Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Monday, December 14, 2009

Rezeki Allah

Bila Allah mula menarik rezeki kita yang satu... kita akan mempersoalkan kenapa Dia menarik rezeki itu dari kita... sebagai seorg muslim yang tahu akan asas agama menganggap apa yang berlaku itu ada khimahnya... Tuhan tak akan menzalimi hambanya dengan kejam... tapi dugaan itu menguatkan iman dan juga semangat kita...

Sebelum aku bersalin hari tu, Zamani gi interview di sebuah tempat ni... logistic comp, antara syarikat 4 yang terbesar kat dunia ni... mmg dream la dia nak ke sana... aku pun happy la... mungkin kalau dia dapat kerja ni, hidup kami boleh berubahlah...

But they way HR comp tu conduct interview buat Zamani sedikit naik hangin dan marah coz they looked down on him... capability dia... padahal ujian bertulis semua dia lulus... bila interview dia tak harap sangat cina kongkang tu ambik dia... ( ini dia yang cakap)... kih kih kih...

Few days after that ada lak vacancy kat salah sebuah company... logistics company jugak... tapi antara yang terhebat di dunia... heheheh... aku tak tahu yang pertama ke yang ke dua ke, but better than the place yang dia interview tu... tapi besar la company tu...

Actually awal july kot, company tu bukak vacancy yang sama... Zamani nak aply tapi tah... pasal apa tah dia tak aply... than job tu di bukak semula... kali ni dia tak lepaskan peluang... a week before aku tahu baby meninggal, dia di panggil interview... sepanjang hari dia kat sana... ujian IQ bagai... ada 4 stage... semua lepas... apa yang dia cerita kat aku... dlm 8 yang buat ujian tu, hanya 3 yang berjaya sampai interview... tiga org tu termasuk la suami saya... vangga mak tau...

Call dia sepanjang hari tak berjawab... sampai petang dia call me balik cakap dia buat medical check up...semua under that comp la...kalau semua ok than dia leh masuk kerja...the manager yang interview dia, siap tanya bila dia nak mula, tapi time tu mak abak nak gi Haji, so dia hanya bole masuk after 9 nov...

Tapi sekali lagi dugaan tuhan... tanpa pengetahuan aku, rupanya on 17 th ke mcm tu, company tu call tuk start kerja... but Zamani tak pergi sbb aku tengah sakit... sedih aku rasa bila dia cakap, kerja dia boleh cari... tapi isteri lebih penting dari segalanya... he need to be with me... and i need him, walaupun aku cakap aku tak perlukan dia... sekali lagi aku rasa kami terpaksa redha...

2 week after that... the comp call Zamani balik... sbb dia tak 'show up' that day... call pun idok... so manager tu yang personally call Zamani tanya sama ada dia interested lagi ke tak?

Rezeki Allahkan? and now Zamani terima tawaran tu... benefit yang ada mmg super duper... segalanya ada...basic and allowance yang baik... benefit yang susah nak dpt... aku rasa tak ada sebb tuk dia tolak...cume dia kena kerja shiff je ler sbb dia handle account oversea so nak tak nak dia kena kerja ikut time sana... dia tanya pendapat aku...yerla kalau shif ni masa bersama tu nan adokan... sorg kerja sorg dok umah, sorg dok umah sorg kerja... yang penting ahad dua2 cuti... sabtu aku kerja, dia kerja alternate... oklah kan...tak ada benda pun dia perlu risau sbb baby pun tak ada... kalau dulu may be dia kena pikir... kot2 aku sakit ke apa... sorg2 kat umah... now tak ada apa pun dia nak risaukan... cukup2 la dia dok risaukan aku... duit yang dia cari pun tuk sara aku jugak... iyo dak???

Tapi bila duduk2 ni... ada khimahnya... Tuhan menarik rezeki buat kami, tapi dia bukakan pintu rezeki yang lain... Alhamdulilla... semoga apa yang kami rezeki yang kami perolehi ni berkad dan halal...

Tetiba dah terpikir nak jalan2 hanimon... sbb dia dpt discount og flight tiket ke mana2... yahooooo!!!!

Ingat En Jamani... awak kalah bet dengan saya... sila penuhi apa juga yang saya hajati selama setahun ni... wakakakaka....

Ambik ko! suke tetapkan benda bukan2... nasib baik aku menang sbb kalau aku kalah aku tak di benarkan minta dia apa-apa selama setahun... so bila aku menang, aku dpat la minta dia apa yang aku nak... selama setahun...

Alah... ni suki cida la... kerja minta meminta ni mmg aku pro... plussssssss hadiah kemenangan ni hanya bonus... kot2 teringin nak pakai rantai tutup leher... kena dptkan... (gelak syaitonnnn)

Ermmm tak sabar nak habis pantang... nak manja kucing dengan suami ai... kerinduan nak jadi uda dan dara... lari2 guling turun bukit... ermmm tetiba nak gi hanimun buat kali ke dua... alaaaa tak jauh... kalau minta london, paris confirm tak dapat... ai ajak ke cameron highland jerk.... ok tak??? Plssssssssss

Ermmm bini pengurus IIT travel tak mo sponser kami lagi kaaa???? wakakak larikssssss... Tak pa la... tak yah sponser... special rate rasa2 bule dapat tak???? * kelip2 pandang anak pengurus IIT travel yang dok baca entry ni....*

From The Half Blood Princess...with me, u never walk alone

2 comments:

Hani said...

kak cida..

seee..kan ada hikmahnya tuh..hehe..anyway, happy bila dgr berita gumbira nie..:))

selamat ber'honeymoon' utk kali kedua..hikhik..

NeenaAnuar said...

alhamdullilahh.... semoga kalian dimurahkan rezeki lagi hendaknyer!