Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Monday, May 25, 2009

Nasihat lagi....

Friday lepak umah MIL... duduk2 sambil cerita... suami aku dah siang2 masuk dapur cari nasik... adehhhh malu sungguhkan! suami siapa ni? Gelojoh masuk dapur, aku nak hidangkan pun tak sempat. Macam tikus masuk dapur! Nampak sangat im not gud wife,kan... hepppppp! tapi mmg tak nafi la, MIL masak sedap... Zamani dr umah dah hangin sbb im to slow mengemas sblm gerak umah MIL...

Aku hanya hidangkan nuget and kentang goreng je tuk dia sementara nak tunggu aku habis basuh baju dan mengemas... so dia dok diam2 sambil tengok TV...

Zamani dah sampai umah mak, dia pandai bawak diri, so dia biarkan aku bual dengan mak... sambil2 tu aku tolong buat kotak berkat... wahhh tak sabar nak naik pelamin... lalalalala....

Sambil berbual dengan mak, mak sentuh isu pasal sumeone... aku dengar and yet hati aku rasa marah sangat bila dengar cerita mak... ada jugak isteri macam tu... tapi aku siapa nak menilai org...sama dengan je... but apa pun aku rasa didikan umah tu penting la...

Kisah rumahtangga ni kalau nak ikut macam2... dan apa yang MIl cerita tu aku ingat kat TV je jadi... rupanya reality... perempuan mata duitan... tak kisah la... aku pun mata duitan jugak... but diorg ni tak rasa ke tanggungjawab? mengunakan org (keluarga si suami) tuk kepentingan diri. Nak hidup mewah, ambik jalan mudah pluss menyekutukan Allah lagi dengan gunekan ilmu itam.

That gurl mmg tak takut dosa... dan mak ayah dia pun acting like org bodo dengan masuk campur hal rumahtangga anak dia... aku bersyukur ibu dengan ayah jenis yang tak sibuk nak campur urusan rumahtangga anak2... selagi tak ada kesan lebam atau luka kat badan anak2, ibu cakap selagi itu dia tak akan masuk campur... which is memula aku ingat ibu dah tak sayang aku lagi dah... bila ini berlaku, membuka mata aku sedar bahawa tanggungjawab mereka dah pun berakhir...

But anyway kalau org berniat jahat ni selalu tak akan kekal plan dia tu... kau nak kenakan org baik so mmg sia2 la... now she using the baby tuk dptkan duit... siap nak saman si suami sbb tak jalankan tanggungjawab sebagai seorg suami...kesian si ayah... walaupun dia rasa sayang anak dia, dia terpaksa lupakan bila melihat apa juga yang si mak ni buat bersama atuk nenek dia semata2 nak duit tuk diri dia sendiri... sanggup dia beranak, than gunekan anak tu tuk ambik keuntungan dr keluarga si suami ni...

Tetiba aku terpikir, di mana ati dan perasaan dia sebagai seorg isteri dan jugak ibu?


Waktu akad nikah aku ari tu, aku rasa sangat bersyukur dan aku nekad nak bukak buku baru... aku tahu aku bukan baik... tapi bukan baik tu tak bermakna saya murah yer kawan2... so nasihatkan pada siapa yang rasa tak puas nak enjoy... korang puas2kan diri tuk enjoy yer... kalau tak ini la jadinya... tak gune akal... baik mati je dr nak conteng dosa kat muke ko dan seluruh ahli keluarga kau ok! Kalau adik aku, dah lama aku pijak! haiyak haiyak haiyak!

Bila balik dr umah Mak... aku insap sekejap... looking at zamani's face while he sleeping make me promise myself and pray jangan la ada sifat dengki kat ipar duai, beras biras or mertua...pluss aku tak nak buat dia sakit kepala atau susah ati, sbb aku tahu Zamani banyak tempuh dugaan yang berat2 before dia jumpa aku...im not saying im gud! But so far setiap kali tengok dia gelak, senyum, MENYAKAT aku. Aku dah cukup puas ati... Zamani is bad temper ok kawan-kawan... tapi percaya tak suami aku tu since kitaorg tunang aku jarang sekali tengok dia marah macam dulu... ahak! sama ada dia gembira dengan aku atau dia lebih takut aku... kuikuikui... sebab everytime dia mula nak marah, beta akan besarkan mata... muahaha buat dia gelak tak jadi marah...
Anyway, dlm family aku pun ada je dlm family aku yang bersifat macam tu... coz aku bersyukur sbb Allah tu temukan aku dengan Zamani yang punya ikatan kekeluargaan yang kuat... sbb kalau dia bermula dengan family yang penyayang dan sentiasa mengambil berat antara satu sama lain, insya Allah, dia jugak akan membentuk keluarga sendiri yang penuh dengan ciri-ciri tu...

Bukan senang aku nak kawin ok!!!! makan hati berulam jantung, sakit kencing manis, darah
tinggi semuanya ada...sori akak ni emo sikit...hal2 macam ni kadang2 bermain kat kepala walaupun kisah org lain tak ada kena mengena dengan hidup aku... but aku tahu mak cerita kat aku pun sbb dia tak nak anak menantu dia ulangi kesilapan yang sama macam apa yang telah berlaku. And aku pun tak nak benda tu terjadi antara aku dengan Zamani as well...


Apa yang aku dan dia cube lakukan ialah memuaskan hati dua org keluarga... macammana dia jaga hati keluarga aku, aku kena buat benda yang sama... itu yang ibu ajar kat aku first time aku kata nak tawin... it not ez... mesti ada je yang kecik ati... benda tu tak leh nak lari la... but kalau boleh minimize la benda2 ni... jangan jadi berat sebelah...


Semalam lepak dengan Hery dan Zamani give his view... kitaorg bincang pasal isu ni la...cik gu herry sejak dah ada kerja yang menjamin masa depan ni, dia mula la berpikiran positive...

"Isteri mmg la kena ikut suami, benda tu mmg harus dan wajib, tapi suami jangan la take advantage on that nak gi sebelah dia je... " Aku terus macam terharu... wahhh baik sungguh suami aku,kan...nasib baik kat kedai makan, kalau tak, wa da kasik hadiah dah... *wink wink*. Banyak benda yang berlaku kat sekeliling kita yang kita tak sedar... me and Zamani try to take it as guide line...

Ok aku tahu aku baru kawin... tak layak nak bagi nasihat... but pikir la ok... yang mana kawin semata2 niat nak senang tu, tak payah la...semua org nak hidup senang... tapi korang bahagia ke hidup atas kesusahan, kesengsaraan org lain?

i told Zamani, sometime manusia ni tak sedar apa yang dia lakukan tu salah... and if i did wrong, jangan diam... kalau dia dengar bunyik yang tak sedap di dengar dari siapa pun tentang aku, juga jangan diam... let me know in nice way la... kalau terjah kata "Eh ayang! diet la weiii, badan ayang macam badak... buat malu b je..." Mmg aku smack down!

Selagi kita bernama manusia... kita takkan pernah sempurna... kena ingat tu... and sori la kalau ada org yang ingat aku ni pandai berkata je... baru kawin dua minggu tak sampai sebulan dah nak nasihat. Actually benda ni sebenarnya keep bothering me since MIL cerita that day... nak blogging pasal ni, tak tersusun lak ayat sbb Zamani dok kacau aku je... tunggang langgang ayat aku jadi...


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

5 comments:

Farah said...

huhu mintak jauhla perkara2 sedemikian ke atas kita atau sedara mara....eh sape kate org kawin tak enjoy?? dah kawin lagilaaa enjoy!! sambil buat ibadah lagi hihi

Che Ta said...

believe me, there's more to come
good that you'd acquire the right track. just keep it up, no matter what, remember, NO MATTER WHAT. keep your patience, and conscience, because that would put you in place in rough times, prevent u from doing things you'd regret later
and it helps too having parents yg tau dan faham hukum agama, so they wont let us stray, or worse they wont be the reason we strayed.

atty's said...

dah kawin ler lagi enjoyed..nak buat apa..takde halangan..

xaty_D said...

huhu...igt pesanan mak tu taw kak long.. =)

Superstar said...

hubungan antara 2 kelaurga tu memang kena jaga lah.. harus sayang antara satu sama lain.. aku since duduk dgn mertua aku skang.. i feel loved. MIL and FIL aku the best in the world. i want nothing more from them. they are wonderful.

and yes, betul, bila dah kawin tak boleh la asik jenguk family belah sini selalu, belah situ jarang2. kena la sama rata. apapun, bila dah kawin, masa berdua tu amat penting. spend some quality time together yeah.

sayangi suami kite like no other! and kena selalu ingat, he is our other half. and kite kena pastikan jugak dia sayangi kite, jgn bertepuk sebelah tangan lak, itu nama nyer syok sendiri. hehe..

neways, i'll pray for your happiness. u and zamani are my goodfren, so i wanted to see you both sampai dah ada anak cucu cicit. ok?

love u!