Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Friday, May 22, 2009

Another foward email.... jom kongsi!

oh berasku begitu rajin memfoward email2 kepada aku... so ni sangat menarik perhatian hambo tuk berkongsi...

Since entry yang aku tulis lately mendapat sambutan... aku rasa boleh sesiapa boleh baca ni... ingat para ibu, isteri, gurlfriend, tunangan ke apa jua... sila anggap diri anda berharga... sbb lelaki tak boleh hidup tanpa perempuan... kuikuikui... sori but ini reality... sama ada diorg tak leh nak hidup tanpa seorg isteri mahupun seorg ibu... antara dua tu la...

So to my dear friend... baca ni... it true! Dan ini yang aku maksudkan...since ko terlalu baik tuk dia... dia akan sedar kehilangan kamu juga... so biarkan dia rasa kesunyian itu... bila dia rasa dia akan berubah... aku tak suruh kau tinggalkan dia jauh... sbb aku tahu... cinta maaaa... kalau ko suruh aku tinggalkan Zamani pun aku tak sanggup... but pls pls pls... bagi dia hormat kamu sikit... kalau bukan sebagai kekasih, but biarlah dia hormat kita sebagai seorg perempuan... aku jugak tabit la, even aku seorg isteri aku tak mampu lagi nak uruskan suami aku macammana ko buat bertahun2.... and kalau Zamani tak hargai aku macammana dia (BF mu) buat... tell you, i will report this to his mother... wakakaka gurau je... tu je la senjata akukan? Kihkihkih...

So to all ladies... sila baca... yang lelaki... sila melopong dan agree la walaupun tak 100%...jangan tipu, 70% tu pun korang agree,kan kan kan... yang tak agree tu... aku rasa korang ni monyet... muahahah dok utan sana... tarzen pun sayang mak angkat, yang beruk tu... bluek!

Sila la fwd kat hubby masing2...

Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang- camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah, lagi lelaki tu terkejut...ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama isterinya... sepi tiada jawapan masuk ke dapur..sinkipenuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk tidak bercuci.


Mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit ke?"..tanya lelaki itu..

"tak lah" jawab isterinya ringkas
"kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam... balas isterinya

"wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang. ....NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI......."


Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek atau mengilai seperti pontianak (Statement puaka adalak pontianak) Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai abis!!!.

It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah abis,tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4,rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun melecun,wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.


Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai. Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak dimop...Everynite,very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun....belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isteri kita rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..


So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita,sweetheartkita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi...penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak rela!!!

So to all mums and wives out there... life will be meaningless without you .

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena!Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott peettttt,boleh pecah eardrums.

And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut...And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmmmmm! !! Can do whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan,boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulahbaru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyerirumah.Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup nitak ada cabaran, not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous,then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna.

Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.

Dengar tu? heheh bukan aku nak cerita keburukan org... mungkin ada korang meluat la dengar... macam cik suri kita... aku boleh lihat macammana husband dia tak boleh hidup kalau dia tak ada... nampak je dia macam tu, tapi aku sendiri tak tahu bole ke tak buat macam dia... ikut je mana jugak suami dia pergi and the best thing bila kau dengar diorg bual... ah sangat manja... aku yang baru kawin seminggu dengan Zamani pun tak cakap macammana sue dan kerry bual ok... waktu malam nikah aku, sue lepak umah aku dan buat aku tersenyum bila kerry call cakap dia tak leh nak tido sbb sue tak ada nak bobok dia???? ha! amacam? ada yang geli? aku rasa susah ooo nak kekalkan hubungan yang lama macam tu... kan kan kan? Puan Sue kita dah kawin 5 year... tapi bual macam tu. Bole tak korang buat rasa2? Syok je dengar ok... kalau korang tengok blog dia pun, korang akan tahu betapa dia memanjakan suaminya itu....

As for me lak... terbalik... Zamani memanjakan aku... kuikuikui...dia akan pastikan aku dah tido baru dia kuar buat kerja dia kat bawah ke, kat luar ke, mana-mana la. So bila dia tak ada, balik lambat, kalau aku terjaga dia tak ada... sesuatu... jeng jeng jeng... korg pun gitukan?

So pada kawan ku... usahlah kamu gundah gulana... no matter what u must have faith and biarkan dia dia hargai kamu... since ko banyak buat kerja2 tuk dia... masak, basuh baju, kemas umah dia semua, tanpa ko aku rasa dia akan terasa... dan aku nak mamat tu rasa ketiadaan ko... bukan ko rasa ketiadaan dia... kalau aku jadi kau... ermmm lepak siot! kemas rumah sendiri lagi bagus... perlu ke kalau org tak hargai apa yang kita buat?

Panjang lak entry aku ni... korang pikirlah... foward dan paksa suami2 anda tuk baca artikel ni ok!Kasi diorg bukak mata sikit....


Luv this pic... muahahahah... halal maaaa...nak muntah? silakan ke bilir air... adios!

The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

7 comments:

Liyanaroxx said...

Kak Cida..VERY GOOD ENTRY!!!uish...rasa nak meleleh air mata nih kak...bukan takat seorang suami kena hargai isteri dia,TAPI SEORANG ANAK JUGA SUSAH NAK HIDUP TANPA IBUNYA...kan kak?ish..x taulah kalo dah kawin nanti mcm mana...skrg sume benda mama siapkan,balik keje makanan dah terhidang,kalo demam mak dok dgn kita setiap masa..suapkan makan,suapkan ubat...huhuhu...WANITA MEMANG SANGAT ISTIMEWA kan kak? *cheers*

HasraRazali said...

SGt Tersentuh ngn entry ini...Aku baca every single words, takde tertinggal pun...ermmm....thanks ler...bnyk info yg ko dah share kt sini ngn smua org...:-)

Mr.Ana said...

hmm,.....tengok ambe...basuh baju sendrik...sidai sendrik...gosok baju sendrik...berkebun sendrik..kekadang masak sendrik...tido pun sendrik....tp kalu che ta takdak...sume tu ambe tak leh buat..hahahahaha....

Suki Cida said...

liyanaroxx
ur komen buat akak rindu mak akak... heheh walaupun this entry tuk lelaki yang bernama suami..hak! yah... the moral of this entry, kita kena sedar bahawa mereka juga perlukan kita walau macammana ego diorg tinggi... so kita perempuan jangan la terlalu melutut sangat expecially pada mereka yang ada title teman lelaki sahaja....

Hasra
hope entry ni dpt jugak memberi panduan dan bimbingan pada mereka yang memerlukan

Mr ana
Ku confuse deh! mung boleh dak idup tanpa isteri atau dak? ahak! berdikari tu elok... bagus jugak...tak la che tak ghisau nak tinggalkan bila out station...heheheh

atty's said...

i like this entry ...penuh pengajaran..

whisperingmoment said...

sis,best r entry nih...
elok sume uys kna bce kn..
u noe what,hubby anna pon suke bce blog akak..xtau pe yg dye suke pon anna xtau hehe nwy happy tgk akak n husband akak..romantik lorh...

Suki Cida said...

atty
ok sila practikkan... uhuhuhu

whisperingmoment
alamak! terharunya! biasalah dik... pengantin baru ma... tapi harap2 benda ni kekal selamanya....