Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Sunday, September 20, 2009

Berbuke puasa yang terakhir di Tokai

This is the first time aku sambut raya kat kampung org... hehehe... perasaan??? Teruja, plus sedih pun ada sbb family ku masing2 raya sendiri...nak nak sekarang time aku tengah tulis entry ni terdengar lak takbir raya...

Dalam kul 6 petang, kami di jemput oleh Che ta sekeluarga tuk buke kat umah beliau... caya la... gua gi tokai... selalu dengar cerita Che Ta dengan mak je, tapi kali ni aku dpt rasa sendiri dengan mata kepala aku sendiri nak tengok umah che ta kat Tokai yang di kelilingi sawah bendang... Tapi before that Mil dan FIL menyinggah ke pasaraya Pacific tuk belikan Che Aisyah kita eskrim...

Chewah lambaian seorg suami pada isteri la konon... KONON je ar... sila tahu kami terpisah, me, ijat, mak and abak satu kereta, maka si kembar tiga yang tak leh nak pisah tu satu kereta...nasib baikkan laki aku malam tahu cari aku... kalau cari adik2 dia... harus ko suami ku... kih kih kih... gurau gurau... tak mo... tak mo marah2....


Satu ni je gambar yang aku snap kat pacific ni... hahahah... tak pa janji ado dr nan ado, yer tak?

Sampai Tokai dlm kul 7 malam... teruja aku sat tengok sawah... giler sakai aku ok...tak pa aku mengaku... idoklah aku plastik... kan? Tapi kalau korang jadi aku pun, lebih kurang halal je sama dengan aku... kih kih kih... yer ke??

Pemandangan sawah padi or pokok padi (Mr ana mcm pernah dengar tak??? kih kih kih) sepanjang nak ke rumah Che ta...

Abak siap slowkan kereta nak bagi menantu yang ala ala tak pernah tengok sawah ni ambik gambo... kih kih kih sian akukan???

Kawasan umah che ta... nampak tak bendang tu???

Kami sampai dalam 7 lebih... mak dengan mak che ta berbual sehingga che Aisyah nak darah...

"Eshhhh tok mama ni SIBUK berbual pulak????" Che Aisyah merunggut bila panggil tok mama, tok mama lak leka berbual... dia jadi naik hangin lak... Ijat siang siang cop tempat... hehehe... tak mo marah ijat... tak mo tak mo....

Perhhh masakan kampung... aku duduk makan apa tau??? Lemak cili api udang dengan buah belimbing... mak kau buke selera tul buah belimbing tu... tahukan belimbing kecik tu? Jangan ko ingat star fruit lak... harus korang aku sekeh... itu je dah cukup...yer la sejak jadi menantu Cik gu Yati ni, ai dah makan lemak cili api... sila tahu....lalalalal... ke pembawa budak??? ermmmmm...Ada daging bakar... tapi aku ambik sikit... sbb makan banyak2 boleh jadi migrain ooooo....Tah tapi aku pun tak pandai nak makan banyak2 lauk dlm satu masa... make gugurl kompus uolz...

Dia pun dok sibuk jugak nak buke puasa sama... of coz la sebelah tok mama... tetiba je nak tok mama suapkan... oh lupa! rendang mak... mabelesssss.... lemak berkerim di sukai ramai...

Lepas buke, mak long telah melantik Che Aisyah jadi juru gambar... tuk blog mak long sbb mak long keseganan sedikit yer kawan2... so ni hasil dia... kalau kurang memuaskan, jangan salahkan aku... tapi bangga la, Che Aisyah tu baru tiga tahun ok...hagak2 nak jadi pro...

Sesi berkumpul sekeluarga...

Aliya dengan mak su ijat mmg tak leh nak lopas...nampak mak long macam nampak hantu!

Pak long jeles sejak mak long hire Aisyah jadi juru gambar... hahaha... baru nak berkhimat semula dengan mak long yer pak long????
Oh pak long dah jadi musuh ketat Aisyah... sila tahu... pantang dia nampak Zamani tepuk aku, pegang aku... naik hangin dia! Ayat best dia

"JANGANNN LA PAK LONG.... KESIAN MAK LONG!!!!" Pukul tangan Zamani... bagus!!!!

Muke tak puas Aisyah... melihat mak long di belasah manja oleh pak long...

Lepas solat isya... kitaorg duduk temankan si kecik ni main bungapi... kalau Cik Hasra ada, Che Aisyah ada ler kawan eh sayang??? *wink wink* Tak pa... tahun depan Cik Hasra lak teman Aisyah lak yer...

Sangat meriahkan???

Kami di jamu jugak dodol halwa... (yer ke???) oklah boleh la tahan rasanya... boleh di terima tokak...

Lepas tu... aktiviti membayar fidiah... ok puasa tahun lepas tak dpt nak ganti, ramadhan ni pun aku tak leh nak puasa penuh... jadi kenalah bayar fidiah... so kat sebelah umah Che Ta, ada keluarga yang kurang mampu... akak ni kehilangan suami dan tinggal bersama mak dengan anak2... aku sedih tengok anak2 dia... sebak bila mak serah duit kat mereka... aku tak leh nak tengok sebenarnya... tapi control beb!!!! sbb sedih sangat... korang yang mampu bersyukur la dapat hidup dlm kesederhanaan... mereka yang susah ni, bukanlah mengharapkan bantuan org... tak ada siapa pun mintak, tapi nasib tak menyebelahi mereka...

Yang bertudung tu mak Che ta... sebelah tu jiran yang di maksudkan

Kami di rumah mak cik tu... Fifi apa lagi hantar report ler kat kekasih hati....bz je sepanjang tahunnn...


Beras 30kg... aku 10 kg je... sbb 8 hari je... yang 20kg adik aku si Didi... balik ni aku nak basuh dia suruh dia habiskan puasa... menyusahkan org je... dia sedap mencekik, tak ganti puasa, org lain lak kena pikir pasal fidiah dia...

Ni pun peneman... hahaha... sempat lagi diorg posing ko!

Sesi penyerahan beras...

"Kak ni ada beras 30kg... yang ni saya punya, saya bayar fidiah puasa saya tahun lepas, dan 20kg ni saya wakil adik saya Raudhah Rusli, serahkan fidiah dia tahun ni dan tahun-tahun lepas" Bengongkan buat malu je... Didi tak pose, Pidah pun puasa penuh seh time pregnant Rayyan!

Lepas tu, kitaorg terus ke???? Pekan Rabu... mak beli few thing kat sana...

INi bukan pekan rabu la... hahah... bangunan yang uniq... pejabat pos... yer aku agak sakai sikit benda2 unik ni...
Saat terakhir org buat shopping... ramai giler ok!

Kerepek2 yang di jual secara lelong malam tu...

Sesi pembelian...

Ok aku rasa korang nak muntah baca entry panjang2... kan kan kan??? ok dah pun selesai aktiviti malam raya... heheheh... lepas dr tu balik umah, terusssss ZZZZzzzzzzzzzzz... penat wei!!!!


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

4 comments:

Cik Wanie said...

Wah sakan yer berjalan,
lupa nak habaQ
Selamat datang ke Bandaraya Alor Star,
happy2 selalu yer:)

hik hik hik....

smlm pun Cik Wanie kluaQ gak,
tapi x lama,
sbb mls nak tempuh jammed,
penat woooo,
mengalahkan KL plak,
hik hik hik

Hasra_Razali said...

Bendang? tak pe..kt kampung aku, aku dh selalu tgk..kira aku dh merasa la suasana kampung...seronok kan kenal2 tpt org, kan?! baru tau...

psstt...tersnyum aku tgk gelagat buah hati aku stiap kali gmbr nyer di snap..kira confirm la, mmg tak leh berpisah ngn hp kan...hahaha..same too me!!

Suki Cida said...

Cik wanie

Selamat datang ke blog yang merepek ni ye... heheheh... aah alor setar bole tahan jugak jamnya... nak muntah rasa... ingatkan KL je gini... raya mmg happening la kat sini... penat tapi seronok jugak

Hasra
yer aku jakun sikit... muah muah muah... tengoklah muke dia puas... ku kasi chan....

NeenaAnuar said...

wahh.. sempat lagi shopping last minit yek! bestt...