Maka Khamis tu, lepas je mak balik dari pasar... ku tekedek2 ikut mumtut Ijat nulung kat dapur... sebulan lebih tak masuk dapur tolong atau tengok org masak, ku jadi kaku bangat! Jadi folo Ijat je la... takut plak menganggu mak... kang tanya itu ini, mak dah la penat... balik dari pasar bagai than aku lak nak tanya2 resepi... harus ko cida!
Menu ari tu gulai ikan sela... sambal ikan bilis petai (En suami fav).... sayur goreng dengan fish ball rugby (MIL bagi nama) muahahah...gigih aku melihat resepi tuk hafal resepi...
Gulai Ikan Sela...
Resepi MIL sangat berbeza... minyak ku lihat Ijat tuang mau 3 cawan... tu yang minyak banyak... than jintan di tumbuk dengan bawang dengan bawang puteh... gigih oooo akak menumbuk... tertanya jugak, awat tak kisar je... hahaha dasar pemalas... semua nak senang... kelentang kelentung bunyi mcm org expert masak... padahal????? sendiri pk ar...
Rempah kari mak gaul sikit dengan bahan yang di tumbuk... letak air sikit... gaul2 bagi pekat...
Than apa ehhhhhh....
HA!!!!! Tumis bahan yang di tumbuk dengan daun kari... tumis ler sampai garing... masukkan pes kari yang campur dengan air tu... pastu??? pastu???
Akak basuh pinggan... ku toleh???? Ikan sudah berenang dalam periuk.... waaaaa ni akak tensi tak dpt tengok sbb mak dengan pantasnya telah masukkan santan, asam jawa dan ikan... tau2 ikan sela tu telah melambai2 pada ku...
Sob Sob.... tapi Ijat cakap letak santan fresh 2 bungkus... tak perlu taruk air... ooo padan la likat pekat gulai mak... nan ado air ruponya... tapi mak cakap kalau pakai santan kotak tu, letak air satu cawan...ok noted mother in law! Muaahha...
Frust beta... tak pa... tengok kali kedua ok la tu... lepas tu campak tomato dan juga cili hijau... bukan cili padi... cili idup...dan bukan cili yang dah mati... lalalalalala...oh tidak lupa garam dan pak haji umah sebelah... hehehe
Masakkan ke dua... fav en suami... ikan bilis dengan petai...ok pestime tahu macammana nak potong itu petai... ngeh ngeh ngeh...
Goreng petai... sila terperanjat...aku pun terkujat... goreng petai tu sampai garing... than goreng ikan bilis... than pakai cili hidup plus sedikit cili padi kisar dengan bawang... kalau kat melaka pakai cili kering... ni pakai cili hidup...yang rasa2 nak mati tu jangan pakai yo... heheheh...
Goreng cili yang kisar... letak garam dan pak aji sekali lagi... dah garing cilinya... matikan api... than gaulkan semua sekali together2... ok noted! En suami suruh beta buat... tapi ku tak makan petai... tak pa... masalah kecik jo...
Sambal yang di goreng... kasik sejuk sikit... sblm masukkan petai dan ikan bilis yang di goreng... ku teringat time berchinta dulu... Zamani bagi tahu mak abak dtg umah dia... bawak fav makanan dia.. sambal petai ikan bilis... so nak kasik perut dia naik... tambat dengan ini yer... waaaaa....
Menu ke tiga sayur goreng dengan fish ball rugby... heheheh MIL dapat nama tu sbb fish ball tu macam rugby ok...
Ku terdiam bila mak goreng sayur dan fish ball together2... TANPA letak bawang ka apa ka... dlm hati terdetik... mak lupa ke nak letak semua tu sbb tengah bersembang dengan aku dan Ijat.. rupanya still mak beza... benda tu semua di goreng dulu... than kuarkan... pastu baru goreng bawang puteh, letak sos tiram, garam dan kicap sikit... kemudian tuang kat atas sayur... sbb buat macam tu, sayur tu macam fresh2 gitu makan...
Tadaaaaaaa.....
Sedappppp tengok mak masak senang je... tapi kalau aku masuk dapuq mmg macam nak gi berperang!!!! heheheh...
Tak pa... makin naik perut en suami... semakin tu la tebal kasih sayang... hahah bule????
Tak pa... makin naik perut en suami... semakin tu la tebal kasih sayang... hahah bule????
From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone |
3 comments:
Sayur tu menyelerakannnnnnn....
Sayur tu nampak sgt sedap...
Slrup....kelaparan sudaaa...
Skrg Cik Yayang DIARAHKAN ber-diet...
Tak pe la kan...makan sayur ok apa..hahaha...
chempaka
sedap awak... mak mertua saya masakkk
Cik yayang
ermmm sila gi umah mak... habis diet ko... aku selalu terkucil kalau gi batu tiga... hahahah
Post a Comment