Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Thursday, June 11, 2009

X - Zam

Anda tertanya-tanya??? Exam apakah yang aku duduki semalam???? Aku pun tak sangka... chewah... sbbnya tiap kali ku mohon SPA tak pernah pun yang dpt... actually aku dah banyak kali di panggil tuk exam SPA...macam2 jawatan... tuk Pegawai Diplomatik je dah 2 kali kot tak silap aku... than penguasa bomba... ah sesuatu! Tak kuasa... aku tak mohon tapi panggil tuk exam...

Selalu dpt panggilan ujian dr SPA aku confirm sorok dari ayah... sbb diakan gov. Dia nak aku masuk gov... iyolah layan jo la... aku nak sangat jawatan Audit, akauntant dan juga penguasa kastam... kastam ada exam last 4 years... kat Uniten tak silap... aku lulus exam tu, tapi interview terlepas... ermmmm bole????

Walaupun keputusan ujian tu valid for 3 years... satu interview pun aku tak gi...madang check SPA je dah terlepas...


So 3 minggu lepas, aku dpt panggilan Exam dr SPA... dah bosan dah... tengok slip siap bisik... tak penat ke dok hantar paper ni kat aku??? Tah apa-apa jawatan...

Sekali tu tergamam depan pintu... Zamani rampas... oooo apa lagi dia yang suruh aku pergi...

Test apa???

Perkhidmatan Khas Akauntant Gred W41.... amacam bunyi hebat tak kalau aku dpt jawatan tu??? I always wanted... tak sangka dpt sbb reqiurement yang utama dlm SPA yang aku baca, yang nak mohon kena ada professional paper, ahli MIA, kalau kerja pun nak yang pengalaman sekurangnya 7 tahun ke atas... dah pointer 3 above... aku satu pun nan ado... hanya Degree... so setiap kali aply, 2 jawatan tu mmg susah nak dpt panggilan.

Memula tak mo bagi tahu ayah... tapi mana tahu ada soalan bocor ka... ramalan ke... sekali tu ayah excited! Sbb dia check SPA aku dah mampus... kena renew... dia call aku banyak kali sampai malas nak call dah tuk renew application SPA... pastu lepas dpt panggilan...apakah???


Zamani bagi semangat... itulah rezeki namanya...ayah siap inform kawan dia... tapi macam biasalah... diorg boleh tolong time interview... exam semua pilihan SPA... so aku kena la buat yang terbaik dlm exam... 2 minggu dok study ni... buku SPM, buku time study dulu semua bukak ni...mmg mencabar...thanks to Che ta sbb nasihatkan baca buku public sector accounting... oklah... baca la basic2 public sector ni semua...

Exam ada 5 paper... Paper pertama pasal Pengetahuan Am... ermmm amat susah! Sbb dok tanya isue semasa... objective... tapi jawapan sikit lebih kurang... dan yang paling tak buget dia kuar soalan perundangan banyak sangat... aku ambik law ke account??? confuse sikit... tah apa-apa term la di gune... acik tak tahu...acik tahu debit credit ajo.

Paper 2 esei bahasa melayu... aku ambik topik, kes penderaan dan mental di manakah nilai2 murni masyarat kita? Bincangkan punca dan kesan terhadap masyarakat... ni payah sbb dah biasa tulis blog... ayat aku tunggang langgang... ahak!

Paper 3 english... topic aku pilih, food now days are ez to prepare, and its change the way ppl live, discuss. Lebih kurang la bunyik soalan tu... aden pun lupa...

Paper 4 paper math... mmg aku menyumpah... satu soalan satu minit ok!!!! 40 soalan 40 minit... tak leh gune kulculator...soalan panjang nak mampus... aku baca je habis setengah minit... nak kira lak tu... ni bukan math yang 2X5, 10X20... anda bayangkan bagi masalah dan selesaikan dlm kurang satu minit...ni jenis soalan 2500X67/360 =??? ha kira manual! Mmg aku tak puas hati...kalau di panjangkan sure aku boleh jawab...chewah belagak... 10 soalan terlepas... sob sob...


Papar5 paper english dan BM... kosa kata... apa tah...


Mencabar la... harap2 dpt... panjang intro aku... ok aku tido umah MIL... MIL and FIL dengan berbesar hati nak menghantar aku ke Adamson hotel Kuala Lumpur... thanks Mak abak sbb menyusahkan je... aku buget nak tido hotel tu hari selasa... so Zamani pagi gi kerja dari sana... tapi MIl kata diorg leh anta... seawal 645 pagi dah kuar umah sbb takut sesakkkk daaa...

Ini la otelnya... Adamson hotel... Zamani panggil hotel anak adam... boleh di klasifikasi hotel 3 bintang je... hotel lama...

Asal la SPA buat kat sini... cube la ambik hotel 5-6 bintang... semangat sikit nak jawab soalan... susah giler nak cari tempat... aku sampai sana kul 745 pagi...masuk kat lobby, tanya minah tu. Dia kata awal... aku cakap nak stay kat cafe dia, dia tak benarkan sbb time breakfast... erm macammana ni??? nak tak nak aku gi kat gerai depan hotel ni...

Nampak tak gerai tu? terpaksa la... padahal kalau korang nak tahu perut aku hanya boleh di isi lepas kul 10 pagi... awal dr tu kalau aku makan, aku sakit perut... mana la pulak aku nak cari toilet kang?Di sbbkan aku tak ada share kat situ, aku terpaksa la beli Milo ais... buat syarat je la... ada gak reason nak duduk sana sampai kul 830 sekurang-kurangnya....


Tak terusik pun... purak-purak sedut je... hampeh tul... aku call semua org... sbb macam org bodo je stay sorang2... kebetulan minum sekali MIL dengn FIL aku nampak aku lepas situ daaaa.... Mak suruh sarapan pagi2 siap bagi penerangan khusus, tak leh makan atau minum sblm kul 10... kang sakit perut... sian Mak dah buat Milo... apa lagi laki aden la sebat... ni nampak la aku minum situ... ahak!


Menunggu... dah call semua org... termasuk cik hasra yang dok ada kelas kul 8 pagi tu... tanya itu ini... haizzz bosan yang amat! Lepas kul 830 baru la aku gi kat lobby tanya sama ada leh naik... alhamdulilla bole...

Mereka-mereka yang turut ambik Exam... wa gentar ooo... tapi semua macam kenal antara satu sama lain... tention aku... tak ada ke org yang aku kenal dpt panggilan periksa ni... ada la jugak kawankan? aku lak jenis berat mulut nak berkawan... so akhibatnya sorg la...

Dewan Kalsom... tah apa-apa nama tah.... layannnn bukan hotel aku...kalau hotel aku letak nama aku adalah satu kewajipan

Kerusi hadapan tak ada yang nak duduk... standard la tu... aku paling depan bole? ha ha ha....


Ketibaan pegawai2 SPA... chewah... mude-mude belaka... aku lak dok sms Zamani cakap takut, risau... mengadazzzz.... lama giler tak ambik exam... sampai kerja umah terbengkalai... lepas exam ni kena focus lak hal umah tangga... baju Zamani berminggu tak basuh... peram je... baju kerja dia tak bergosok... so lepas exam ni, aku janji aku buat... mua mua muah...

Semangat tuh! Bukan semangat nak exam... semangat nak berbloging... ahak tentu yang perasan kata aku giler.... oh aku ada cerita nak kongsi kat korang...
Time ambik exam ni... waktu tengah ambik gambar keadaan hotel.. aku nampak seorg lelaki... wah agak macho la dengan cermin mata ala-ala ekin mawi... ahak! Tu cermin mata perempuan la bang oiiiiii..... than dia menuju ke arah aku sbb aku depan pintu hotel... so dia tanya la aku betul ke ni tempat exam.. so aku kata betul la... waktu naik ke dewan, semua calon naik... berasak2... panas nak mampus! Nak muntah aku!nasib baik awal pagi badan semua bau harum... hehehe...
Than dlm exam bole dia duduk sebelah aku, sbb meja tu tuk dua org... so aku tak kisah la... nak kawan kot... memula dia diam...masuk paper ke dua, aku singsing lengan baju kurung... agak rimas... so naikkan sampai lengan... ha! hebat tak? Boleh dia sentuh lengang aku???? Aku macam... eh asal mamat ni...
Dia tanya boleh buat ke paper tadi...aku jadi macam seram la... aku turunkan lengan baju kurung aku... eshhh walaupun akak sosial... lelaki lain pegang macam sesuatu... so dia cerita la sikit pasal dia... nenek dia yang suruh dia ambik exam ni... dan dia kerja kat negeri sembilan... dia tanya aku duduk mana semua... wah dia kata dia tahu andalas... bila aku cerita direction dia blur... aku macam betul ke tak mamat ni... tetiba dia tanya aku soalan...
" Wak... awak dah kawin ke?" Muke senyum2... aku pun senyum la...
"Dah..." Seyes muke dia lain... siap cakap alamak! Ha! silap takel perempuan... mua mua mua...
Aku bukan nak perasan tapi mmg dia buat muke tak puas hati... agaknya penat sangat menghayat... yang tak best siap ambik IC aku tu... kan bila exam dia suruh letak kat sebelah kanan... aku satu meja dengan dia... bila pengawas tu kata letak IC, slip panggilan dengan slip kedatangan kat kanan, so kena lak buat... slumber badak dia capai tengok IC aku...
"Eh saya tahu awak bintang apa????" Ha apa???dan dengan confidentnya
"Capricon!!!!" Hotak hang! 7 sept Virgo la...lari tul
"Ah salah..."
Chewah frust... cobaan tak berjaya... lepas tu memekak lak baca soalan nak bagi satu dewan dengar ke? Pastu cerita pulak dia risau ayam itik dia kat umah tak ada org bagi makan sbb dia dah dua hari kat KL...tu tak kisah, time lunch dia tanya apa tau
"Jom makan... awak nak belanja sayakan?"
Amboi... suami aku pun aku jarang belanja... dia je kuar duit... anda lak sesedap rasa nak minta belanja... aku jadi takut
"Oh saya tak makan..."
"Kalau gitu saya temankan awak la...tapi nak gi toilet"
Sesuatu... aku terus jalan makan kat kedai yang aku minum tu... apasal lak... kul 130 naik dia lepak dlm bilik tu... tetiba rasa kesian lak... tah2 dia tak ada duit... tapi asal pulak nak belanja dia... balik aku cerita kat Zamani, dia gelak tak hengat... hehehe Rayyan pun tergelak sama bila aku cerita kat mak dia... macam faham je.... kuikuikui....
The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

7 comments:

xaty_D said...

biasa la tu kak...lelaki..gatal dia mmg lebih selalu...

Farah said...

hahaha lelaki skang bukan leh caya..bini org pon die sapu je..saya yg dah ade anak pon selalu kena..

anyway..harap berjaya menjawat jawatan tu!

Suki Cida said...

xaty_d
yah...so kena la berhati2...

Farah
thanks... heheh market masih tinggi walaupun dah bergelar ibu yah :P

HasraRazali said...

Mula2..nk tergelak sbb Zamani panggil "hotel anak adam"

yang kedua..kelakar pulak kes mamat tu ek....dia takde kawan tu kot..:))

Che Ta said...

along yg patut hati2 kan?! haha bini dia maintai hot in the town!

Suki Cida said...

HASRA
suami akukan mmg suke suki nak letak nama... than pasal mamat tu mmg dia tak ada kawan la tu... dah tu aku je muke sok suci nak jawab teguran dia...tu yang dia layan... but anyway bila pikir kesian jugak mamat tu...

Suki Cida said...

che ta
vah vah... kembang sekejap... in town klang je la... hahahah... yer along sila hati2... kihkihkih tetiba