Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, August 26, 2009

Tolong saya yang dah confuse ni

Pagi ni badan aku letih sangat... nak tido, nak baring je... dan perut aku sesuatu... macam masuk angin... tak tahu la angin ke atau baby buat kerja lagi dlm tu... adehhhh... sangat sesuatu...

Dan semalam dan hari ni aku sembelit (ok sila gelak ku tak pedulik sbb plss i need advice)...


Since semalam aku dah risau...aku tak tahu benda tu mmg biasa bagi ibu mengandung atau tak... but apa yang aku concern is baby... tak ada lain... ada org kata semua tu biasa... so i hope ok... pagi ni sahur aku minum lebih dari biasa... sbb aku mmg kurang minum...maka ku paksa diri minum sebanyak mungkin... akibatnya???? aku asik nak ke toilet je... menganggu tido ku je tau...


Masuk opis, perut mmg tak sedap... aku tak tahu apa aku rasa, nak kata lapar, tak jugak... nak kata angin, mungkin jugak... nak kata baby gerak2, tah la... aku tak tahu apa yang aku rasa... tapi tak sedap... tak suke la... aku rasa nak beli mesin scan baby tu je... 24/7 aku dok jenguk baby kat dlm tu ok ke tak...


I put status kat YM aku... and kak andam aku bertindak segera menegur... buke... tak elok for baby... kalau mak letih, anak dlm tu pun keletihan sama... sob sob... hati dah tak tentu arah ni...


Masuk toilet lagi... aku tak tahu nak buat apa... but still aku rasa perut aku mmg tak sedap... kejap2 ok... kejap2 tak... dah keliru... apa masalahnya ni???


Than google info kat baby centre... NASIB baik ada tip tuk kandungan dlm bulan Ramadhan... baca2 tetiba nampak


Jika anda berasa tidak sihat atau bimbang mengenai kesihatan bayi anda, elok sekiranya anda berhentikan ibadah puasa dan gantikan selepas bersalin. Walaupun berpuasa, badan yang hamil akan melindungi bayi maupun menghadapi kelemahan, pening dan kurang sihat; yang lebih membimbangkan ialah masalah lain yang mungkin timbul. Anda boleh pengsan, dan ini sangat berbahaya terutamanya jika anda sedang berjalan atau memandu. Jika anda bimbang tentang kesihatan badan, atau mengalami ketidakselesaan yang terlebih, baik ikut pepatah Ingerris, "better safe than sorry." Bacalah mengenai simptom atau tanda-tanda kehamilan yang perlu diberi perhatian. Dalam Islam, anda dibenarkan tidak berpuasa jika anda berasa tidak kuat dan sihat. Gantikan sahaja harinya selepas bersalin.


Adakah terdapat tanda-tanda bahaya yang perlu saya ketahui?


Hubungi doktor anda jika:


Anda pening kepala, pengsan, lemah atau letih. Berehat selama setengah jam untuk kembali sihat dan jika tiada perubahan, hubungi doktor anda.


• Anda loya atau mula muntah.


• Terdapat perubahan ketara pada pergerakan bayi anda. Jika bayi anda tidak bergerak atau kurang menendang, amat penting untuk anda menghubungi doktor anda.


Anda berasa sangat dahaga atau urin anda berwarna gelap dan berbau kuat. Ini adalah tanda-tanda penyahhidratan.


• Anda mengalami kesakitan seakan kontraksi bersalin. Ini mungkin tanda kelahiran pramatang dan anda perlu hubungi doktor anda dengan segera.


• Berat badan anda tidak bertambah atau berat badan anda berkurangan.


• Anda sakit kepala atau mengalami kesakitan lain atau demam.

Ok rasa tanda yang aku kalerkan merah... so nak argue apa??? mungkin aku kurang minum... Allah maha tahu maka aku buke minum air masak sebanyak bole... yang peliknya bila dah buke... perut ok dan sikit pun tak rasa macam pagi tadi...apakah???? Alhamdulilla la... tapi kenapa? ke ni semua perasaan aku je, mengada nak mampus???


Lepas minum air, mmg tak rasa apa... tiada satu pun di atas yang aku rasa tadi, aku rasa lepas buke... bukan makan berat pun... minum air sbb aku rasa sangat sangat haus dengan tetiba...


Sesekali aku terasa angin mencucuk2 tapi tak macam tadi... ni mcm org cucuk pinggang aku...macam tu la rasa... tapi kejap2 je... kejap rasa, pastu hilang...


Asal eh? aku rasa 2-3 hari nanti nak gi UMRA... nak tanya la... sama ada selamat tak tuk aku puasa... aku bukan malas nak gi klinik, but bila gi je semua ok... baby fine... rahim pun cantik, kang doktor cop aku mengada2 lak... kejap2 muke ko je nak dtg ke sini! mengada... baby ok, ko selalu nak mengada... but betul la... aku tanya org tu org ni ok je...tak ada masalah...sakit pun tak ada... amacam aku boleh rasa sakit2 lak? ha ha ha? siapa nak jawab? paling tak org kata baby nak membesar so badan nak mengembang ikut tumbesaran baby...aku tanya org lain, diaorg kata tak ada pun rasa sakit ke, sengal ke, itu normal ka? Atau aku yang tak normal???? Kalau aku sakit sbb gerakkan baby... aku bersyukur sangat... tak pa, buat la apa pun dlm tu, janji dia sihat... yang tak best kalau dia tak sihat... riso la...


Aku cukup sedih bila org kata "Alah aku pun mengandung jugak... boleh je puasa... benda tu semua tak ada apa-apa, kau je yang nak terasa lebih2... buat2 biasa dah la..."


Gi jahanam mulut org macam ni... kalau apa-apa jadi, ko nak buat anak satu untuk aku ke???? Mmg la ajal, maut, semua Allah dah tulis...kalau Allah nak ambik tak ada org boleh larang... but perlu ke kita buat tak tahu je? act macam tak ada benda yang berlaku??? Sedangkan benda tu kita boleh prevent? Sekurang2nya kalau aku cube buat, and if anything berlaku (Minta jauh) mungkin aku boleh redha, tapi kalau aku buat2 tak tahu and something happen, bukan aku je yang akan salahkan diri sendiri, semua org akan salahkan aku sbb aku degil... Islam tak mewajibkan puasa bagi org2 yang tak boleh puasa, tapi nak jugak puasa sampai memudaratkan bayi sendiri...


Tak kisah la korg nak kata apa pun... yang nak menyakitkan hati, bawak la zikir banyak2 bulan puasa ni... i just nak terima advice dr mereka2 yang betul2 tahu apa yang aku rasa ni... so korang, any tips... lets share ok



The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

6 comments:

mai said...

tips utk sembelit!!
sila banyakan mkn sayur bayam!!makan la buah2an spt betik..ader mitos kata betik xelok tuk kandungan 5bln kebawah, tp me alhamdulillah mkn betik sokmo.

tips utk lain2 tu sedang dipikirkan..hehe

last year me tuang posa 7hari. masa tu pegnant 7bulan..jgn jd mcm member me, smpai kena warded sbb kurang air,time posa la tu.

Fadhlina Budiman said...

Hmm...berbuka lah kalau cida tak larat..setiap org lain2 pengalaman mengandung..So peduli apa org ckp okay?

Normal,mungkin Cida alami sembelit & dehydation..Bykkan makan serat/fiber food..

Baby ok tu as long Cida tiada bleeding atau sakit kat area rahim..

Jumpa doktor selalu dan mkn acid folic okay?

fealize_eleanoer said...

i'm sooooo hope sgt2 u x jd mcm my fren yang miscarriage gara2 paksa diri utk berpuasa penoh,dgn alasan aku pregnant aku bole pose penoh sbb xde haid...

adehhh...jgn jadi camtu ye yang :(

i risau for u...

the fact yang i know is 1st trimester n last trimester kite x digalakkan berpuasa...but if the person still insist,the last point is bergantung pada tahap badan masing2...penerimaan bdn masing2 x sama...so jgn kite samakan bdn kite dgn orang lain...k yang!

for sembelit tu ,bykkan makan sayuran n buah...

n for the angin yang u rasa kt perot after buka tadi tu ..i rasa u da start experiencing baby movement kot...

hikksss

Pnut said...

taper la cida, ibu hamil dan menyusukan anak mmg hukumnya harus berbuka kalau memudaratkan ibu dan baby...akak nak komen bab rasa sakit tu tak ta sebab tak rasa...

cuma akak masa pregnantkan si abang memang ada juga teringgal puasa, ada antaranya sebab sakit dada, sakit kepala, nak muntah bagai.. angin... ada juga terpaksa berbuka bila kena buat ujian check kandungan gula dalam badan, kena berpuasa dari malam, esok paginya ambik darah dan lepas tu kena minum air gula..

don't feel guiltly, asalkan kita niat akan ganti balik puasa..

masa akak menyusukan alesya pulak, mmg sampai tahap kena berbuka, sebab dia asekla melekap nen*n, dan masa tu stok susu beku tader, susu pulak drop sebab badan kurang air, jadi terpaksa berbuka.. minum milo, oat, amek susu.. 2-3 jam lepas tu susu ok balik, baby pun kenyang, kalau tak meragam je tak cukup supply..

Ernie said...

kesiannya awak...bukak jela posa tu.. bukan kite suka2 tak nak posa..ape2pun jaga kesihatan

Anonymous said...

sis, like i said, bab sakit kat rahim, gi search under ligament pain. mmg akan sakit sikit2 mcm cocok2 gitu sbb rahim tgh nak membesar. i dont think sbb pergerakan baby. usually u feel only ard 4-5 mths (aku rasa baby gerak tu mcm popcorn meletup2 kat dlm. sila gelak. yg penting, bila baby gerak, tak rasa sakit.) plus,kalau sakit daerah perut, it shd be gastrics. kecuali kalau ko dah mula sarat and rahim dah stretch sampai ke bawah paru2. by then, dah payah nak agak tu sakit rahim ke sakit perut.

kalau risau sgt, buka je. Allah dah bagi kemudahan utk org mengandung n menyusu. anyway d ultrasound scan should put ur mind at east. im sure anak ko tgh terkinja2 kat dlm tu..
-ZY