugi, gue org pertama chow sin chee dulu...
Ok back to the story... Zamani dah setat kerja shiff... dia kena jaga akaun Ostolia... so kenalah ikut time sana kerja... ni dia setat pukul 7 pagi... habis akak macammana????

Kalau setat kul 7 tu rancangan asalnya, akak akan hantar dia kerja kat Damansara... pls bayangkan kepadatan penduduk Damansara... lagi2 yang kat uptown lama tu... mau tercabut kaki ko... kat klang yang jam ni pun aku leh lagi sabo... tapi jadi kurang sabo kat sana...begitu juga kalau dia shif pukul 5 pagi... akak kenalah gigih anto dia... sbb transport satu je...

Abang Jamani nak beli moto... sbbnya kereta payah... parking je sehari RM 8... separuh harge parking kat klang ni, sehari RM 4 jerk... minyak pergi balik RM 10 estimate la... tol lagi Klang ke Damansara RM 3...kalau dia masuk kerja sebelum 7 pagi, plus kasi discount RM 2.70... hahahah consider jugak ok...

Ku suke time kerja dia macam tu... sbb dia balik cepat... pergi tak jam balik tak jam... tapi semalam aku hantar dia kerja... seawal 5 pagi aku dah bangun... bandar kelang pukul 7 pagi dah jam nak mati sbb nak buat jambatan baru tu ler... so kuar umah kul 6 pagi... mak aiiii awal giloskan? bawak la kereta laju2... sebab nak lepaskan jalan klang yang kat bandar ni... sampai damansara aroun 6.45 am... kami sarapan dulu...



Keadaan yang gelap gulita...


Sarapan pagi...



Than balik ke klang masuk kerja... tapi ku pikir balik... ermmm kalau aku yang hantar makna expenses double... sbb kalau dia hantar aku, gi kerja, balik than ambik aku terus balik umah... tapi kalau aku ambik dia jadi double la.... aku hantar dia, aku balik klang, BALIK aku ambik dia dan balik kelang... dah jadi 2 hari punya belanja, minyak, toll plus masa aku... sbb kalau dia ambik aku, aku boleh la buat kerja dengan tenang bila bos aku balik... so semalam nan ado OT... mengelabah ku buat kerja sbb masuk dah pukul 8... than balik 530 kena kuar opis, kalau tak jam kat kawasan bandar klang kalau kuar kul 6 petang...


Sila lihat kepadatan yang ada... semalam ambik dia aku rasa bagga sebab sampai cepat... around 6 dah ada kat Damansara... sbb gigih ku kuar awal dari opis nak lepas jam kat bandar klang... samapi Damansara keciwa... kul 645 baru sampai opis dia... sila tahu ni area kawasan opis dia... boleh 45 minit sangkut just to make one u-turn je... sabo je la mak cik senah oiiii...

Tu yang terpikir cara mengatasi masalah ini... aku tak leh hantar dia... so kalau dia ada shiff pagi kul 7, dia anta la aku kul 6 kat opis... bule ku buat apa yang patut... kedai mamak bawah ni pun kul 630 dah ada dah...

Zamani merengek nak beli juga motor... perlukah akak bagi restu??? Sbb sepanjang ku kenal dia, tak pernah ku dengar, lihat jauh sekali sbb dia tak pernah naik moto... dah la semalam tengah bawak kereta, ada mamat tu tetiba jatuh moto, bole??? Adoi... terpikir jugak nak letak tayar extra kat tepi...mcm basikal Rayyan... muahahahaha...

Gambar sekadar hiasan... heheheh

Nak beli kereta??? Kereta WKD tu baru habis bayo tahun lepas... bule je... tapi macam aku cakap la, sama je... sbb ku pikir double expenses... minyak, tol, than parking lagi tuk dua kereta... Zamani pun tak setuju sbb katanya sama je, kalau beli kereta. Sbb plan kami to get bigger car terus nanti bila ada anak... buat masa ni pakai je kereta tu, duit yang ada boleh simpan, hanya perlu jaga maintainance kereta je la...Dah la kawasan damansara tu tak ada public transport??? Mcm mana la plak kalau akak kerja jauh2??? Heheheh... terhenti sat terpikir... ni pun dah susah.. apa lagi kalau sorang utara barat... at least sekarang ni pun dekat je klang... kalau dia lambat bole juga ku tumpang opismate... kalau tak boleh je stay kat opis... kalau tido kat opis ni pun tak pa ku rasa selamat jugak... banyak benor pintu nak kena tempuh... kih kih kih... Sbb kalau awal balik pun awal... pukul 3 atau 4 petang dia dah abis kerja, dah bole ambik aku terus balik kerja... tak jam... 5.30 petang aku dah boleh balik... takla menunggu macam selalu pukul 7 hingga 8 malam.

So ku bagi tahu dia, tak pa la akak berkorban... aku risau jugak nak bagi dia naik moto... sbb satu keselamatan... nak bawak kat highway tu seram sejuk ku tengok... kedua, sbb hujan... di bawaknya motor separuh jalan hujan??? Allahuakbar... dengan jalan basah... pandangan yang tak berapa nak elok... than pemandu2 kenderaaan yang kurang ajar... kalau jam tu, nak cepat main lalu je laluan moto... tu yang aku tak nak tu... siapa tak sayang suami oooooiiiiii....

aku tak tahu apa yang syok sangat naik moto... heheh merapatkan siratulrahim may be... kan che ta??

Melalut la aku citer kat situ...but i want zamani to know kenapa aku berat nak bagi dia beli moto... sebab tu aku sanggup bertapa kat opis ni awal pagi... aku suggest kat dia kalau shif dia pukul 7 pagi, than hantar aku kat opis kul 6 pagi... aku boleh buat kerja... serta bloging... wakakak... buat masa nikan kerja aku banyak??? need more time... kalau tak banyak, aku boleh tido... sbb aku ada bilik sendiri, so tak ada masalah... tapi kalau shif dia awal kul 5 pagi, aku suruh dia anta aku umah mak sebelum gi kerja... menyeludup masuk umah PIL pagi2 buto... tak pa, kul 7 pagi aku boleh naik komuter terus ke port klang sbb umah MIL dekat dengan station komuter dan opis aku pun tak jauh dari station komuter... than jalan kaki ke opis... kalau aku malas nak jalan, ku naik teksi jer...

Zamani mati akal dengar idea bodos bini dia...

Still tak izinkan dia naik motor?? Muah muah muah...

Tunggu la... kalau ku rasa berat sangat, menyusahkan pelbagai pihak, atau keadaan tidak mengizinkan seperti aku mengandung ke apa, than ku akan consider la macamana... motor pun kalau aku bagi beli pun skuter jerk... selamat sikit... tapi tah la... kerisauan tu lebih dari segalanya... biar aku susah tak pa... he he he... sila tahu aku tak pernah guna public transport eh kat area Selangor, mahu pun KL... sbb aku very the manja... mana2 pun ibu ayah hanto...kalau kat Melaka time belajar pun, ayah dok suruh kak ina dengan abang amir anto aku atas bas, sampai KL atau Klang ayah sendiri ambik aku... siap pesan jangan turun kalau bas berhenti ok... tapi so far pun macamaman pun ayah akan ambik aku dulu kalau nak balik klang... heheh tak ado makna nak bagi anak dia lopeh sesuka ati... tu laaaa fida nak ajo naik komuter hang sombong naaaaa....

Akak sejak abang Zamani take over tugasan driving ni, jadi pemaleh lak nak memandu... org kata dah pencen bawak kereta...

Apa pun aku suruh dia tanya pendapat mak dulu... naluri ibu tu lagi penting... kalau bini ni mengada je lebih... tengok la macamana... sbb aku YAKIN BETUL *style jangan lupa lirik* kalau dapat keizinan mak... sbb mak yang kenal Zamani, dia cakap dia takut nak bawak moto laju2... takut nak potong mencelah kereta2... samaada nak sedapkan ati aku ke apa aku tak tahu... dengar cerita Mr ana tergolek jalan raya berapa kali, ohhhhh ku tak sanggup beb! Tak nak buat keputusan yang salah. Mmg la yer dia takut apa semua... bila dah atas moto tu takut semua ilang, jadi lain plak... aku tak la kata dia akan merempet, tapi cilok mencilok tu kalau terdesak buat jugak... belum pernah aku tengok org bawak moto stay beratur tunggu jam bagai...

Aku cume cakap satu je...kalau mak benarkan, than i had no objection... cukup 3 bulan hang kerja kita cari skuter ok... hehehe biaq pi adik2 nak gelak... janji kak long tahu abang mung selamat... heheh rasa2 kalau ku pilih warna pink ok tak??? Ha! jangan plak rajin nak offer kawan pompuan menumpang plak! ku putaq kepala hang nanti... ngeh ngeh ngeh...

Perlukah aku cari kerja baru? Kalau cari pun kena jalan yang sehala dengan dia... supaya mudah... kalau tak mmg mati lagi nak pk cara, sbbnya umah kat klang... bukan aku tak nak pindah... tapi nantilah... baru je nak bernafas nak mengumpul duit... duit tabungan habis ke kawin, than kos rawatan bersalin... semua nak cakap mmg senang... tapi aku tahu tahap kewangan kami... so we need money for emergency... that y ku tanamkan dulu niat nak cari kerja kat tempat lain... lagi pun keadaan opis ni mcm senang... aku ada kunci opis, ada bilik sendiri so balik awal ke lambat ke tak ada org kecoh nak halau bagaikan? kalau opis baru mau ko bertapa kat bawah ke apa menunggu pintu di bukak... melainkan aku kerja kat opis yang bukak 24 hours... senang sikit...

ORRRRRR perlukah aku sewa kereta tuk anta aku gi kerja setiap hari?? maksud aku teksi ke apa yang boleh ambik aku gi kerja tiap hari??? macamama Encik Zamani... tetiba ku teringat kisah kawan mu yang lebih malang dari nasib kita... kih kih kih... kawan Zamani isteri mengandung, tak tahu drive and kerja kat jalan ampang... mmg lagi payah... ku sugest suruh je kawan dia cari teksi ke atau kereta sewa tuk bini dia, than bayar la tiap bulan... balik aku tak kisah sbb Zamani balik awal dia boleh ambik ku... ermmm how????


From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Thursday, January 14, 2010

Iklan cuklat....

Does anyone know that Ferrero kuarkan coklat baru? Melihat gambar kotak di luar amatlah sedap... sampai merengek kat Zamani suruh beli... ha ha ha... merengek??? erm gediks sungguh bini Zamanikan??? Tak pa gedik dengan suami sendiri... paling2 dia meluat pun dia tampo aku lembut jerk... kan???
So time beli barang dapur ari tu, dia telah membelikan aku coklat ini... mahal nak mampus RM 18... ku rasa mahal juga... tapi time dia beli tu tak pa la kot... mahal tapi berbaloi sedap tak pa... kerana dek percayalah kesedapan coklat Ferrero... Siapa tak suke Ferrero??? Ha semua suka...kalau dapat tu rasa nak makan sorang je kan?? kan? kan?? Bagi org bila kita rasa kenyang... atau muak atau dah puas makan... am ai rite??
Perhhhh akhirnya ku dapat jugak merasa coklat ini... gila kentang... yum yum... tak sabar ko.... mesti sedap ni...

Dark coklat... semenangnya kesukaan ku... pasti sedapkan....

Tiada salut kacang macam biasa... rasanya macam rice coklat... tapi bukan jugak sbb rasa macam serbuk biskut mcm tu la... nak beli yer....
Tapi sayangnya.............. menyesal aku beli... tak sedap!!!!! i mean compare to old Ferrero, yang lama tu sedap la...compare dengan ni... ku buat muke sedih... laki ku gelak tak hengat... padan muke... nak sangat... makan ko!!!!
Bukan la tak sedap... tapi tekak aku tak terima... kosong tak berkacang tapi semata2 coklat sahaja... so rasa muak dan tak beshhhhh....tapikan... kalau bagi budak ni... semua dia suke... saksikan iklan ini... hehehe... tomel tayan...
Kebetulan next day tido umah Pidah sbb Zamani kena gi team building kat kuala Selangor (kalau tak silap)... so gila apa nak hantar dia pagi2... sbb dia kena ada kat opis sebelum... ku ulang SEBELUM 7.30 pagi... giler kentang... so ku bawaklah ini tuk chip pidah rasa... tapi anak dia makan dengan selera...

video


Happy Bithday DIDI

STIKY NOTE ALL DAY.... FOR NEXT ENTRY... LIHAT LA KAT BAWAH TU KALAU ADA....


Glitter Graphics

Selamat hari jadi buat adik bungsuku... Didi... or kawan2 panggil KID... uhhhh elergic akak dongar.... wakaka sempat lagi akukan??

Dah 18 tahun tapi macam gitu jugak la perangai dia... manja tak bertempat... pastu konon nak berdikari tunggang langgang hidup... ngeh ngeh ngeh... tapi ku taklupa jasa dia... ha ha ha... bila pikir balik, pasal dia la ku dengan abang Jamani ai nikah cepat dari tarikh yang kami pilih... gara2 dia kena tukar sekolah kat Putrajaya... memula aku marah jugak... tapi ada khimah...

Kami sekeluarga sentiasa mengharapkan agar dia dapat ubah perangai dia... jiwa remaja... aku pun tak faham... sbb aku budak baik dulu... wahhhh gitu!

Esh melalut... tapi apa pun ku ucapkan selamat ari jadi buat dia... semoga panjang umur dan panjang la akal tu sekali yer dik... heheheh





From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Wednesday, January 13, 2010

Basikal baru Rayyan

Budak kecik ni makin banyak perangai dia... akhir2 ni aku dtg umah pidah tuk tengok dia... dia tunjuk yang dia ada basikal baru... Wan dia kat kuala kangsar beli tuk dia... tapi memula tu dia naik, dia suruh semua org tolak... nak penat sbb ruang terlalu kecik... pusing2... kami yang pening... hehehe....
Rayyan cepat naik hangin... tah ikut siapa tah... maka bila dia naik walker dia... die sendiri tolak basikal tu... hahahah lawak aku rasa... bersungguh2 dia tolak...

Mak long Tayen pun bule tolak basikal ni... tak yah Papa, Mama atau Pak (Refer to Zamani) yang tolakkan....

Bila basikal tersangkut dia naik hangin... menjerit2 macam kena dera... mengelabah semua tolong tolakkan balik...


Syok syok oooo tolak basikal... lalalala... siapa nak naik??? tayen tolak nak nak nak???

Tadaaaa.... nanti nak suruh tok Li lak beli motor tuk Tayen... Birthday Tayen next month je... yeah yeah....

Ok layan video... yang dia jerit tu bila basikal dia tersekat kat meja makan... layannnn

video




From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

Tuesday, January 12, 2010

Bertemu kenalan lama

Pagi ni tetiba je kat Ym aku ada org add...

Nickname Airpull baik... mcm biasa ku dengar je nama itu...

3 tahun lepas... mamat ni teman chat YM aku... mana dia dpt id aku ni??? wahhhh ku approve, dia tanya aku... betul ke aku cida yang dia kenal dulu...

Actually dia ni aku tak kenal... dulu la nak cari pasangan la konon... dia ni inspektor polis trafic bahagian IT kat bukit aman... kami berbual takat nak kawan je... aku selesa kawan dengan dia sbb dia tak pernah ajak aku kuar...tu yang best... pastu bebas kutuk2... hehe ku pernah la try nak bercinta dengan dia dulu, tapi tak leh la... more to friend... dia pun gurau kasar, aku pun cakap lepas je so rasanya elok kawan je kot, kami takat chat di YM, tukar2 number tak pernah ok...sbb tah aku lebih selesa macam tu. Macam suami aku... hahah tahu tektik dia apa??? Bg number dia and dia tak minta number aku... i was like??? Dia tak minta number fon aku???? hahahah ingat tak Encik sang lelabah??

Tapi bagus jugak, kalau dia yang minta ku rasa jodo ku bukan dengan dia...sbb aku kalau tak suke org aku akan tukar number fon to make sure dia tak dpt nak hubungi aku lagi... kui kui kui

Lama tak chat, aku rasa hampir 3 tahun... dia tanya kehidupan aku sekarang... so aku bagi tahu dah kawin... and u olz tahu tak dia pun dah kawin... alasan dia sbb tak jumpa aku... hahaha... aku tahu dia gurau... aku pun tahu batas... not to worry...


Mustahil dia tak ada FB... so ku minta la... lain benar dia... dia cakap aku bagi salah account facebook sbb dia tahu aku dulu macammana... seksi bagaikan... ha ha ha... anak dia pun dah besar... setahun setengah da... dia tanya anak aku... so i told him...

Mmg gila2 dia ni dulu... oh dia tak tanya aku kawin dengan siapa ek... ahak! mungkin dia ingat BF lama... yer la tak puas hati je, ku cerita kat dia time tu... masalah kerja pun ku sembur kat dia... sampai dia cakap 'awak jangan, saya tangkap awak masuk lokap nak? bila marah lupa diri'

Ok En suami...jangan jeles... i tahu nak letak boder... anyway dia pun dah berkeluarga... sbb mcm susahkan kalau nak berkawan lepas kawin... kenapa aku cakap mcm ni??? padahal suami aku ok je... dia tak pernah nak halang apa-apa... kan? Tapi tak pa... aku jujur... muah muah muah...





From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone