Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Saturday, February 13, 2010

kita si isteri....

Kadang2 kita penat dengan mengadap kerja di pejabat... seharian kena mengadap bos... kemudian kalau kerja tu melibatkan 3rd party, kita berhadapan pulak dengan org2 yang kadang2 kita tak suke... tapi demi kerja... kita tebalkan muke, pekakkan telinga... demi rezeki tuk family dan diri sendiri, gagah jugak la berhadapan dengan situasi kerja yang kita tak suke...

Lepas kul 4 je, dah mula pikir soal kat rumah plak... aku tak tahu org lain... tapi aku automatik fikiran ke umah... nak masak apa? kalau tak masak, nak makan apa pulak...

Baju suami esok tuk ke kerja ada tak? Dah basuh ke?

Sometime diorg ni ada fav baju jugak... tak jemu nak pakai baju tu 10 kali pun...perlu ke basuh baju tu, gosok? Air kat umah dah jerang ke? Kot2 dia nak minum ke apa... sbb suami ku jenis yang minum air sejuk aje... buat kopi ke apa ke tak leh panas sangat macam baby...itu pun masuk kat otak ni...

And for me kalau Zamani MINTA barang dia, dan benda tu tak ada... i fail to complete his need... ko samakan situasi ibu dan aku sekarang... mungkin ibu tak kerja... tapi kalau takat baju, makan, minum, semua tersedia... sbb aku faham, aku sendiri kalau nak cari benda yang aku nak, tak ada, aku akan marah... tak pun muke tarik panjang...

Tapi rasa2nya ada tak yang faham? Aku tahu, aku jenis yang malas sblm kawin... semua nak ada depan mata... ibu la ajar aku adik beradik... mungkin sbb tu jugak ayah sayang sangat kat ibu kot, coz he know apa dia nak semua tersedia... dia tak malu nak gi kerja dengan keadaan baju kemeja yang sentiasa licin... dia tak malu sbb stokin dia dua hari sekali ibu akan pastikan ia bertukar... kalau koyak, ibu pasti jahit tak pun beli je baru...walaupun my mom tak dpat title pandai masak, tapi ok la kami adik sekeluarga jarang la makan kat luar... sebulan tak sekali... walaupun ibu tak masak, dia pasti goreng telo tuk semua... kami makan jugak...

And i try to be ibu... nak bagi keselesaan pada suami sendiri... insya Allah pada anak nanti... tapi sbb aku kerja, aku akuila tak la sesempurna ibu... cume bezanya aku dengan ibu, dia tak cepat melenting dan aku?? Tah la... mungkin aku rasa tugas ku terbahagi pada dua... umah dan kerja... bila kerja umah tu aku buat than sendiri tak puas ati, menganggu emosi ku sendiri... walaupun suami ku tegur dia tahu aku dah cube buat yang termampu.

Aku tak harap tuk dpt award... tuk dpt pujian... jauh sekali nak intan belian, wang ringgit everymonth... cukup jaga perasaan aku yang kecil ini... rasanya tak susah... gurau mmg banyak cara tuk bergurau... but when u take it serious tuk sesuatu pekara, than kita rasa org lain ambik benda tu tak endah... walaupun gurau, sedikit sebanyak tercalar jugak... contoh kalau masak, tak rasa lagi ni... tengok je dah komen lebih2... haaa tu yang tak leh tu... kadang2 org tak faham kita dah la jenis tak reti nak masak, buat mcm tu boleh org kecik ati semua... bila org kecik ati tahu pulak nak marah2...cakap tak leh time gurau semua, adil ke tu? without looking back apa yang di buat, than judge kenapa nak marah benda yang di anggap gurau kecik...

Sama je dengan laki ku tu tau... sejak akhir2 ni tah la... gurau dia pedas... dia cakap kalau tak leh terima gurau jangan gurau la apa la... tapi yang gurau tu dia... acik nikan sentiasa serious... macammana boleh buat gurau plakkan??

Kadang2 nak nangis pun ada... yer la kita penatkan? Sapu umah... dia slumber je cakap, tak bersih2 jugak... walaupun gurau... tapi bila kita buat benda tu, u will think back... eh betul ke tak bersih? masih ada tempat yang tak buat ke? Yer la dia tahu aku jenis mcm tu sbb tu dia menyakat jekan?

Tah la aku plak sejak dua menjak ni tak tahu la kenapa sensitip lebih2... sampai terkeluar lak perkataan 'bosan' dari mulut suami sendiri... ha ha padan muke aku... maaf la suami ku... aku bukan isteri yang sempurna walaupun try to be sempurna, ada je cacat ku di mana2...

1 comment:

Awien Ghazi said...

men are that way.. expecting too much from women on his side.. they shouldn't compare their wife with their mom.. it's bring no good.

nobody perfect.. but if a good husband wants his wife to be good like what he's expecting, he should support not condemn.

be strong cida, all of us the wives must be strong and don't let them put us down because we didn't deserve that for all our good efforts.

and too all husbands pay some respect and lead us sebabnya kita hidup suami isteri bukan untuk sehari dua, tapi selamanya.

and regards our mothers, they do well because they had lived decades with the husband. Not like us, 5 tahun berkahwin belum tentu kita sesempurna macam ibu kita and men should know that.

kepada semua, jangan terasa hati, ini dari pandangan & pengalaman, ini jugalah pernah awien katakan pada my sayang. and things much better.

btw betul cakap cida, kita tidak perlukan pujian apatah lagi award, cukup sekadar dihargai & memberi sedikit ruang positif kerana itulah motivasi untuk diri kita menjadi seorang isteri yang baik.

...and jangan sedih-sedih cida, tidak perlu kita menjadi sempurna kalau itu sukar dicapai, be a good wife should be good enough ;)

lives to the fullest and go girl!!