Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Friday, June 5, 2009

Seronok ke?!!!

Sori la kawan2... lately aku selalu kacau korang eh minta resepi macam2... heheheh... thanks to Puan Mayasayang... Puan Suri... Puan Neena (walaupun tak dpt resepi tomyam lagi dah ucap terima kasih in advance)...

Sian korang eh... menganggu kerja korang je... tapi demi perut suami ku, aku terpaksa kacau...kat opis pun sibuk cari resepi yang simple tuk di masak... yang leceh-leceh ni sori lain tahun aku belajar yer...

Ibu dengan kak ina...tak payah cerita la... berpuluh kali aku call tanya itu ini... chewaaaahhh depan suami baik jo... larik dlm bilik call tanya betul ke bla bla bla bla... tak pa saya budak baru belajar... suami ku suke, even kasik ciuman every time dia habis makan... wahhh very the semangat... maklumlah dulu sblm kawin dok berjanji nak jaga makan pakai dia... so sekarang aku try buktikan bahawa omogan ku bukan kosong!

So aku dia tanya soalan yang paling best oleh seorg sahabat...

"Ha! Mesti ko menyesal kawin sekarangkan? Lain kali jangan merungut dulu tak kawin...dah kawin tengok kena masak, kena jaga pakai suami..."

Ermmm meh sini Puan Cida jawab eh...

Aku tak pernah rasa perkahwinan ini satu beban tuk aku, padahal kalau aku nak, aku boleh je teruskan career aku... kerja,kerja,kerja, cukup masa dpt duit enjoy... aku tak pernah rasa ia satu beban, tapi mengajar aku erti bertanggungjawab... yer sangat beza... aku anak yang sangat manja... even makan pun malas sampai ibu terpaksa suap kadang2... baju aku, aku tak pernah pun basuh... apa lagi nak gosok... katil pun tak berkemas... bila balik kerja aku tahu semua dah sedia... lantai bersapu, katil berkemas... 2 minggu sekali cadar bertukar...

But i enjoy my life now... penat! tapi satu kepuasan la bagi aku bila aku dapat sempurnakan kerja tu... tambahan bila suami tak merungut... cume sekali je la time aku lupa nak gosok seluar kerja Zamani, dia tak marah pun tp aku rasa dah gagal jalankan kewajipan aku... chewahhh kewajipan... ayat tak leh bla...

So masak pun macam tu jugak... aku tak tahu masak... belum tentu kalau korang makan megi segera yang aku buat, korang nak puji sedap... seyes... but i learn alot from my mom and Pidah my sister... ibu suri rumah, dia tak pernah kerja seumur hidup dia... never once... oh ada kerja, lepas tu esok dah berhenti tak tahan presure kerja... ahak! Tak pernah sekali pun kami adik beradik atau ayah sekali pun merungut tentang kerja dia... she is wonderful mother... kerja sekolah aku pun mak aku tolong buatkan... ahahahah...expecially lukisan... aku membesar di hadapan ibu... aku tengok cara dia didik kami... layan makan... minum...pakai... dan ayah pun tak pernah merungut... i really feel home when ibu is around... tak kisah la umah org ka apa ke... but when im with her... everything complete... kalau gi holiday... kalau aku lupa nak bawak barang... bagi tahu dia, sure dia dah siap-siap hulurkan... berbagai jenis ubat dlm beg dia, berus gigi pun berpeket2 kalau dia bawak... kalau org tengok mcm pelik silap2 kata giler... tapi dia tahu anak dengan suami dia macammana... pelupa... sampai satu tahap ibu pernah lupa bawak barang, kelam kelibut ayah cari kedai nak beli, wonderful,kan mak aku tu???

Tengok Pidah pulak... she is bz woman since dia join CIMB... kerja 25 hour one day... blm kawin dia macam aku jugak la... siap tido opis lagi... giler tul... lepas kawin kerja dia tetap sama... cume paling lewat pun dia balik kul 8 malam... so dulu aku tido umah dia...dia balik kerja je da penat, but still uruskan suami...masakla apa yang ada... gosok baju suami... now ada anak... nak masak jugak tapi anak dia mengada so suami dia kata beli makan luar... tapi kalau tengok gi makan luar sekali pun, dia tak akan biarkan suami dia ambik pinggan sendiri... semua dah siap hidang... so i learn from her also...walaupun sebakul aku menyumpah dia sbb bodo jadi kuli suami...

So bila dah kawin, benda tu automatik... tahu sbb apa Zamani naik badan? heheheh... lepas makan, kadang2 kalau tengok TV, aku goreng keropok, aku goreng ayam, aku goreng nuget, dan sewaktu dengannya... mengadu aku tak cukup bagi dia makan awas kamu Zamani.Kuikuikui...

So aku tak pernah rasa menyesal on this marrige... Zamani suami yang baik (buat masa ni). Apa jugak aku buat, dia balas dengan ucapan terima kasih, pelukan, ciuman, buat akak semangat nak buat kerja... penat pun penat la... janji aku tahu ada org hargai apa aku buat,kan?ko nak bising memekak... harus ko... meh aku hantar gi umah mak nak?

Aku cume nak dia rasa berada dia umah... real rumah... siapa leh lawan MIL aku jaga anak2, masak semuakan? Apa yang aku buat, aku nak Zamani rasa dia duduk dengan keluarga, bukan duduk umah bujang semua nak buat sendiri... but yer la kalau makan pun ko malas nak basuh, nak je aku campak dlm mesin basuhkan? ahak...durhaka durhaka... korang tahukan maksud aku... nama je beristeri, makan still kat kedai, than baju sendiri basuh, gosok... what make diff anyway????

Bak kata ibu, dia takut aku masuk neraka... ahak! sbb aku jenis pemalas tak hengat... dia kata ko paling senang masuk neraka... baran satu hal, kepala hangin hal ke dua... pemalas hal ke tiga... tu tak tak termasuk soal menjawab org cakap... ahak! Apa pun aku dah berubah la... sekali lagi...angkat tangaaannnn semua...dan sila doa...

Semoga apa yang aku buat ni kekal... Insya Allah

Ok anggap entry ni kuliah subuh... wakakak tetiba...
NOTA KEPALA :- Zamani makan tengahri kat umah mak dia hari ni... action!!! Mak masak lauk lemak pucuk paku, sambal bachang, ulam, apa lagi eh... dia ada bagi tahu... aku lupa... oh kepah ke kupang ke lala... nama benda alah tu... so siap burp lagikan... siap ko... sbb ko dah makan sedap... so malam ni aku buat nasik goreng je la yer.... ahahahah...




The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

8 comments:

Farah said...

yes..enjoying ur life in every way!! hehe moto hidup saya....

masak2 utk suami ngan anak2 la plg bess..lagi2 kalau kena puji sedapp..semangat rase nak masak lg..

NeenaAnuar said...

u make me cry... tot of my late mom... she's a good eater and good cook tooooo....

sayangi lar ibu anda selagi mereka2 masih hidup! buat lar apa yg boleh tuk merekaa... tunjukkan kasih sayang kite pada dia supaya dia realize yg kite sayang dia... and i did that for "her".... I really missed ur cooked mom... :((

sorry yek terfellinggss sikit kat sini...

hani said...

kak cida..sy suka la gamba kak cida ngn abg zamani yg ada bunga2 tuh..sweet aje..:)

HasraRazali said...

Btul tu....cukup sekadar merasai DIHARGAI....sudah memadai....bonus kalau ada yg memuji sedap, mmg lagi semangat nk memasak..:-)

terus kan usaha & niat suci mu itu, sahabat...:-)

Suki Cida said...

Farah
yah... risau jugak la tekak dia tak sedap je nak merasakan... but i really enjoy my marrige now dear ;) syok oooo kawin...hehehe

Neena
Sori dear... tak maksud nak buat u sedih... kita doakan supaya ur mom di tempat ke golongan yang baik... hugz friend...

Hani
oh terima kasih yer yang

Hasra
Ya betul! kalau tak hargai just said bye bye... i wont cook for u anymore! gi la kedai mamak tu ok! heheheh

Superstar said...

sahabat mana la yg ko gelar 'sahabat' tapi mempunyai mulut selongkang itu?? boleh tak ko jgn kawan dgn parasit mcm ni> jadi mcm aku, tak ramai kawan takpe, janji ko tak pening kepala. u cant please everyone!! nak je aku sepak muka sahabat ko tuh!!

Sang Lelabah said...

I knew i made the right decision to marry you!
Thank you for everything..
u're simply the best!

I luv u ayg.. muah3!

Suki Cida said...

sang lelabah
wahhhhh sangat vangga... yah... me to... love you 2,3,4... muakssss