Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, July 8, 2009

medical check up

Semalam buat medical check up... lepas ni tak perlu la jumpa dr every week... lepas ni sebulan sekali je sbb alhamdulilla semuanya ok...

Baby dah 7 minggu... sepanjang mengandung ni morning sickness aku tak la teruk sangat... kekadang dtg mengada nak muntah tu ada la... tapi tak tahan kalau dia nak muntah waktu tengah di buai mimpi....

"Jangan mengada bole tak????" Ha! bisik dlm hati so baby boleh dengar... padahal tak ada kena mengena... ni semua hormon... hahahaha... than baik je kan reaction badan ni, rasa nak muntah tetiba hilang.... bagus... jangan di ikutkan sangat lemah badan... time kerja pun terus doa, jangan la aku sakit... setakat nak muntah tu tak pa la... yang sampai lemah2 badan tu jangan la sampai ke tahap tu lagi...dah la tak ada siapa... aku kalau sakit sangat mengada!

Semalam hujan lebat kat sunway, so Zamani bit late sampai klang... bila malam je badan aku mula panas... demam... sebenarnya dah lama dah demam ni... since start pregnant lagi, tapi makin kerap lak tiap malam... Zamani polok aku malam nak tido pun tak syok... macam bara api...tp semalam plus batok... haizzzz sangat tak suke...

So semalam aku agak tention sikit... sakitkan...lemah je badan... than few thing yang ada serabut kat kepala ni, so bad mud sikit...Oh MIL tak ikut sbb diorg ada hal... sedih... sbb selalu MIL temankan... so mengadas akukan??? kalau ibu ada confirm drag sekali... hahahah... anak omak... jangan salahkan aku kerana rapat dengan mak walaupun dah jadi bini org...

So terus je baring buat scan... baby dah nampak!!!!! Tak la nampak baby... tapi bayang2 tu dah jelas nampak la... dulu macam bayang-bayang dot kecik je... but now besar jugak... terkejut jugak aku...so doktor senyum... erm dah clear sikit... nak dengar heartbeat???

Oh nak la.... so dengar la... wahhhh sangat laju... macam tak percaya je ada nyawa yang hidup dlm perut aku... so cute... degupan yang sangat kuat.... laju sangat macam berlari... heheh may be emosi aku waktu tu tengah marah kot... so baby mengikut marah nak bantai org???? may be? Terdengar2 bunyi tu... so baby gud... sihat... Alhamdulilla...

So Zamani bagi tahu doktor aku sering demam... so aku di minta tuk buat ujian air kencing... ermmm kotor sikit... sbb tu la demam... doktor kalau bole tak nak bagi ubat... but kalau demam terlampau sangat, boleh ambik panadol... tak masalah sbb panadol selamat... kalau tak ok jugak, aku kena jumpa doktor tuk ambik antibiotik... sbb takut panas sangat effect baby...so doktor suruh aku monitor, minum air masak at least 3 liter dr pagi sampai kul 6... than stop... paksa diri tuk minum sbb tak makan tak pa, janji banyak air...sbb kalau muntah pun tak la sakit sbb air banyak keluar...

Uhhhhh... senang rasa hati sikit... oh doktor ada bagi tahu, kalau demam tak elok, di nasihatkan supaya tidak berjalan jauh... so alang2 aku bagi tahu plan nak gi Singapore weekend ni...

"Make sure suhu badan tu turun la... sbb diorg akan periksa suhu badan... kalau detect you demam, than u holiday kat Kandang Kerbau for 3 days... " Alamak! Nampaknya kena bagi sihat, if not... tak leh la gi...

Sampai pagi ni badan ku panas... kalau tak kebah malam ni, nak tak nak terpaksa ambik panadol la... :(

Harap panas badan ku turun :)




The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

8 comments:

chempaka said...

nak tgk gamba baby

Hasra_Razali said...

Aku pn rasa cm happy sama baca citer ni...cmner ek dengar jantung baby dlm perut kita..hehe..seronok nya!!

Suki Cida said...

Chempaka
cida scan biasa je...so bukan gambar... muke semua tak nampak lagi


Hasra
seyes mmg teruja... tengah marah time tu, but when u see and hear the heart beat, seronok... risau jugak laju je jantung dia bunyik, but dok kata dia sihat

Wahizah said...

Dear, u nak dtg sini ke?? calling2 lah i ehh..kasi email u nnt i kasi i nya number. mana tau boleh jumpa kan..kan..kan..

Superstar said...

take good care of your health!

Deqna said...

take care cida. harap both mummy ngan baby baik2 sajer..

kena rest lebih cida. tak lama lagi nak kenduri dah...

ana izzati said...

alhamdulillah semua ok..huhu...
take care ye kak..

Awien Ghazi said...

dear,

kalau still panas, tuamkan kepala dengan kain basah... especially waktu malam, macam mak-mak kita buat bila kita demam masa kecik2. insyallah kurang.

that's what i do every night bila baring tengok tv or tidur - to reduce fever besides taking panadol. It's working ;)