Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Monday, June 8, 2009

OK NAK TULIS JUGAK!!!!

HA AMBIK KO AKU TULIS CAP LOCK!

But it keep bothering me lew... sbb tu zamani marah sbb aku take thing personal... ermmm personal ka? Bukan daaa...jiwa dan naluri perempuankan very the sensitip... nak merajuk, nak terasa...

Kalau korang nak tahu, aku ni nampak je tegas, garang... muke tu sentiasa nak masam... well ni muke ku ok... 29 tahun mmg gini... masam... aku tak senyum kalau benda tu tak mencuitkan ati ku... sehingga Zamani panggil aku si muke ketat! Haizzz dah kawin banyak pulak cerita... dulu aku la bidadari kayangan yer... bintang di langit macam aku, bulan di langit secantik aku... dah kawin ko kata muke aku muke ketat!?

Tapi di sebaliknya, aku sebenarnya seorg yang sensitip... sila tahu... kejadian 7-8 tahun yang lepas buat aku fobia sikit... walaupun aku org melaka... chewahhh kasar bunyik kat telinga ni patut dah biasa... tapi aku tak biasa...

Aku tak suke org tegur aku cara kasar... mmg pantang... confirm tarik muke... teguran org tua aku tak kisah la... yang org2 bagus ni la maksud aku... aku fobia kalau lelaki dok cakap suara tinggi... kecik ati aku sekecik kuman... sbbnya ayah tak pernah tinggi suara dengan aku dan adik2 aku yang lain, ibu pun sama... bercakap macam biasa... tapi bila dengar org luar yang bukan suami kita nak meninggi suara aku naik darah...

Zamani suke tinggi suara dengan aku... hep!!! biasa dia! actually dia bukan la tinggi suara... suara dia besar... ahak! cume telinga ni tak biasa nak dengar... muke dia pun kalau tengok bengis oooo... so sumetime aku tanya soalan dia jawab mak aiiii kasar giler... tang tu air mata nak mengalir dah...

Korang jangan salah angap eh... bukan nak burukkan rumah tangga sendiri... biasalah gaduh sikit tu tak kisah... but aku rasa aku nak korang tahu, dan jagan biarkan diri korang di situasi itu... terutama mereka yang bukan suami...

Ada je cara untuk kita berkomunikasi... cube korang minta cara kasar, rasa2 dpt apa? barang ke penyepak? Dan aku lak jenis kalau dah tersentap, lantak la aku nak cakap dengan ko kan??? Bukan mengada tapi kasi ajar sikit... kalau aku boleh cakap cara baik, kenapa perlu jawab dengan kurang ajar???

Definasi cinta bagi aku senangnya.... tuk di sayangi dan menyayangi, menerima kekurangan dan membaki kekurangan bersama... menghormati pasangan masing2... kalau dia tak hormat kita, macammana kita nak hormat seseorg tu? Kalau dia sendiri tak boleh membimbing diri dia, macammana dia nak bimbing kita? Kalau dia sering meminta dan kita sering memberi, di mana perginya maruah diri? Sekiranya dia tidak menjaga hati kita, macammana kita tahu dia akan menjaga kita dan anak2 di kemudian hari?

Semua ini perlu ada dlm pikiran kita... jangan sesekali kita lakukan kesilapan yang sama... kita tahu jalan tu salah, tapi kita tetap memilih jalan itu sedangkan kita ada banyak pilihan. Untuk apa? Dan apa yang kita dpt dr semua tu? Buka mata lihat pasangan bahagia, ambik mereka sebagai sumber kekuatan...

As for me... aku dah lalui macam2... sampai dah malas dah... but cari la sumber yang boleh buat kita kuat... banyak je kisah cinta blog yang aku baca... yang buat aku tertarik dengan kehidupan mereka... dan jangan sesekali berhenti doa...

Kuatkan semangat anda... buang segala kenangan yang ada... sbb kenangan tu menyakitkan dan terus membuatkan kita lemah sebenarnya... setiap org deserve to be happy... tak seorg pun terkecuali... but trust me... kalau percintaan tu kau lalui dengan banyak cubaan dan halangan, once kamu terlepas dr perasaan itu... kamu akan rasa setenangnya, cume banyakkan bersabar... aku tak akan penat menasihati kamu sbb aku faham apa yang kamu rasai...




The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

8 comments:

HasraRazali said...

Anda seorang yg lembut hati? Begitu juga saya...Saya sndiri tidak penah menaikkan suara ngn org lain, sama kes cm cida, parents pn cakap lelok, adik beradik pn....(kecuali ngn anak buah, aku naik sore ler sikit kan..hahaha)..

Oleh itu, kalau ada yg menjerit cm nk PECAH ANAK TEKAK tu, aku rasa cm nk sumbat ngn microfon ajer, kan...!!

Che Ta said...

'bahagia' itu berbeza nilaiannya, terpulang pada mereka yg merasa, bahagia itu lain rasanya,
pasti tidak sama antara kamu dan mereka
ada pasangan bergaduh pongpangpongpang, but the end of the day they both giggling happily
ada pulak yg tak penah dengar suara, ckp pun mcm dialog drama je
ada yg tak berckp langsung, tp bila berjalan tetap berpegang tangan
so? nilailah sendiri, pilihla yg mana kamu mahu
kerana jalan ke syurga bukan satu..
eceh, mcm entri blog aku pulak haha

watie said...

salam singgah... tumpang baca yer :)

Suki Cida said...

hasra
buat apa masukkan microfon? makin besar la suara... heheheh kita sumbat kain!

Che ta
u welcome to comment kat sini... tak pa... betul jugak... jodo pertemuan kerja Allah...kalau pasangan tu gaduh macammana pun, kalau tertulis itu jodo dia, tak kemanakan?

Sang Lelabah said...

meninggi suara dgn menengking, ada bezanya.
normally, meninggi suara utk menunujukkan ketegasan...sedangkan menengking menunjukkan kebodohan.

suara patik memang pitching tinggi sket..hahaha...
so, jgn amik ati ye...

anyway, pd mereka2 yg punya BF/GF yg suke tengking2 tu... buatlah ape yg patut ye.. byk lagi insan2 yg baik untuk anda di luar sana.

klu wife/husband yg dok suke tengking2 tu.. bwk2 la berbincang or hantar gi kaunseling je. hehe

Suki Cida said...

watie
sila jangan memalu.. silakan :)

Sang lelabah
erm lama tak drop komen en suami eh? true... pitching you tu kena la senada... selalu terbabas and end buat telinga ku panassssss... heheheh... tapi tak pa, mara2 you pun i know u sayang i kan kan kan? kalau wife and hubby yang menengking tu... no komen... kalau i paling kuat mengadu kat mak... hahaha macam u selalu buat kat i... mengadu je kat ibu.... bluek!!!

ღ lie _nurulz ღ said...

nurul pun sgt tak suka kalo org dok tinggi2 suara ni la..

hubby pun kalo dia tinggikan sore,jam2 tu jugak saye tersentap..huhu..

Suki Cida said...

lie_nurul
tu pasal... bukan nak jadi kurang ajo... tapi apa pun kita ni isteri... kalau tak puas hati banyak cara lagi nak cakap... sms ke? kan kan kan?