Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, September 30, 2009

Pertunangan Reza and Azra

Puakas punya Cik Herry... tak menyempat nak suruh aku update blog pasal pertunangan sepupu ku Reza dengan Azra raya ke empat ari tu... (hambik ko!)...gurau cik gu, jangan sebat muntut saya yer... lalalala...



Congrate to Reza... akhirnya bertemu jugak jodo dengan Azra... lama oooo aku rasa mau 8 tahun diorg bercinta. Meh aku story sikit... actually Azra ni junior aku kat MMU... memula aku feliks sikit tetiba dia dan geng2 dia tegur2 aku...maklumla akukan sombong... rupa2nya... tegur ada makna... cis! hahahah tapi tak pa... she is nice gurl... mmg bodo reza kalau ko tinggalkan dia ok... aku bantah! Walaupun kami tak rapat la...


Majlis pertunangan ni terlalu cepat sampaikan aku pun di beri tahu saat terakhir... apakah salah ku Reza??? ahak! Diorg ni mmg tak nak menyusahkan aku la apa la... apa nak susah... aku dengan Zamani kalau makan2 ni, kitaorg lajunya...


Ini la bakal pengantin... chewah... tema warna purple... actually kata Reza dia ikat ni sbb dia kena transfer kat Bintulu... anyway sekarang pun jauh dah... sorg kat KL sorg kat Terengganu... tapi ni lagi jauh... so sebaiknya di ikat la...


Aku nak komen sikit pasal majlis pertunangan diorg ni... heheheh...jangan marah ye Reza... belah perempuan buat majlis kat Golf Club kat Bukit Jalil... family aku biasalah... kitaorg ni jenis family org biasa... idok la kaya mana... bila dengar buat kat Golf Club... jadi jakun sikit masing2kan... takut la sbb Azra come from rich family... jadi konon tak nak la lambat... sbb kami di arah tuk dtg sampai kul 2...


Tapi kul 2 pun tak mula lagi majlis... balik kami lak yang menunggu... ku confuse... patut kami di sambut... tapi nan ado... semua bawak diri... jadi 'perak' kejap bergambar kat lobby... sementara menunggu majlis bermula...


Family my auntie... mesti Arwah pak cik happy kalau dia ada... sob sob sob... Ni anak2 adik ayah aku... tapi pak cik meninggal dunia 5 tahun lepas kalau tak silap... and kami mmg rapat... jadi ayah lak terasa bertanggungjawab sbb sebagai pak cik yang sulung pada mereka, dia perlu ada... since aku pun dah balik dari holiday, maka aku dengan zamani pun dtg... anyway susah nak jumpa sepupu2 aku ni... ni la masanya...

Kami sampai umah malam tu kul 12 lebih... Zamani dengan baiknya basuh baju yang kami gune tuk hari raya pertama, just to attend majlis pertunangan ni... dah semua dok tanya Zamanikan??? Akak tak gi pun tak pa, org tak heran... kecik ati aku tau... Anyway kami masuk je menjadi perhatian... pengantin baru... ahak! layak ke panggil pengantin baru??? Vangga pulak bila dengar statement Marina "Pasangan of the year... selalu over dalam majlis org...macam diorg lak nak tunang, majlis siapa ni???" ahak! Biasalah... majlis org pun kita nak org pandang kita... yer tak sayang??? Jeling mengoda suami ku... alah rasa kalau majlis batal ke, atau tertunda ke, kira aku dengan Zamani mmg sedia je naik pelamin sekali lagi...lalalala... sungguh perasankan?

We all dengan Reza... muke pucat!!! relex la...bukan ko yang sarung cincin...ahak! kalau akad nikah ni mau pengsan dia ni... kan????

Melihat 4 org ni... siapa yang tunang sebenarnya??? My husband very outstanding gitukan??? Reza dah lepas... Rizal bila plak??? Ery? Semua dah mampu sekarang ni... bak kata Rizal sekarang ni tak malu da... ku pinang anak org, aku bagi culculator kat bakal bapak mertua aku tanya berapa dia nak for hantaran... hahaha riak sungguh! Anyway Reza penyokong Liv dan ada kawan dengan Zamani... yang dua lagi MU... ahak! dlm mcm ni pun boleh cerita pasal bola... apa daaaa.... ni la bila kaki boleh dah berjumpa...


With my fav cozen... sangat rindu sama dia... seyes Ery maaflah kalau akak dengan Zamani janji nak balik Melaka that friday tapi tak jadi... ni kenyataan bertulis ni... semua org baca ni... aku tak buat alasan... Zamani dengan baiknya nak jaga nenek yang sorg kat umah Putrajaya... ikut hati ku mmg nak gi terus... ahak! Cucu yang kejam... sampai 3 keturunan nenek puji Zamani sbb sanggup cancel plan sbb risaukan dia duduk umah sorg2... cheh! Suami ku... bukan main concern... tak pa... i like... sbb tu diorg tak pandang aku dah...mana2 semua Zamani... Zamani... Zamani yo... ahak!


Agak lama jugak la kitaorg tunggu kat Lobby... akhirnya kami di jemput ke dewan makan... majlis yang simple tapi kelas... laki ku berbunyik banyak sungguh sbb biasalah kami tak biasa majlis yang banyak sangat protokol...

Dah masuk dewan... tunggu lagi setengah jam... adeh bila nak start ni... laki ku dah rimas berbaju melayu... jangan risau, Zamani mmg gini... rasa2 baby ikut perangai abak tak? Jangan aku bawak ke majlis org ko melalak tak hengat dunia... ni laki aku pun sama je... mcm budak2...

See very manjakan???? terpaksala ku alihkan perhatian dia tuk elakkan rasa bosan... alah busuk sorang ni... kui kui kui....

Pukul 3.15 macam tu baru majlis berlangsung... wah macam buat sesi conference... wakil pihak perempuan bekas imam masjid negeri tuh... caya la... kih kih kih...

Than selesai semua... baru Azra masuk ke dewan... she so beautiful... sangat cantik... ok bila tengok dia, aku tak leh nak replace tempat dia kat atas pelamin tu...kan abang Jamani... kita duduk bawah je la... kih kih kih

Manis... i like... you and me leh geng eh Azra...aku berkenan dengan baju tunang dia... dah jeling kat Zamani...

Me :- Kain hantaran sanding yang you bagi tu, i nak buat fashion baju macam ni la...


Zamani :- Sempat ke??? Confirm ke kurus cepat lepas bersalin???


Me :- Sempat la... tailor aikan buat cepat... seminggu dah siap... u siapkan duit je...


Zamani :- Iyo la sayang...


Sesi menyarung cincin... teringat time ai bertunang dulu... di tepung tawar ko... ha! jangan tak tahu... mmg lain dr yang lain... *veranggan nak tunang semula....* wahhh terlebih... tunang semula dengan org yang sama... bukan dengan org lain...kalau la ku boleh ulang semulakan detik tu... cheh! dah jadi bini org dah... nak bawak anak Zamani dah ke hulur hilir lagi mau ulang kembali detik2 tu ka... ah biar la...

Azra bergambar dengan side kami, pihak lelaki... ermmm tak pa la, janji majlis dah selesai... alhamdulilla... akhirnya aku dengan marina dpt ler kawan...kalau idok, aku pandang Marina, marina pandang aku, loya jugak... wah gituh!


Apa pun mmg leceh sikit majlis ni sbb aku tengok pihak perempuan demand kaw kaw la... tak pa... sesuai la pun... kawan pun dah lama... tak pernah aku rasa Azra ni menyusahkan reza... kalau ada, aku org pertama sekeh dia... wah gitu... idok la... gurau je puan puan yer...


Tp apa pun aku nak ulas satu je... apa pun kita nak buat, bincang dengan baik dan elok... jangan la buat keputusan sendiri walaupun ini majlis kita (pihak perempuan)... jangan abaikan pihak lelaki... nak hidup bersama, kena ada kata putus dari dua pihak...jangan sampai satu pihak rasa tak puas hati... kalau boleh majlis buat la tuk kesenangan dua pihak... nak minta apa pun berpada la.. org kata ukur dan cermin diri sendiri... seyes time aku dulu, ikutkan macam2 sedara mara nak mintak sbb aku ni cucu perempuan yang sulung... dah senja jugak la nak kawin time tu... mmg sedara2, mak ayah sibuk2... nak letak ini la itu la... aku cakap kat diorg satu je... aku ni dah la susah nak dapat jodoh... dan tujuan aku kawin nak hidup bersama dengan org yang aku sayang... apa yang penting kehidupan SELEPAS kawin... yang majlis ni semua tak penting... buat sekadar wajib sahaja... ikut hati aku tak nak aku sanding2 ni...ahak! Tapi masing2 ada mak ayah kan, ada family, so kami ikut je...


Bukan aku nak kata aku baik... mmg perkahwinan sekali seumur hidup... tapi confirm ke kekal??? Bak kata mak... perkahwinan ibarat makan buah delima... agak perit, susah, nak makan banyak bijik, ada yang telan bijik, ada yang kunyah, ada yang buang, tapi apa pun di akhirnya kita rasa kepuasan , dan itulah perkahwinan sebenarnya... sbb tu aku tak banyak bunyik... and tanya MIL aku, aku lebih suke Ibu berurusan terus dengan Mak dlm perjanjian hantaran semua ni... sbb ikutkan Zamani, ko tanya apa pun dia ok jerk...


So adik2 yang nak berumahtangga tu, buat la secara sederhana sahaja...ikut kemampuan pihak lelaki... jangan sampai org kata kita menjual ikan kat pasar... tak elok kalau dah dengar org cakap mcam tu... dan jangan pulak terlalu ikut kemahuan keluarga... sbbnya, kita akan bina keluarga dengan org lain... time tu ibu dan ayah dah penting lagi... bila akad lafaz, tanggungjawab penuh hanya pada suami dan keluarganya... so kenalah ingat...senangkan hati mereka, mengikut kemampuan mereka...nak demand lebih2... gi cari org yang sewaktu dengannya...


Chewah... aku boleh bukak kelas krusus kawin ni...ahak! Ingat ok... ini hanya pendapat ku sahaja...nak ikut, ikut la... tak mo... sudah...



To Azra and Reza... tahiah... kamu dah melangkah setapak ke hubungan yang serius... banyak dugaan dan rintangan... if case korang terbaca blog ni, ku tak bermaksud pun nak kondem ke apa tau... peringatan tuk yang lain jugak...



Wink wink...



The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

2 comments:

Deqna said...

betul2.. dah nampak cam cida ngan zamani pulak yg nak bertunang...mesti jadi tumpuan time tu

armouris said...

info tentang khasiat delima kat sini - Delima Cerahkan Kulit.

Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.