Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, September 16, 2009

Rupanya ada lagi yang Daif...

Sila bersyukur dengan apa yang ada... sila sebut Alhamdulilla bila kita menerima apa-apa sahaja... aku bukan berasal dr org yang kaya... tapi ada cerita yang aku nak kongsi bersama...

____________________________________________________________________

Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur . Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor.

Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri. Saya masih bersabar dengan keadaan pakaiainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata-kata kecuali anggukan yang seolah-olah dipaksa.

Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya.

Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untuk dirotan.Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi.Namun ia masih tetap datang ke sekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya di rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan t idak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari-lari sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya.

Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah. Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

"Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?" Dia terkejut dan wajahnya berubah.

"Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain.Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya

"Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"

"Mak pesan, jangan meminta-minta pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu." Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu,

"Maafkan cikgu, ......." Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu sayacuba membantunya setakat yang mampu. Cerita-cerita begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara-perkara berikut:

Solat sunat

puasa sunat

berzikir

bersedekah

mengusap rambut anak yatim

Mendengar cerita-cerita kesusahan orang lain membantu orang susah

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bersyukur dengan apa yang kita miliki... ibu selalu pesan kat aku... apa yang kita dapat, mmg tak akan dan tak pernah cukup, tapi rezeki datang dlm pelbagai bentuk... jangan kedekut...Insya Allah, tuhan akan pelihara rezeki kita...

Always believe rezeki yang turun dr Allah... Dia bole memberi, dia jugak boleh menarik rezeki buat kita... dan aku percaya, walaupun sesorg tu bergaji kecil, kalau dia hidup dlm keberkatan, semua akan cukup... tapi kalau gaji kita beribu2... tapi kita tak pernah menghulur apa lagi bersyukur, sampai mati pun kerja, kalau tak di berkati, mmg tak akan cukup... so renung2kan lah dan selamat beramal...

heheheh.... cerita kat atas ni, aku rasa nak sebat balik je pungkuk cik gu tu... periksa dulu bole?? Sian budak tu...


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

3 comments:

nasaoji said...

aisehh..genang ayo mato den!..

Fadhlina Budiman said...

Cida,

Betol2..saya sangat sokong

NeenaAnuar said...

yeah.. that's why adelah lebih baik kalau kite memandang org yg kurang dari kite... baru lah kite akan sentiasa rasa bersyukur... ~reminding myself too~