Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Sunday, September 6, 2009

Cabaran tuk mak long...

Me and Aisyah getting very close da sekarang... dia pun sikit2 mak long... sikit sikit mak long... me ok je layan... mak long nak susu, mak long nk makan, mak long tolong bukak ais box, Aisyah nak ini, nak itu... mak long jom kita make up!

Walaupun sometime aku tak larat, sbb now Aisyah dah mula nak polok2 mak long, nak duduk kat pangku mak long , tapi mak long layankan Aisyah...

Not easy to be a mother...hahaha... kadangkan badan kita rasa tak sedap...tak layan kerenah budak2 ni, sian lak... perut aku sekarang sakit macm di cucuk2... tak tahu la apa kat dlm tu buat... may be imiginasi abak dia betul kot... ahahah... walaupun tak puasa, tapi aku rasa lagi letih dari puasa... since makan ubat calsium, oklah kaki dah tak cramp lagi... cume kalau naik tangga tu terasa la penat dan sakit kat peha... normal aku rasa, sbb berat badan pun dah bertambah... hehehe... vangga now dah 56kg... satu pencapaian yang memberangsangkan...

Since ahad tu, bila petang semua tak ada, Aisyah lagi la rapat dengan mak long...buat pertama kalinya, tok mama kat atas, dia kat bawah... kalau tak dia bodigad tok mama... ahak! Mak cu lak kuar berbuke dengan kawan2. Pak cik dengan Mak cik Fifi kuar tempah baju tunang... hehehe... apakah??? no komen... aku tak tahu tu baju raya ke baju tunang... heheh ampun eh!
Mummy dengan abak kat umah, pak teh masih lagi di buai mimpi indah... heheh... pak long biasalah, kalau hukum Allah membenarkan manusia kawin dengan barang, pak long confirm pilih laptop dr mak long,kan... haizzzz...

Waktu nak solat zuhur... Aisyah tengah main2 dengan aku... tetiba...

Aisyah :- Mak long, aisyah beyak...

Terkebil2 mata aku... tak ada org kat bawah ni... uhhhh... macammana ni...

Aku :- Aisyah nak maklong bersihkan ke?

Rasa2 soalan aku tu bijak tak? ahahaha... anyway Mak and Abak tido... penatkan puasa2... aku pun tak nak Aisyah ganggu tok mama... tok mama dah mabuk sbb banyak sangat org kat PKNS, dan dia sanggup bertempur dengan org ramai beli baju raya tuk Aisyah dengan Aliya pagi tadi.

Satu masalah aku, seumur hidup aku tak pernah la aku nak basuh najis budak2... heheh dulu Mira pun aku temankan dia gi toilet sahaja... buat la hal ko, mak long diri kat tepi sipi2... hehehe... But bila lagikan... ini la masanya... anak sendiri nak suruh siapa basuhkan plak? Tapi macammana la pulak nak buat ni, ku bayangkan sat... bukak pampers, terus la buang... ha buang kat mana??? Tong sampah biasa... ni kau nak buang najis ni... bukan buang sampah... takkan nak ganggu mak tido lak... nak tak nak kacau la mak cu dia...

Aku call ijat, tanya selalu pampers Aisyah buang macammana... so Ijat bagi arahan... ok noted... come let GONE Aisyah!!!!

Mak cik Aisyah biasalah banyak bunyik jugak... aku ni dok tahan2 napas ni... hehehe...what should mak long do Aisyah... buka seluar dia, sekali tu pampers dia jenis yang macam seluar... macamama lak aku nak bukak ni... so nak londehkan macam londeh seluar... pastu si kecik ni brsuara...

Aisyah :- Tak yah mak long... koyak sini...

Aku :- Koyak???

Aisyah :- Ha koyak la... sini dengan sini...

Ok! Ikut la... ermmm dah nampak benda ala tu, pengsan jugak la aku... nak muntah aku tahan sbb takut aisyah lak geli... aaaa.... cabaran cabaran... latih diri dr sekarang... dah buang najis dlm lubang jamban, buang pampers dlm plastik... ku pancut la air kat muntut si kecik ni... terjerit2 dia bila nampak 'bekas-bekas najis' nak kena kaki dia...

Aisyah :- Mak long situ situ... nak kena kaki Aisyah....

Aku pun gelabah sbb dia dah mula nak gerak... silap2 dia bangun tolak aku, dengan aku2 sekali jatuh... tapi mak long maintain oooo

Aku :- Aisyah duduk la... mak long bersihkan... dia tak leh buat apa. Kalau kena kaki kang basuh...

Than di duduk diam... time ku basuh pakai sabun, dia geli lak siap gerak2... plus gelak...

Aisyah :- Ok dah bersih daaaa....

Ok lepas dah bersih tu, ku ikat plastik, satu masalah pulak pampers kat bilik mak... takkan nak kaco mak tido... aku suruh dia naik ambik, dia tak nak.

Aisyah :- Mak long la naikkkkkk....

Aku :- Aisyah la naik.....

Aisyah :- Esssshhhh susah tul la... panggil ar tok mama senang... TOK MAMA.... TOK MAMA TURUN BAWAK PAMPERS AISYAH....

Bergema satu umah...gelabah aku naik atas... terpaksa la ketuk pintu bilik mak,kan... nasib pak long baru nak turun tangga...minta pak long yang ambikkan... dah ambik, nak pakai satu lagi masalah... mana depan mana belakang pun ku tak tahu...

Aku :- Mana depan, mana belakang Syah?

Chewah, Aisyah ambik tengok...

Aisyah :- Ini depan, ini belakang...

Ok tugas mak long dah selesai... uhhhh berpeluh aku... ok tak pa, dah boleh, kang time Rayyan mak long try... tapi lemah tul la... Rayyan yak yak bersepah... hahahah tu yang payah tu... tapi tak pa... cabaran buat ibu baru seperti saya... muahahah...



The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

5 comments:

chempaka said...

Cida...awk da makan calsium ke? Dr. kite tak bagi lagi laaa... sakit sendi2 saya laaa....

p.s : nati da jadik mama kena layan anak la pulakkk..heheh

Deqna said...

oklah tu cida, kene pektis dari sekarang.. nak cuci berak budak..hehehe....

Che Ta said...

nk gelak buleh?
wakakakkakaaa
hahahaha
kat rumah pun mami sorg2 je pegang tender basuh beyak anak hehe
abak gigih basuh masa dlm pantang je
sebab tu ku punya la pujuk dia tayah pakai lampin, berak potty je, , senang nk cuci, senang idup
err.. minggu depan buatlah lagi ye
hahaha

fealize_eleanoer said...

nk gelak jugak...

wakakakaka...

tu baru aisyah...

cube safiya pon soh auntie cida basuh yakkek die...

kompom u pengsangg disitu!

nak gelak lagi...

wakakakakaka!

Suki Cida said...

chempaka
tu la rasanya kebas and cramp tu sbb kita kurang kalsium... tak pa awak try la makan benda yang ada sumber kalsium... as for me rasa tak larat la nak makan ubat, ambik gak makanan yang berkalsium

Deqna
ya ku sahut cabaran itu.. hahaha

Che Ta
sile gelak che ta... hahah tapi lawak tau aisyah ajar mak long tu yang mahal tu... hahah... tak pa la, sekarang kalau stay dengan mak long pun dah ok kot... heheh KOT la...

Fealize
harus la safiyah 'untie...untie' kan??? kalau safiyah kena kasi dia duduk betul2... kalau tak safiya tak nangis, i nangis... hahah ok tak?