Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Thursday, August 6, 2009

Morning Sickness

Semalam macam nak pengsan! Mmg pengsan pun... Zamani tah kul berapa tido kat atas... aku kat bawak tersedar kul 1.30 pagi... bangun2 tengok dia dah buat meja opis atas katil... adeh...

Since kul 9 aku tak sedap badan... actually dr pagi semalam... muntah tak habis2... asal ni? Lambat tul aku nak tujuk morning sickness... makan sesuap dua dah lari ke toilet... adehhhh... sampai tak ada apa nak kuar dah... May be it time da kot... bagi ibu relex before reception... dah lepas kata boleh start...

Perut pun cramp sekejap2... pinggang jangan cakap la... tak leh nak duduk bongkok... kena tegak je... mcmmana ni... baru je nak masuk 3 bulan...kang bila besar...silap2 terlentang pulakkan? Semalam lepas kerja, punch card terus tido kat bilik opis... sampai la laki aden sampai kek opis ni ha... badan panas lagi... mual makin menjadi2... Zy kata aku slow... hahahah... org lain bulan pertama dan kedua dah mula morning sickness over2...aku baru nak start... haiya...tapi bagus la jugakkan... lepas selamat reception dah ok la... tak risau sangat... Zamani bila aku mengadu, laki ku yang suci siap risau, nak bawak gi klinik... actually dia tak saba nak tengok org kat dlm tu buat apa... sbb he missed that time anak dia gerak2... muke tak puas hati... dia kata next time nak gi umra, dia nak folo... ahak!
Erm semalam mmg tak tahan, so aku sms dia... sajer la nak gedik mengedikkan... time tengah layan baik ni gune la sebaik boleh... kang masuk anak 2-3 statement sudah tukar lak... "Alah macam tak pernah mengandung!" kan?
He sms me...
"kita gi umra malam ni..."
Aku rasa tak perlu la kot... sbb baca kat baby centre time macam ni baby dah bz menendang dan mengembang... (yer ke?) something like that... so merengangkan segala otot2 dan badan yang kecik ni ke saiz lebih besar...erm sia2 je ku tulis baby update kat sidebar nikan? Bila aku cakap sakit, jom gi Umra... ahahahah...
"Ok... sori ye...baby i hyper sikit..." Ermmm tak pa la... active la macammana pun nak oiiii... janji i know baby sihat... yang kena risau bila dia tak gerak je la... lombat ka, tendang ka... buat la apa pun, ku sanggup sakit demi tengok kau selamat anak ku...klau bisa di tukar nyawa sekali pun, aku sanggup... chewah statement suci ku! but its true... naluri mak kot...
Semalam balik Zamani ambik... tetiba aku tengok radio Zamani pilih siaran IKIP (Ikip ke Ikim)... biasa la unsur agama sikit...kebetulan magrib so bacaan Al-quran... ku biarkan...


Aku :- Apa you buat kat radio? Siaran lari eh?

Zamani :- Its for the baby and for you... ibu dok dengar lagu cinta lagu omputeh je...

Tersedak akukan... apa soalan aku tanya laki aku ni... heheheh...

Zamani :- Dengar lagu2 agama and banyak dengar al- Quran yang... kena biasa2 kan...

Aah la... lepas solat je aku tido, tengok TV, layan blog... lupa pulak ada insan kat dlm perut ni yang perlu di corak... ermmm malam ni malam Jumaat... lama tak solat jemaah dengan kan? boleh di bilang berapa kali je lepas nikah...En Zamani apa kata kita pastikan seminggu kita jemaah paling sikit pun sehari... apa ayat aku ni... at least bz macammana pun seminggu tu, buat la sehari... magrib ke isya ke? Aku ni liat sikit kalau bab solat... aku pun dah lama tak pegang al- Quran... setan ni bersepah2 kat telinga semua ni...

Anyone nak share apa-apa? at least aku boleh amalkan????






Orang kata melentur rebung biar dari rebungnya...ahak! Sejuk je kan tengok kalau anak2 macam ni... En Zamani dah jeling2... ayang bila mau pakai tudung? Ermmm sudah mula tanya... insya Allah... doa la...akan pakai juga nanti... *wink wink*

The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

6 comments:

Fadhlina Budiman said...

Surah Maryam,Surah Yusof & Surah Luqman..InsyAllah..okay?

Cayok Cayok Cida

mai said...

stuju ngn surah2 yg Fadlina nyatakan...xterasa nk minum soya ke cida??

chempaka said...

Cida...

Da start ek...!! takpe, good for baby klu mama dia muntah2...take care

Ernie said...

ala ciannya.... takpe2 jangan makan dalam kuantiti yang banyak... awal2 ni amalkan baca surah al-luqman

mulan said...

cida...saya syorkan cida amalkan baca surah a-waqiah...tak panjang mana pun, tp elok amalkan..untuk dimurahkan rezeki...senang bersalin...segala-galanya la...

pastu...amalkan selalu ayat nabi yunus baca dlm perut ikan paus tu..(laillaha illa anta, subahanaka inni quntuminazzolimin)mmg berkesan...saya bersalin yg arwah tu..senang je...alhamdulillah!!

surah2 yg org ckp bg anak pandai..hensem + cantik..semua tu...hmm.......sebenarnya, amalkan baca quran..dengar ayat2 qurah...surah2...semua tu lg bagus..plus...tiap kali tido, baca surah 4 qul, al-fatihah n ayat qursi kat anak...lg afdal...

baby tu dengar apa kita ckp tau...so, kerap le ckp n baca surah2 kat dia yer

Che Ta said...

ha tu la dulu kan mama dia ckp kalau nk muntah bluek tunggu lepas mama sanding dulu.. kan dia dah bayar utang hehe
apapun harap bersabar lah ye
amalan prg mengandung mcm biasa:
3 bulan pertama - surah luqman, sebab masa ni pembentukan otak tgh pesat, surahni insyaallah bentuk peribadi anak + bagi cerdik
3 bulan kedua - surah yusuf; sebab masa ni tengah pembesaran organ2 dan pembentukan tubuh badan, so harap2 sempurnalah kejadiannya
3 bulan terakhir surah maryam - mohon dimudahkan bersalin, dan tawakal kdp Allah Taala
dianjurkan membaca surah yaasin sekerap mungkin - mudah bersalin insyaallah
masuk bulan ke 7, lepas solat magrib baca la ila ha illa anta 7x (i dunno why, buat sja lahh hehe)
biasakan baca masa awai2 ni, nnt perut dah besar mengah seyyy! mmg serender la
lagi satu, kalau mama tak larat, abak la pulak tukang baca ye.. hehe