Ku jua tak boleh hidup tanpa dia... layannn

Under OnE ruf!

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Friday, September 4, 2009

Calsium

Ush!!! buat ku risau je kan... kurang kalsium boleh buat gigi reput??? menakutkan... siap ku google makanan yang contain banyak kalsium... nak gantung pada ubat??? haiyoooo pengsan mak cik ok... ubat yang makan tuk tengahari, apa namanya Iberet Folic... bau busuk giler... tak tertelan aku... aku makan kuar balik... tapi pikir baby, macammana ibu sayang sangat... macammana ibu nak sangat and tunggu sangat2 kehadiran kamu... ku rela...makan sekali lagi... sampai nangis2... bodos tul ibu ku ini... takut makan ubat...

So aku kena jugak makan, makanan yang mengandungi calsium...so i google... ni yang ku dpt...

Food Sources of Calcium

Milk, with added calcium - 1 cup 430 mg

Milk, whole, 2%, 1% skim - 1 cup 300 mg

Milk, evaporated - 1/2 cup 367 mg

Cheese, hard -50 gm 360 (average)*

Processed cheese spread - 4 Tbsp 348 mg

Cheese, processed slices - 50 gm 276 mg

Cottage cheese, 1 or 2% -2 cups 310mg

Cottage cheese, <0.1% - 2 cups 156 mg

Yogurt, plain - 3/4 cup 290 (average)*

Yogurt, fruit bottom - 3/4 cup 233 mg (average)*

Frozen yogurt, soft serve - 1 cup 218 mg

Ice cream - 1 cup 194 mg


Beans and Bean Products


Tofu, medium firm or firm, made with calcium sulphate - 150 gm 347 mg

Tofu, firm, made with calcium sulphate and magnesium chloride - 150 gm 234 mg

White beans - 3/4 cup 119 mg

Navy beans - 3/4 cup 93mg

Black turtle beans - 3/4 cup 75mg

Pinto beans, chickpeas - 3/4 cup 58mg


Nuts and Seeds

Tahini (sesame seed butter) - 2 Tbsp 130 mg

Almonds, dry roast - 1/4 cup 93 mg

Almond butter - 2 Tbsp 88 mg

Sesame seed kernels, dried - 1/4 cup 50 mg


Meats, Fish, and Poultry

Sardines, Atlantic, canned with bones - 75 gm 286 mg

Sardines, Pacific, canned with bones - 75 gm 180 mg

Salmon, canned with bones - 75 gm 208 mg


Grains

Bannock -1 med 84 mg

Oats, instant, regular, no sugar added -1 pouch 165 mg


Non Dairy Drinks

Fortified rice or soy beverage - 1 cup 319**

Orange juice fortified with calcium and vitamin D - 1/2 cup 165 mg

Regular soy beverage - 1 cup 110 mg

**added calcium sometimes settles at the bottom of the container; shake well before drinking


Vegetables (all measures for cooked vegetables)

Turnip greens - 1/2 cup 104mg

Chinese cabbage/bok choy -1/2 cup 84 mg

Okra, frozen - 1/2 cup 65 mg

Mustard greens - 1/2 cup 55 mg

Kale -1/2 cup 49mg

Chinese broccoli (gai lan) - 1/2 cup 46 mg

Rutabaga -1/2 cup 43 mg

Broccoli - 1/2 cup 33 mg

Fruit

Orange - 1 med 52 mg

Other

Brown sugar - 1 cup 198 mg

Blackstrap molasses -1 Tbsp 179 mg

Regular molasses -1 Tbsp 44 mg

Asian Foods

Dried fish, smelt - 35 gm 560 mg

Soy bean curd slab, semisoft - 100 gm 308 mg

Daylily flower -100 gm 303mg

Sea cucumber, fresh - 100 gm 285mg

Soy bean milk film, stick shape -100 gm 77 mg

Seaweed, Wakame, raw- 1/2 cup 63 mg

Seaweed, dry (agar) - 1/2 cup 50 mg

Fat-choy, dried -1/4 cup 50 mg

Soy bean milk film, dried -100 gm 48 mg

Boiled bone soup - 1/2 cup negligible


Now mak long kena join geng Aisyah la... makan cheese bebanyak... than geng Che ta, minum yogurt... sampai Aliya pun ketat-ketat muke nak makan... lalalalal...and kena makan banyak sardin... nasib baik la since mengandung ni suke plak makan sardinkan... apa lagi??? susu??? yah TRYING la ni minum susu kat opis buat muke tak malu gi pantry bancuh air... haizzzz... menyampah aku tengok susu... hahah bole.... terkial2 nak habiskan secawan... what else???? Brocoli fav! ermmm ok no problem... kang leh cari... hahah Encik Zamani haruslah menemani bininya makan... eheheh,kan? Soya, almond... ermmm almond bersalut coklat boleh tak? heheheh... sesuai tak?

Ok kenalah... tak leh nak gantung pada ubat... biar anak aku jadi iron baby.... heheheh... baru ku tahu rupanya susah jugak yer... selama ni asal boleh je... ada nyawa yang memerlukan sekarang ni and tugas ku produce tuk si kecik...

Than terharu lak,kan... MIL call Zamani, ingatkan dia suruh bawak aku jumpa dentist... pasal gigi aku senang berdarah... so esok nak gi klinik gigi lepas kerja... hahahah *kelip2 mata kat Fida* ku sumit claim kat ko bole??? heheheh... sukekan... lalalalala...


The Half Blood Princess
-With me,You'll Never Walk Alone-

4 comments:

nasaoji said...

hehehe...gigi kan kalsium,,,tulang juga..

jom kt amik manyak kalsium kak, tuk kt n bby juga... :)

Che Ta said...

oit, org preknen bukan tak elok mkn sadin ke? high content of mercury bla bla bla..

fealize_eleanoer said...

i makan tablet kalsium magnesium...produk amway nyer...

mkn ubat spital/klinik siyesly x sedap kat tekak i dulu...

produk amway best sket.x rasa loya.

i mkn kalsium,iron folic,fruit n vege...smue tablet.soya die i bancuh2 minum,selang sehari dgn susu dutchlady full krim .

sbb badan i ni x brp bole harap sgt kat makanan coz kebanyakan muntah lps makan heavy.

Suki Cida said...

nasaoji
yah true... moh ambih sesama jom jom

Che Ta
Oh tak tahu lak pasal tu, yer ke? just google food contain of calsuim je... ok let me check kit dout bout that...

Fealiza
alah yang... yang ni pun dah mahal... nak ambik supliment lain, sama je, ku mmg tak suke makan ubat... hahahaha.... anyway yang thanks... banyak sangat info you kongsi... berbaloi2 ai rasa you.. hehehe