Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Thursday, June 25, 2009

Alhamdulilla.... jangan jumpa doktor bodoh tu lagi!

Salam semua... haizzz... terang rasa sikit pagi ni, walaupun kerja kat opis melambak, but i guess the baby most important to me... terima kasih buat semua yang mendoakan kesihatan aku dan baby... seyes semalam rasa macam nak pengsan pun ada... maklumlah ini pengalaman aku yang pertama... bila dengar nasihat doktor macam tu, aku lagi la tak tentu arah... mujur MIL dengan FIL ada kat sini... banyak sangat diorg membantu...

Semalam MIL datang umah bawak makan, than duduk tanya apa yang jadi... so told mak sikit2 pasal benda ni, walaupun mak bukan doktor but da banyak pengalaman... so penerangan dia dengan Zy sama, membuatkan aku tenang sikit dengan apa yang mak bagitahu...

Sori juga to my BIL, SIL and Biras sbb me and Zamani terpaksa cancel tengok wayang semalam... to hubby expecially... tak tentu arah dia jadi semalam sbb nak balik Klang to be with me... sampai2 umah, Zamani terus peluk aku...ngeh ngeh ngeh... mmg sedih sangat... tapi dia semangat aku sebenarnya... aku lupa semua ni ujian Tuhan... tapi hati ibu mana yang tak sedih risaukan? Walaupun aku hanya BAKAL ibu sahaja, but perasaan tu sendiri ada...

Mak suruh aku jumpa Dr Umu, kenalan mak... so aku ikut je... mak suruh aku duduk Shah Alam so kalau apa-apa jadi ada org kat umah... Ibu lak bila aku sebut pasal benda tu, dia nasihatkan aku tuk tidak makan ubat deman yang doktor tu bagi... suka2 buat andaian sendiri. Tah2 ubat tu yang boleh buat janin jatuh...

So lepas makan, bertolak umah mak... sampai je, mata dah tak larat, badan pun letih terus tido... aku bertuah dpt suami yang sentiasa menyokong... sempat lagi buat lawak tuk buat aku tersenyum... cume semalam mmg aku dah tak larat... banyak sangat nangis kot... so Zamani keep kissing my head.. bisik supaya terus tabah, dan terus bagi semangat sampai dua-dua tertido... i can see la kerisauan tu kat wajah dia, tapi dia cube sembunyikan... Bunny... me love you...

So aku tido sampai la ke pagi... Zamani tanya sama ada perlu ke dia temankan aku sekali, but since mak abak dah ada, aku rasa aku boleh gi sendiri... so kul 9 me, mak and abak gi la klinik Umra kat sek 13...

Dalam kerisauan sempat lagi ambik gambarkan? Tapi seyes, bila dengar nasihat mak, than Zy, Fida, pastu baca komen2 korang yang bagi pendapat dan semangat, pastu semangat yang paling istimewa dr Zamani, im fine...cume rasa risau tu tak lari la,kan?

Bengkak mata mak cik ok! Cilaka punya doktor... meh aku bagi tahu... tak yah la gi Doktor penawar kat andalas! Sila jangan pergi yer... hangin satu badan... ko bikin aku stress!

Mak sedia menemani... sayang mak... banyak susah tuk aku dan Zamani... banyak nasihat mak bagi. Tak terbalas rasa semua jasa mak tu... walaupun aku baru je masuk family ni, but tak tahu la nak cakap... korang tak akan rasa la macam org luar, tetiba aku rasa rindu ibu :(

Nak try sila ambik borang, kekosongan dua je.... jangan pulak letak nama laki aku... heheheh... dua lagi ok... should be same layanan... waaaa ampun fifie, awie.... ngeh ngeh ngeh... gurau2 je...

Ok... nampak tu? tu la fibriods... ketumbuhan kat belakang rahim (kot la)... dah 4cm...agak besar... aku dah mula risau... but tak merbahaya sbb kalau bersalin, benda ni akan kuar atau kalau operate diorg akan potong... mak kata dia dah agak benda ni sbb aku keep rasa sakit nak peyed, tapi tak berani nak cakap... ok yang sengugut time peyed, ini la benda yang jadi, darah beku tak kuar lama2 jadi benda ni... so yang teruk macam aku ni , inilah kesannya... ijat... ahak! hati-hati, baik dengar nasihat dan petua mak... nanti jadi macam akak lak...

Ok... nampak bulat tu... itu rahim tu karung janin.... oh di perbetulkan oleh Che ta dengan ijat (caya la ijat hang ingat) aku blur istilah2 ni lagi... kena start cari maklumat so that faham apa doktor cakap nanti... ehem ehem Zy sila beri tunjuka ajar! Semua tu rahim... ku hanya tahu debit credit (waaa alasan)... janin masih blum nampak sbb kecik sangat2... Doktor Umu cakap rahim aku cantik je, tak ada masalah... so dia pun marah juga kenapa doktor puaka tu cakap mcm tu... 5 weeks mmg apa pun leh jadi, tapi not suppose to said that sbb semua ni kuasa Allah... nak suruh bincang dengan Husband tuk apa? Dan dia nasihatkan selagi tak ada spot or bleeding, tak perlu risau banyak sangat.

Alhamdulilla...heheh malu je nangis macam nak rak,kan??? Tapi betul per... kalau korang tempat aku, mesti korang rasa benda yang sama,kan? Anak... siapa yang kawin tak nak anak? Tak nak keluarga sendiri,kan?

Doktor bagi injection kat pungkuq... ahak! kasi rahim kuat... tapi kesan ubat tu sakit oooo, itu dia kata... me tunggu masa la ni... kuikuikui... Aku dpt MC lagi 2 hari... ahak! sungguh best la... isnin malam buat medical cheak up... nak tengok kedudukan rahim tu kuat atau tak...kalau tak inject lagi... lega hati aku...

Ok... kesan ubat dah mula... aaaa sakit jugak...

To all... thanks alot... tima kasih tuk ucapan semangat, terima kasih tuk doa, terima kasih juga tuk nasihat... To mak... banyak sangat mak buat tuk Cida... tuk adik-adik ipar aku (awie and Ijat) time kasih sbb banyak membantu...awie ambik along, ijat tolong kak long... Fida dan ZY yang dok call worried about me, hahah fida siap marah Rayyan suruh tido, nak call mak long to tanya apa yang perlu...Zy pun sama.... Balqiss nangis dia buat tak tahu je, siap marah kasi mak cakap dengan untie cida yang panic ni... hehehe...

To hubby... thanks for being there for me... aku upsad sebenarnya, sbb since mengandung ni, dia banyak buat kerja umah... that my responsibilities... jaga makan pakai dia, but at the end, dia buat semua sendiri... since pregnant ni, aku cepat letih dan mengantuk, pantang letak kepala kat bantal dah berlayar... so zamani yang kejutkan aku, make sure rumah berkunci, bagi kucing makan, semua dia yang buat... Insya Allah, kalau kandungan dah stabil, aku boleh bangun buat kerja, i will do it macam biasa... i promise you that...

Dah macam ucapan ambik award... ahak! Ok nak tido... penat dan mengantuk...daaaaa

Be strong my lil baby...


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

18 comments:

anna =) said...

hehehe...happy je kan..alhamdulillah..igt smua nasihat mak..eermm..kak..mak ckp gmbr yg ade akak letak tulisan rahim tu..actually bkn rahim..tu sarung janin..the whole thing tu adalah rahim..perbetulkan..hehehe..

Hasra_Razali said...

Alhamdulillah...Lega dgr..aku msg ko pagi tadi, ko tak reply, aku dh risau..:-) Anyway...Rezeki masih ada utk ko kan..? Percaya lah, ramai yg mendoakan kesejahteraan ko and baby..:-)

Tiba2 aku takut baca...sbb aku ni period cm ko jugak, sgugut selalu nk berguling ajer..errrr....:-(

Superstar said...

good to hear everything is fine =)

NeenaAnuar said...

Alhamdulillah.. take a really good care of your lil baby keh!

Che Ta said...

cida
i guess that's not rahim? kantung baby kot? rahim yg the whole thing, am i rite?
take your time googling bout pregnancy so that you can equip yourself with more info. nanti dr ckp apa senang nk faham, tahu apa nk tanya and what's not
take care ok?

mai said...

alhamdulillah..lega bila dgr mcm tu..aparah doktor ni, blh wat assumption sesuka hati erk..moh kiter bakar klinik dia..hehe

apa pun cida jaga kesihatan tu..as i said b4, d 1st 3 months sgt important k..
ala bab2 tanggungjawab tu lupa kan la sekejap..hehehe

take good care frenz..:)

Farah said...

alhamdulillah semua ok..see ur baby mmg strong!

Fadhlina Budiman said...

hmmm..hati2 yer..Byk kes kesilapan doktor..

My cousin tu dekat 8jam biarkan baby kat pintu lahir..dah nak pengsan org tu..

Be strong okay?

Suki Cida said...

anna
ok boss... alamak... banyak sangat info... you rite...sarung... ok dah betulkan da

hasra
not to wory la kot... it normal thing... i guess so la...

Superstar
Thanks yang

Neena anuar
I will dear... tq...

Che ta
aah... wrong info... heheh masih baru... thanks for the correction...

Suki Cida said...

Mai
thanks... tapi tu la...kesian tengok Zamani... ku butakan mata bila dia buat semua tu..kalau tengok rasa bersalah... hahaha boleh masuk syurga tak ni? kihkihkih

Farah
my lil baby said... thanks untir farah... me strong... ibu yang over... ahak!

Fadlina
Tu pasal... esh tak mo dah ke sana walaupun demam... just imagine kalau cida dengar nasihat dia... dah tentu buat kesilapan salah...

Sang Lelabah said...

st and foremost,
Alhamdulillah... Syukur padaMu Ya Allah di atas keselamatan isteri & anakku...Lindungilah keduanya dari segala bahaya. Sesungguhnya Engkau Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Amin.

To Mak, Abak & Ijat...
Terima kasih along ucapkan di atas pertolongan, bantuan, sokongan & nasihat yg diberikan pada isteri along. Tak dapat along nak balas jasa kalian...especially mak.

To my 3 bros, sori x dpt join hangpa last nite & thanks for understanding.

To All the Ibu, Pida, ZY, kwn2 & readers yg turut memberi sokongan moral serta doa pada isteri+baby ku, thank you so much!

To my lovely wife...
Glad to hear both u & baby sihat.. and it make my day to hear ur happy voice!
xmo runsing2..risau2. I'll be there by ur side, always.

last but not least..

"Alhamdulillah syukur nikmat,
kepada Tuhan yg memberi rahmat"
...nyanyi sambil gelek2 cam dlm citer Ali Baba Bujang Lapuk..heheheee..

..gReNnzHeaRT.. said...

=)..even i dun noe u, but i like to read ur blog..mudah2an semua selamat..jgn terlalu risau ok...same2 kita doakan keselamatan kedua-duanye...(ibu n baby kecik..o_O)..insyaAllah, Allah akan sentiasa bagi yang terbaik untuk hidup kita...senyum salu,bia nanti baby tu suke senyum..hehe

whisperingmoment said...

ha...kan da okey tuh..kak cida xmau stress2 ag tau..cian kat baby tuh nanti kn3..tk cre ea..

fealize_eleanoer said...

yang..

i terpranjat sgt2 baca ur post ni...i really hope that u n ur baby will be fine oke!

harapan u n doa u buat i rasa tersentuh hati...i'allah smue akan slmt...i pon doakan jgk utk both of u...

jgn makan benda2 panas k...n makanan2 yg tajam2 like nenas tu smue jgn sentoh lgsg...air kelapa buat mase ni jgn minum dulu..nnt badan akan jadi lebih lemah (sbb i da kena mase preggy safiya).kalo nk minum jgk air kelapa,tggu kandungan da besar like 7bln keatas. ;)

hope to hear ur happy voice soon!..muahhh!

Ayen said...

Syukur Alhamdulillah...

chempaka said...

Syukur, takde paper... jgn lupa rehat2kan badan! takmo nangis2 stress dah!!

Deqna said...

Alhamdulillah.. so pasnie.. lebih hati2 anda take care yer..

Anonymous said...

apeke aku lmbt btul baca blog ko skrg.. baby tu dipanggil blastocyst..klu dah 5 wks selalunya dah boleh nampak white dot dlm baby.. tu yolk dia... aler ko tak yah pening2 kepala pasal term2 ni.. yg penting, jaga diri, jgn stres, vitamin jgn lupa mkn. lesson to learn from this episode: jgn tanya doktor biasa pasal benda2 gini. tanya specialist je, gynae, pakar bidan ok? -ZY