Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Thursday, October 8, 2009

Mami and baby

Balik umah MIL tengok kat atas kerusi ada few magazine... sila tahu MIL ai seorg yang updated ok... suke baca majalah yang berinformasi... aku tumpang sekaki je kalau nampak ada majalah-majalah baru ni...

Dulu aku suke beli majalah...majalah yang aku langgan selalu Remaja... dulu la time remaja... tapi ibu dok memekak, sbb makin banyak... so stop... anyway aku selalu gune internetkan? so rasanya nak cari info just clik or google ajo kat Net...

Tapi kali ni ku feliks sbb tetiba je ada Mami and baby... selalu aku tahu PA and Ma tukan? Ke Ma and Pa magz tu??? Ushhhh banyak informasi oulz... lagi2 macam aku yang tak ada pengalaman ni... penting sangat2...

Aku tak tahu akan kewujudan majalah ni... yang ku tahu Ma and Pa tu... tapi bila baca aku rasa isi majalah ni lagi padat kot... khayal sat aku sbb apa yang persoalan kat kepala ni boleh terjawab. Macam tahu-tahu jo...

Topic ni contohnya... sangat bergune... sbb kita dok tanya kenapa badan sakit... nak ke tandas dua tiga kali... apa yang perlu kita ambik tuk tambahan vitamin tuk baby...
Selalu aku merungut ada je yang kurang... artikel ni mmg tulis, bulan pertama apa yang perlu di ambil... bulan ke dua jenis vitamin apa yang perlu di ambil dan seterusnya...cara diet, cara ibu berkerjasama dengan tubuh...macam2 lagi la

Diet yang seimbang... mcm sekarang aku dah lima bulan, artikel ni menerangkan badan ibu mengandung semakin lemah, tanda2 apa yang kita dpt... diet yang seimbang... kali ni bekalan vitamin C amat penting tuk kecantiikan kulit... no wonder kulit aku mcm apa je... adakah mungkin kurang vitamin C???

Than teknik pernafasan yang betul... kan aku cakap aku jalan sikit je, tapi bila duduk aku rasa aku berlari 10000000 km... chewahhhh... jalan setapak dua pun tak larat... iyo tak?

Jenis-jenis ubat yang membahayakan kandungan... salah makan ubat boleh mengakibatkan keguguran dan kecacatan pada bayi... ha sila tahu semua ni yer... tapi so far pengambilan ubat2 yang keras je la membahayakan kehamilan macam ubat tido, ubat penenang, jenis2 yangbanyak dadah ni... mmg tak elok tuk kehamilan...
Aku rasa sesuai la... bukan tuk ibu yang mengandung... mereka yang plan mengandung pun bole beli... sbb ada juga tip2... mcm keluaran yang ni dia ada bagi tips macammana nak rancang atau cara bagi mereka yang plan tuk dptkan anak...
Dan bagi mereka yang berumur 40 tahun ke atas pun yang inginkan anak, ada jugak tips yang di beri... bak kata org mmg puas ati la... semua golongan boleh baca sama...
Terima kasih mak... so start bulan depan... abang Jamani, sila beli tuk binik mu ya... actually majalah ni pun sesuai tuk suami yer... Laki aku sajer je tak nak baca... aku suruh dia baca tips bila mengadapi saat kelahiran... dia poyo buat muke ketat... kang time nak bersalin ko undur diri tak nak masuk dlm bilik bersalin tu... harus ko!
Macam malam tadi, kaki aku cramp...aku kejut dia... baguslahhhhh sedar jugak... tapi bukan urut kaki... usap perut aku... perhhhhh nak jerit rasa... kaki mmg sakit sangat..... apa org panggil? simpul biawak? Simpul ular? simpul buaya... macam2 istilah aku dengar... yang pasti aku rasa nak telan je laki aku saat tu...
Sian ibukan baby???? Abak ko kalau pasal tido, nan ado org boleh kacau... rasa kalau time nak bersalin ni, terpaksalah aku stay umah MIL...nak harapkan Zamani sorg mmg aku beranak atas katil aku rasa... mmg payah sangat nak bangun... perangai tak pernah nak ubah... dia kata aku kejut lembut sangat... bole? Puas aku cengkam dia malam tadi... dia boleh pusing peluk aku, usap perut... weiii bukan perut aku yang cramp... kaki aku ni... perhhh Tuhan je tahu... yang tak tahan lawak, dia bole tepuk aku lepas tu, shhhhh shhhh shhhh... sesuatu... ku pujuk ati yang sakit tu... tak pa dia penat baru balik outstation... kasi chan malam ni... malam2 lain... harus ko...

The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

5 comments:

Ayen said...

Walaupun bkn saye yg kene tp saye tau mmg sakit woooo...Due anak terdahulu slalu sgt Na kene tp anak ketige br2 ni langsung x kene,lege rasenye.Bkn ape klu kene sian kat die...Utk cida sabo jelaa,baik buruk pun laki sendiri,hahaha...

Suki Cida said...

AYEN
:( mmg sakit... rasa nak nangis je... hahah tu pasal... ikutkan ati nak ku cubit2... tapi siapa tak sayang suami... tak pa la... dia pun penat kerjakan? takkan memalam pun nak layan kerenah bini... tapi kena layan jugak... hehehe....

nasaoji said...

wwaaaawww...kompem menarik..

kak, yg tu, tuk bulan ni pny kah?...nak carik la..tx 4 da info!..

mai said...

hahaha..lawak la En. Ana mu itu!

simpul mengkarung tu mmg biasa dialami oleh wanita mgandung..tp sbb apa erk?? xsure la plak..mgkin ader kene mgena dgn pemakaian kasut?? i m not sure lorr..

Suki Cida said...

nasaoji
yah bulan ni punya... better beli, banyak benda yang ada dlm tu tuk pengetahuan kita

Mai
lawak mmg lawak sumeting sakit hati jugak... tu pasal... kalau dah kena sakit tuhan je tahu... tapi tu la... kalau kena malam confirm hadap sorg2... tapi kalau siang tak pa, i jerit je, my ultra sudah dtg tulung picit...heheheh